Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Τάφος με τρεις σκελετούς, αγγεία και νομίσματα ανακαλύφθηκε στα Νέα Στύρα

 Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου, 2021

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού


ΑΘΗΝΑ. Kιβωτιόσχημος τάφος εντός του οποίου είχαν πραγματοποιηθεί τρεις ταφές, εντοπίστηκε στα Νέα Στύρα Ευβοίας κατά την διάρκεια αποχετευτικών εργασιών. Παρά το γεγονός ότι ο τάφος ήταν μερικώς διαταραγμένος από παλαιότερες εργασίες, τα ευρήματα που ανασύρθηκαν από το εσωτερικό του, όπως αγγεία, νομίσματα κ.ά., μπορούν να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την χρονολόγησή του αλλά και την ιστορία της περιοχής.

Ο τάφος ήταν κατασκευασμένος από τοπικό φαιόχρωμο σχιστόλιθο. In situ διατηρούνταν οι μακριές πλάκες της νότιας πλευράς, στην παρειά του ορύγματος και μέρος της καλυπτήριας. Οι πλάκες των υπολοίπων πλευρών, καθώς και τμήμα της καλυπτήριας, είχαν μετακινηθεί από παλαιότερες εκσκαφικές εργασίες. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου ήταν 2 μ. (Α-Δ) Χ 0,45 μ. (Β-Ν), εντός λάκκου, λαξευμένου στο μαλακό φυσικό σχιστόλιθο. Στο εσωτερικό του αποκαλύφθηκαν και διερευνήθηκαν τρεις Ταφές (α’, β’ και γ’) σε επάλληλα στρώματα και μία ανακομιδή.

Η ταφή α’, που εντοπίστηκε σε βάθος 1,10 μ. από το κατάστρωμα της σύγχρονης οδού, είχε κατεύθυνση Α-Δ. Ο νεκρός είχε τοποθετηθεί σε ύπτια στάση, με το αριστερό χέρι ελαφρώς λυγισμένο στον αγκώνα και το μέγιστο σωζόμενο μήκος ήταν 1,35 μ. Βόρεια του κρανίου, εντοπίστηκε τμήμα υάλινου αγγείου καθώς και μικρή ποσότητα κεραμικής.

Μετά την αφαίρεση των οστών της Ταφής α’, εντοπίστηκαν οστά δεύτερης ταφής (Ταφή β’), με κατεύθυνση Α-Δ. Ο νεκρός ήταν τοποθετημένος σε ύπτια στάση σε βάθος 1,20 μ, και στα νότια της σιαγώνας, εντοπίσθηκε χάλκινο νόμισμα ή χαρώνειο και χάλκινο νόμισμα. Δυτικά των κάτω άκρων, εντοπίστηκαν χάλκινο αγγείο (κάλαθος), χάλκινο δισκάριο με διαμπερείς οπές περιμετρικά και 6 υάλινα αγγεία με κωνικό και σφαιρικό σώμα. Μετά την αφαίρεση των οστών της ταφής β’, εντοπίστηκε και τρίτη ταφή. Ομοίως ο νεκρός ήταν τοποθετημένος με κατεύθυνση Α-Δ, σε ύπτια στάση.

Κοντά στο δυτικό όριο της ταφής ευρέθησαν, οστά λεκάνης, αλλά και κάτω άκρων, γεγονός που τεκμηρίωνε την ύπαρξη ανακομιδής εντός του τάφου. Η ύπαρξη οστών εκτός του τάφου προς νότο, κάτω από το κατάστρωμα της σύγχρονης οδού, επέβαλλε τη διεύρυνση του ορύγματος, προκειμένου να διαπιστωθεί η πιθανή ύπαρξη και δεύτερου τάφου. Δεν εντοπίστηκε δεύτερος τάφος και τα οστά προφανώς σχετίζονταν με την ανακομιδή. Οι πλάκες του τάφου τοποθετήθηκαν στο πρανές της οδού, πλάι στη Σαρκοφάγο, η οποία είχε εντοπισθεί παλαιότερα κατά την κατασκευή της επαρχιακής οδού, Καρύστου- Λέπουρα.

 Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου