Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για την Ταϊβάν: «Μείνετε μακριά από το νησί»

 Σάββατο, 9 Οκτωβρίου, 2021

Κοινές ασκήσεις ΗΠΑ-Βρετανίας και Ταϊβάν στη θάλασσα των Φιλιππίνων. (Gray Gibson/U.S. Navy via AP)


ΤΑΪΠΕΪ. ΤΑΪΒΑΝ. («WP»). Η Κίνα επανέλαβε τις ειδοποιήσεις της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν τους στρατιωτικούς τους δεσμούς με την Ταϊβάν, την Παρασκευή, σε μια προσεκτική απάντηση στις αναφορές ότι οι πεζοναύτες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν εγκατασταθεί στο αυτοδιοικούμενο νησί για περισσότερο από ένα χρόνο για να ενισχύσουν την άμυνά τους κατά της εντατικοποίησης της κινεζικής επιθετικότητας.

Ερωτηθείς για τις αναφορές, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν (Zhao Lijian) απέφυγε τις επιθέσεις στην Ουάσιγκτον και αντ' αυτού επανέλαβε τα τυπικά σημεία συζήτησης του Πεκίνου, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναγνωρίσουν την «υψηλή ευαισθησία» του θέματος και να διακόψουν τη στρατιωτική επαφή με την Ταϊβάν.

«Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», δήλωσε ο Ζάο.

Η Κίνα διεκδικεί το νησί των 24 εκατομμυρίων ανθρώπων ως μέρος του κυρίαρχου εδάφους της, απειλώντας ότι θα αναλάβει τον έλεγχο με τη βία εάν η κυβέρνηση της Ταϊβάν κηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία της. Αλλά η περήφανα δημοκρατική Ταϊβάν θεωρεί τον εαυτό της χώρα και δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον να υποταχθεί στην κυριαρχία του Κινέζικου Κομουνιστικού Κόμματος.

Περίπου δύο δωδεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες συμπεριλαμβανομένης μιας μονάδας ειδικών επιχειρήσεων και μίας ομάδας συνόλου πεζοναυτών, βρίσκονται στην Ταϊβάν για να εκπαιδεύσουν στρατιωτικές δυνάμεις για περισσότερο από ένα χρόνο, ανέφερε την Πέμπτη η «Wall Street Journal», επικαλούμενη ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας της Ταϊβάν αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση, η οποία ήταν μια σπάνια επιβεβαίωση από Αμερικανούς αξιωματούχους για τη φύση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ταϊβάν. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε πέρυσι ότι ειδικοί πεζοναύτες εκπαιδεύονταν στην Ταϊβάν αφού ο Στρατός του νησιού αναγνώρισε σιωπηρά την αλλαγή σε τακτικές ανταλλαγές.

Σε ομιλία του στο στρατιωτικό φόρουμ Yushan, στην Ταϊπέι την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-βεν (Tsai Ing-wen) δεν ασχολήθηκε με το θέμα, αλλά σημείωσε ότι οι εξελίξεις στον Ινδο-Ειρηνικό δημιουργούν νέες εντάσεις που «θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη διεθνή ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία εάν δεν αντιμετωπιστούν προσεκτικά».

Η αποκάλυψη απειλεί να υπονομεύσει την πρόχειρη έναρξη μιας παύσης στην πολυετή διπλωματική διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, καθώς και να ξεκινήσει μια στρατιωτική ένταση, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αντιτίθενται στις προσπάθειες της Κίνας να αποκτήσει στρατιωτικό πλεονέκτημα η περιοχή.

Αναφορές στα κινεζικά κοινωνικά μέσα δεν υπήρξαν την Παρασκευή, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι λογοκριτές περιορίζουν τη συζήτηση. Η σχετική σιωπή για την Ταϊβάν στο Weibo, την υπηρεσία που μοιάζει με το Twitter, σε αντίθεση με εθνικιστές σχολιαστές που προβάλλουν τις ειδήσεις για ζημιές σε ένα υποβρύχιο του αμερικανικού πυρηνικού Ναυτικού που συγκρούστηκε με ένα άγνωστο αντικείμενο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (πληροφορίες σε σχετικό θέμα στη σελίδα 13).

Να σημειωθεί ότι στο σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Wall Street Journal», ανέφερε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν κρυφά τον Στρατό της Ταϊβάν «εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο» με σκοπό να ενισχύσουν την άμυνα του νησιού απέναντι στην Κίνα και με κίνδυνο να προκαλέσουν την οργή του Πεκίνου.

Το Πεντάγωνο δεν διέψευσε το δημοσίευμα.

«Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, ο Τζον Σαπλ.

Εθνικός Κήρυξ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου