Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Ο Πάιατ «καρφώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνοαμερικανική συμφωνία

 Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021


ΑΘΗΝΑ. Την έκπληξή του για την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Η έκπληξή του έγκειται, όπως είπε ο ίδιος, στο γεγονός ότι η συμφωνία αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια των όσων είχε συμφωνήσει η αμερικανική πλευρά με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις του μάλιστα προκάλεσαν πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνών κόμμα να χρεώνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «διγλωσσία» και «ψέματα» και τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ότι διαστρεβλώνει στη μετάφραση τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη.

Ο τελευταίος, στην συνέντευξή του στον «Σκάι» ερωτήθηκε συγκεκριμένα για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία και απάντησε: «Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και στο Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα είναι δημοκρατία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δημοκρατία. Και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθεται. Αλλά γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Τσίπρα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, θυμάστε, ήταν στην προεδρία του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ το 2018, και άλλων στο κόμμα, ότι κατανοούν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση. Και θα ήθελα να τονίσω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί. Είναι όροι που ευθυγραμμίζουν τη συμφωνία με αυτές με άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Λίγη ώρα μετά την συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη, απάντησε σε αυτόν με ανάρτησή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Ο φίλος πρέσβης των ΗΠΑ δηλώνει ‘έκπληκτος’ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία για τις βάσεις. Είναι αλήθεια ότι εμείς αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας σε επίπεδο στρατηγικού διαλόγου, στη βάση όμως της αμοιβαιότητας, όχι του ‘προκεχωρημένου φυλακίου’. Συνεπώς ποτέ δεν θα απεμπολούσαμε το δικαίωμα της χώρας μας να διαπραγματεύεται για τις βάσεις, όπως έπραξε, μοναδικός πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση, ο Κ. Μητσοτάκης, παραχωρώντας χωρίς αντάλλαγμα την χρήση τους για αόριστη διάρκεια. Κανένα πρόβλημα να ‘εκπλήσσουμε’ τον Αμερικανό πρέσβη, αν αυτό γίνεται για προστασία των εθνικών συμφερόντων της πατρίδας μας».

«Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ;» ρωτά η ΝΔ

Σήμερα το πρωί δε, με αφορμή τα όσα δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, η ΝΔ με ανακοίνωσή της χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ διγλωσσία και ψέματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:

«Η πενταετής συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή εξαπέλυσε μύδρους μιλώντας για ‘σοβαρότατες παραχωρήσεις’ και για συμφωνία ‘που δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία’.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Πάιατ σε συνέντευξή του στην ‘Καθημερινή’ δηλώνει έκπληκτος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι ‘οι τέσσερις τοποθεσίες που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ’ και ότι ‘οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί’ από όσα συζητούνταν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που αναφέρει στη συνέντευξή του ο πρέσβης των ΗΠΑ; Αναμένουμε με ενδιαφέρον. Οι Ελληνες γνωρίζουν τη διγλωσσία και τα ψέματα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και ξέρουν ότι αυτά που λέει δημόσια δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που συζητάει πίσω από τις κλειστές πόρτες».

«Διαστρεβλώσατε τις δηλώσεις Πάιατ» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της ΝΔ, ήρθε η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεων του κ. Πάιατ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Καμία έκπληξη για το γεγονός ότι η ΝΔ διαστρεβλώνει τις θέσεις του Αμερικανού πρέσβη, στη γνωστή τακτική των fake news. Προσπαθεί να συσκοτίσει έτσι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που υπογράφει επ’ αόριστον συμφωνία με τις ΗΠΑ για χρήση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και μάλιστα χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΝΔ γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα έμπαινε ποτέ σε συζήτηση για επ’ αόριστον συμφωνία, αλλά είχε απορρίψει ακόμα και 5ετή ανανέωση.

Για να συσκοτίσει, δε, την πραγματικότητα, τα χαλκεία της ΝΔ διαστρεβλώνουν τα λεγάμενα του πρέσβη, που είπε επί λέξει: ‘Θα ήθελα να τονίσω προς τους συναδέλφους μου στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η γλώσσα της συμφωνίας δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα (is not exceptional). Αποτελεί λεκτικό που ευθυγραμμίζει τη συμφωνία με τους άλλους μας συμμάχους στο ΝΑΤΟ’. Από τη ΝΔ αυτό μεταφράζεται ‘οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί από όσα συζητούνταν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ’…

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισε τις διμερείς σχέσεις σε επίπεδο στρατηγικού διαλόγου και προώθησε την αμυντική συνεργασία στη βάση της σύγκλισης συμφερόντων, όχι στη λογική του ‘πιστού και δεδομένου συμμάχου’.

Ποτέ δεν θα διαπραγματευόμασταν νομικά δεσμευτική συμφωνία που παραχωρεί επ’ αόριστον δικαίωμα χρήσης ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μόνιμη δέσμευση για εμπλοκή της Ελλάδας σε σχεδιασμούς των ΗΠΑ, στην πρώτη γραμμή, σε μία περίοδο ψυχροπολεμικών εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως δέσμευση για αμερικανική στήριξη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Εθνικός Κήρυξ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου