Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Υπόγειες διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία

  Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, 2021

Η κριτική Σαμαρά στην κυβέρνηση, οι εσωκομματικές ζυμώσεις, οι δυσαρέσκειες βουλευτών και η καραμανλική παράμετροςΥπόγειες διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία | tovima.gr

Τι συμβαίνει εσχάτως στη ΝΔ; Οι δηλώσεις αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής από πρώην πρωθυπουργό σε εθνικά θέματα, αλλά και σε θέματα σύνθεσης και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, η δημοσίευση από βουλευτή λίστας με ονόματα αλλοδαπών νηπίων, η παρουσία νεοδημοκρατών βουλευτών σε εκδηλώσεις εμφυλιοπολεμικής έμπνευσης, η απογοήτευση πολλών βουλευτών που αν και (όπως είπαν) εισέπραξαν υποσχέσεις, δεν έγιναν υπουργοί, η αίσθηση ορισμένων ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι μακριά τους και δεν «σκύβει» στα προβλήματά τους και η «αστοχία» του πρόσφατου ανασχηματισμού είναι γεγονότα που δημιουργούν την αίσθηση ότι πιθανόν να υπάρχουν αρρυθμίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Είναι όμως σωστή αυτή η διάγνωση;

Εως τώρα η ΝΔ ήταν ένα κόμμα με συντεταγμένη πολυφωνία: τα στελέχη της όταν μιλούσαν (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων) πάντα ακολουθούσαν την κεντρική γραμμή. Τι άλλαξε, φέρ’ ειπείν, και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» άρχισε την κριτική γιατί δεν άσκησε η κυβέρνηση βέτο στην Αμμόχωστο και γιατί δεν πίεσε για κυρώσεις στην Τουρκία;

Ερωτήματα από τους ψηφοφόρους

Κατά μία εκδοχή τα ζητήματα της καθημερινότητας και ειδικά τα θέματα της οικονομίας και της ακρίβειας είναι για τους βουλευτές της ΝΔ το μέτρο της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, καθώς για αυτά τα ζητήματα δέχονται διαρκώς και εναγωνίως ερωτήματα από τους ψηφοφόρους τους. Ειδικά τώρα μάλιστα που οι περισσότεροι θεωρούν ότι έχουμε εισέλθει σε παρατεταμένη εκλογική περίοδο και προεξοφλούν ότι δεν πρόκειται έως τις εκλογές να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα. Μία ακόμα παράμετρος που μετρά για την ΚΟ της ΝΔ σχετίζεται με την ταχύτητα διευθέτησης λαϊκών αιτημάτων των εκλογικών τους περιφερειών, κάτι για το οποίο έχουν αυξημένα παράπονα από πολλούς διευθυντές πολιτικών γραφείων υπουργών.

Μία άλλη εκδοχή είναι ότι μετά από δύο χρόνια εξουσίας άρχισαν κάποιες εσωκομματικές διεργασίες. Διεργασίες πρώτα απ’ όλα επίσημες που έχουν να κάνουν με την εκλογή κομματικών οργάνων και γραμματέα του κόμματος τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται ανταγωνισμός στελεχών που επιδιώκουν να εκλεγούν στην Κεντρική Επιτροπή. Αλλά και «ανεπίσημες», «υπόγειες» διεργασίες από κάποιους που δεν θέλουν υποψήφιο γραμματέα τον οποίο θα υποδείξει και θα στηρίξει το Μαξίμου.

Οι συζητήσεις και οι αποστάσεις

Αίφνης δε προχώρησε σε κριτική για πολλά ζητήματα – ακόμα και ζητήματα ανασχηματισμού που αποτελεί προνόμιο του Πρωθυπουργού – με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Σαμαράς.

Ασχέτως των ερμηνειών που δόθηκαν στα όσα είπε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός, το σίγουρο είναι ότι προκάλεσαν συζητήσεις, αλλά και το ενδιαφέρον πολλών βουλευτών της ΝΔ πέραν του λεγόμενου «σαμαρικού μπλοκ». Το Μαξίμου τήρησε και τηρεί αποστάσεις για τα όσα είπε ο κ. Σαμαράς, λέγοντας απλώς το κλασικό «δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού», κάτι παρόμοιο δηλαδή με εκείνα που έλεγε και ο Κώστας Καραμανλής όταν ήταν πρωθυπουργός και έκανε δηλώσεις ή κριτική στη ΝΔ ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Η συνέντευξη Σαμαρά, στο σημείο που αναφέρθηκε στον ανασχηματισμό, λέγοντας «να μη γίνει η ΝΔ Ποτάμι», κέντρισε ωστόσο το ενδιαφέρον και ορισμένων άλλων βουλευτών που ήλπιζαν σε κάποιον υπουργικό θώκο στον πρόσφατο ανασχηματισμό ή επειδή τους υποσχέθηκαν υφυπουργείο και έμειναν με τις υποσχέσεις.

«Παρέλαση» από το γραφείο του

Ετσι το τελευταίο διάστημα όσοι βρέθηκαν στη Βουλή, στο ισόγειο, δίπλα στα γραφεία του κοινοβουλευτικών συντακτών, σίγουρα θα παρατήρησαν δεκάδες βουλευτές να μπαινοβγαίνουν στο γραφείο του πρώην αρχηγού της ΝΔ. Οι συνεργάτες του λένε πως δεχόταν συγχαρητήρια, όχι μόνον από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, αλλά και από Κύπρο, Αμερική, Γερμανία και Αυστραλία. Κυρίως για τη φράση του ότι έπρεπε να ασκήσουμε βέτο για την Αμμόχωστο. Οπως έλεγε όμως στους διαδρόμους της Βουλής ένας από τους ακραιφνείς Σαμαρικούς βουλευτές (που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του), «δεν μας είπε ποτέ ο Σαμαράς μετά τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» να μαζευτούμε όλοι μαζί, να οργανωθούμε και να αρχίσουμε τις πολιτικές διεργασίες μέσα στο κόμμα ώστε να ρίξουμε τον Μητσοτάκη. Κάτι τέτοιο δεν το είπε και δεν πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, να το πει ποτέ».

Κοινή είσοδος με διπλό μήνυμα

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η κοινή είσοδος στο Βελλίδειο – κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στις παραγωγικές τάξεις – των δύο πρώην πρωθυπουργών κ.κ. Καραμανλή και Μητσοτάκη για τους οποίους δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονταν πως στο παρελθόν δεν διατηρούσαν άριστες σχέσεις. Το γεγονός όμως ότι οι πρώην πρωθυπουργοί μπήκαν μαζί στο Βελλίδειο για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει, λένε από κοινού Σαμαρικοί και Καραμανλικοί βουλευτές, «βαθύ συμβολισμό»: Από τη μια έδωσαν ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης και από την άλλη θύμισαν ότι είναι παρόντες ως θεματοφύλακες των ιερών και των οσίων της Νέας Δημοκρατίας.

Η περίπτωση Μπογδάνου και το φλερτ με την Ακροδεξιά

Η πρόσφατη εμφάνιση του βουλευτή της Α’ Αθηνών της ΝΔ Κώστα Μπογδάνου στις «γιορτές μίσους» («γιορτές μνήμης», για τους συμμετέχοντες) στον Γράμμο στις οποίες συμμετείχαν εκτός των αποστράτων και διάφορα ακροδεξιά στοιχεία ποικίλων καταβολών (συμπεριλαμβανομένης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής), ήρθε να προστεθεί στην αμφιλεγόμενη δραστηριότητά του, η οποία απασχολεί όλο και πιο συχνά το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μπογδάνος έφτασε λίγο πριν από την αποπομπή από την ΚΟ της ΝΔ μετά την πρόσφατη αναδημοσιοποίηση εκ μέρους του λίστας με ονόματα νηπίων (μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά μεταναστών), ενέργεια που προκάλεσε ορυμαγδό αντιδράσεων εξαναγκάζοντάς τον να αναγνωρίσει το λάθος του (ως προς τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μικρών μαθητών, και όχι ως προς την ουσία των απόψεών του).

Το βέβαιο είναι ότι ο ίδιος έχει γίνει «κόκκινο πανί» για τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, τα πυρά των οποίων στρέφονται κατά της ΝΔ, η οποία τον φιλοξενεί στις τάξεις της, συντηρώντας τη συζήτηση που αφορά την παρουσία «ακραίων» στοιχείων στο κυβερνών κόμμα και την προσπάθεια διατήρησης εσωκομματικών «ισορροπιών» προς αποφυγή διαρροών «προς τα δεξιά» του. Πάντως, ο κ. Μπογδάνος δεν ήταν μόνος του στον Γράμμο, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε στο twitter: «Στον Γράμμο φέτος στεφάνι κατέθεσε ακόμα ο βουλευτής Καστοριάς ΝΔ, Ζήσης Τζηκαλάγιας, ενώ στη δοξολογία παρέστη η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου» έγραψε, δίνοντας το διευρυμένο «κάδρο» των συμμετοχών κυβερνητικών βουλευτών και παραγόντων στην εμφυλιοπολεμικής έμπνευσης σύναξη. Συμμετοχών οι οποίες ακόμα και αν δεν απηχούν το σύνολο του κόμματος, σίγουρα απηχούν το ενδιαφέρον των ιδίων να «ψαρέψουν» στα θολά (και επικίνδυνα) νερά του «ακροδεξιού ακροατηρίου» εν όψει εκλογών. Και δεν είναι οι μόνοι.

Σύμφωνα με κάποιους μάλιστα, όσο πιο πολύ πλησιάζει η ώρα της κάλπης αλλά και όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρεί τόνωση του κεντροδεξιού προφίλ του κόμματος (διεύρυνση προς το Κέντρο έως και την εκσυγχρονιστική Κεντροαριστερά), τόσο θα πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που θα «χαϊδεύουν τα αφτιά» των εκ δεξιών του κόμματος ψηφοφόρων χωρίς απαραιτήτως να συνυπάρχουν με ακροδεξιά στοιχεία σε διάφορες εκδηλώσεις εμφυλιοπολεμικής κοπής. Ετσι, με αφορμή τις φασιστικές προκλήσεις χρυσαυγίτικων στοιχείων στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος δεν δίστασε να επιρρίψει τις ευθύνες στην Αριστερά υποστηρίζοντας ότι με τη δράση της στα σχολεία και στα πανεπιστήμια «γεννά την απαράδεκτη αντίδραση της άλλης πλευράς».

Και κάτι τελευταίο: Σε ερώτηση εάν ο Μπογδάνος σκοπεύει να κάνει κόμμα, η απάντηση ανώτατου κυβερνητικού στελέχους ήταν… φαρμακερή: «Κόμμα έκαναν από τη ΝΔ η Ντόρα, ο Αβραμόπουλος, ο Σαμαράς, και όλοι τους επέστρεψαν στο «μαντρί». Ε, όχι και κόμμα ο Μπογδάνος». Αλλωστε ούτε οι Σαμαρικοί περιλαμβάνουν τον Μπογδάνο στην «ομάδα» τους (έτσι τουλάχιστον λένε), ούτε βεβαίως οι Καραμανλικοί.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου