Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Ανανέωση διαβατηρίων: Γραφειοκρατία, καθυστερήσεις και... βουλευτική βοήθεια

   Κυριακή, 10/10/2021

Αssociated Press

(AP Photo/Iuliia Stashevska)


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οπλισμένοι με υπομονή αλλά και προνοητικότητα θα πρέπει να είναι οι Αμερικανοί υπήκοοι που προχωρούν στην ανανέωση του διαβατηρίου τους, καθώς η ροή της διαδικασίας ελάχιστα έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες και οι καθυστερήσεις πλέον τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του ABC, αιτία των καθυστερήσεων παραμένει το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξακολουθεί να απασχολεί έναν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων εξ αποστάσεως, στο πλαίσιο των υγειονομικών πρωτοκόλλων πρόληψης της Covid-19, με αποτέλεσμα η επεξεργασία των διαβατηρίων να κωλυσιεργεί, υπερβαίνοντας ακόμη και τα επικαιροποιημένα -και σαφώς λιγότερο ευέλικτα- χρονοδιαγράμματα.

Ειδικότερα, η δυνατότητα των αιτούντων να εξυπηρετηθούν αυτοπροσώπως, εφόσον ταξιδεύουν εντός 72 ωρών, έχει περιοριστεί κατά πολύ, καθώς, εκτός των άλλων, δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα ορισμού ραντεβού διαδικτυακά.

Αντιθέτως, θα πρέπει να καλέσουν στις κεντρικές τηλεφωνικές γραμμές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (1-877-487-2778 και 1-888-874-7793) στις οποίες, συνήθως, είτε απαντάει ένας αυτόματος τηλεφωνητής που ενημερώνει ότι «υπάρχει μεγάλος αριθμός τηλεφωνημάτων» και κλείνει την επικοινωνία χωρίς καν να παραπέμψει στην αναμονή, είτε ο ενδιαφερόμενος καλείται να περιμένει κυριολεκτικά… με τις ώρες. Οπως τονίζεται, ο λόγος για τον οποίο έχει περιοριστεί ο τρόπος επικοινωνίας είναι προκειμένου ο υπάλληλος να μπορεί να κρίνει εάν ο αιτών όντως χρειάζεται άμεσα το διαβατήριο ή τον ενδιαφέρει απλώς να πάει ένα ταξίδι αναψυχής.

Ως εκ τούτου, μοναδική εφικτή λύση παραμένει η αποστολή της αίτησης -μαζί με το παλιό διαβατήριο και τις φωτογραφίες- μέσω ταχυδρομείου και, από εκεί και πέρα, αναμονή με την ελπίδα της έγκαιρης εξυπηρέτησης. Κάθε αίτηση, μετά από μια περίπου εβδομάδα, αποκτά έναν σειριακό αριθμό (tracking number) και η πρόοδός της ελέγχεται διαδικτυακά. Ασφαλώς, η αίτηση θα πρέπει να είναι πλήρης και ορθώς συμπληρωμένη, ειδάλλως ο ενδιαφερόμενος θα κληθεί να την αποστείλει εκ νέου, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Εξυπηρέτηση με ρυθμούς χελώνας

Υπό κανονικές συνθήκες, ένας πολίτης που επέλεγε να ανανεώσει ταχυδρομικά το διαβατήριό του με τη συμβατική διαδικασία χρειαζόταν έξι με οκτώ εβδομάδες για να το παραλάβει σπίτι του, ενώ εκείνος που πλήρωνε για κατεπείγουσα εξυπηρέτηση (expedited service) είχε το διαβατήριό του μέσα σε τρεις εβδομάδες. Από την επανέναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η συμβατική αίτηση απαιτούσε έως και 18 εβδομάδες, ενώ η υποτιθέμενη «κατεπείγουσα» 6 με 12 εβδομάδες, με καθυστερήσεις αλλά και πλημμελή ενημέρωση από πλευράς της υπηρεσίας να επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη αναμονή.

«Τα διαβατήρια καθυστερούν σίγουρα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ηταν έως και 18 εβδομάδες για να εκδοθεί το διαβατήριο, ενώ τώρα πρόσφατα έπεσε στις 16 εβδομάδες. Αρα, λοιπόν, οδεύουμε προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά σίγουρα όλο αυτό οφείλεται στον Covid και το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι δουλεύουν εξ αποστάσεως», δηλώνει στο ABC η κλητήρας της κομητείας Χάρις (Harris County) στο Τέξας, Μέριλιν Μπέρτζες (Marily Burgess), όπου γίνεται αποδέκτης διαμαρτυριών για τις καθυστερήσεις.

Σε σχετικές ομάδες στο διαδίκτυο, οι αιτούντες μοιράζονται τις ανησυχίες τους και ανταλλάσσουν συμβουλές, με αυτούς που εν τέλει παραλαμβάνουν το διαβατήριο να δημοσιοποιούν το χρονοδιάγραμμα. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, το παρέλαβαν νωρίτερα, στις περισσότερες όμως υπήρξε κάποια μικρή καθυστέρηση.

«Στείλε μήνυμα στον Βουλευτή»

Μια κοινή συνισταμένη όσων κατάφεραν, έστω και μετ’ εμποδίων, να πάρουν το διαβατήριο στα χέρια τους είναι ο ρόλος που μπορεί να διατελέσει ένα βουλευτικό γραφείο. Σε αυτήν την περίπτωση, ασφαλώς, δεν γίνεται λόγος για κάποια «εξυπηρέτηση ημετέρων», αλλά για μια υπηρεσία που προσφέρουν τα γραφεία των ομοσπονδιακών βουλευτών στους πολίτες της Περιφέρειάς τους.

Συγκεκριμένα, εφόσον κάποιος γνωρίζει σε ποια βουλευτική περιφέρεια υπάγεται η διεύθυνσή του, μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του τοπικού βουλευτή και να επιλέξει την ενότητα «Εξυπηρέτηση με Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες». Εκεί μπορεί να παραθέσει την περίπτωση αίτησης για διαβατήριο, με το γραφείο να επικοινωνεί με το Κέντρο όπου έχει παραλάβει την αντίστοιχη αίτηση και να λαμβάνει επίσημη ενημέρωση, την οποία ο συναλλασσόμενος -αν και την δικαιούται- αδυνατεί να την έχει, λόγω της γραφειοκρατίας.

Μάλιστα, δεν λείπουν περιπτώσεις κατά τις οποίες, μετά από επικοινωνία του αντίστοιχου Βουλευτικού Γραφείου, αιτήσεις που είχαν μείνει «στο ψυγείο» προχώρησαν και εν τέλει εγκρίθηκαν.

«Αν πραγματικά θέλετε το διαβατήριό σας… πάρτε τηλέφωνο τον βουλευτή σας. Πέρασα από το ‘υπό επεξεργασία’ στο ‘εγκρίθηκε’ από τη στιγμή που έλαβαν το email από το γραφείο του Νιου Χαμσάιρ», αναφέρει ανάρτηση της Γκρισίλδα Καντένα σε σχετική ομάδα στο Facebook, ενώ ο Μάικλ Τζόουνς (Michael Jones) από το Νιου Χαμσάιρ, ο οποίος είχε στείλει το διαβατήριό του για ανανέωση στα τέλη Ιουνίου, το έλαβε αρχές Οκτωβρίου, μετά από παρέμβαση του γερουσιαστή του.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου πάτησα το κουμπί πανικού. Εστειλα email στο γραφείο του γερουσιαστή μου. Απάντησαν άμεσα και έστειλα μια φόρμα που τους επέτρεπα να ρωτήσουν εκ μέρους μου. Στις 4 Οκτωβρίου η αίτηση είχε εγκριθεί», αναφέρει ο Τζόουνς.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου