Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Ο Γιώργος, ο Αλέξης και ο Πινοσέτ

 Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021 

Λένε ακόμα ότι με την επαναφορά του Γιώργου Παπανδρέου  στην κεντρική πολιτική σκηνή τελειώνει επίσης οριστικά αυτή η «ετερόκλητη συμμαχία» (έτσι την ονόμασαν) που οδήγησε στην νίκη της ΝΔ.


Στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν εδώ και δύο ημέρες, όπως μαθαίνω  να κάνουν σκέψεις και να  εξετάζουν διάφορα σενάρια για πιθανή εκλογή Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Για παράδειγμα δεν είναι λίγα τα στελέχη που υιοθετούν την εκδοχή ότι εάν τελικά ο Παπανδρέου εκλεγεί Πρόεδρος, τότε αυτό σημαίνει πως  τελειώνει το «αντισύριζα μέτωπο», αλλά όμως  και διαρροή στελεχών από το  ΚΙΝΑΛ (ή το παλαιό ΠαΣοΚ) προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Λένε ακόμα ότι με την επαναφορά του Γιώργου Παπανδρέου  στην κεντρική πολιτική σκηνή τελειώνει επίσης οριστικά αυτή η «ετερόκλητη συμμαχία» (έτσι την ονόμασαν) που οδήγησε στην νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί το λένε αυτό; Επειδή, αναφέρουν, ο Παπανδρέου δεν είναι δεξιός ούτε καν κεντροδεξιός, αλλά ένας αντιδεξιός, άρα διευκολύνει πολλούς να εγκαταλείψουν το φλερτ με την κυβέρνηση της ΝΔ.  Θεωρούν βέβαιο ότι τα πασοκογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο ΚΙΝΑΛ.
Αυτά λένε στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Γ. Παπανδρέου και μάλιστα ορισμένοι δεν αποκλείουν (εάν τελικά εκλεγεί) και μετεκλογική συνεργασία. Αλλά ρώτησε κανείς τους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου (ή ακόμα και τον ίδιο) τι σκέφτονται για τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά για τον κ. Τσίπρα; Δεν είναι λίγοι σας πληροφορώ, συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού που θυμούνται ότι το 2000 ο κ. Τσίπρας είχε πει  για τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου: «…έχει ξεπεράσει πια και την Θάτσερ, έχει ξεπεράσει και τον Πινοσέτ και φαίνεται τελικά ότι προκειμένου να κρατηθεί λίγο ακόμα στην εξουσία, είναι αδίστακτος. Ό,τι του ζητήσουν, θα το εξαγγείλει». Αυτό το «Πινοσέτ» και  αυτό το «αδίστακτος» , δεν πρόκειται, μου λένε να το ξεχάσουν ποτέ. Αλλά, όπως έλεγε κάποτε ο αείμνηστος Λέοντας Καραπαναγιώτης στην πολιτική δεν υπάρχουν σταθερές φιλίες ή έχθρες. Ποιος ξέρει όμως από τώρα ότι θα μπορεί να συμβεί μετά από μια εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική.
***
Επιμένουν στην υποψηφιότητά τους
Θα πρέπει να ξέρετε ότι όλοι όσοι έχουν δηλώσει υποψηφιότητα επιμένουν σε αυτήν άσχετα τι θα κάνει ο Γ. Παπανδρέου και ότι ο πρώην πρωθυπουργός εξακολουθεί να δέχεται ασφυκτικό πρέσινγκ να κατέλθει υποψήφιος καθώς έχει δημιουργήσει προσδοκίες, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία συλλογής υπογραφών από την Κεντρική Επιτροπή που θα πάει μπρος μόλις δώσει το πράσινο φως ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμάται ότι ίσως και πάνω από 65 μέλη της ΚΕ (ανάμεσά τους και περίπου 7-8 βουλευτές) θα συνυπογράψουν.
***
Όταν δεν βλέπεις που στέλνεις SMS
 Ορισμένοι υποψήφιοι (δεν θα αναφέρω ονόματα και θα καταλάβετε το γιατί) άρχισαν από χθες το απόγευμα, εν αναμονή των ανακοινώσεων Παπανδρέου να αποστέλλουν μηνύματα προς τους ψηφοφόρους τους. Αλλά ήταν τόσο μεγάλη η βιασύνη τους που έστειλαν, κατά λάθος μηνύματα (SMS) ακόμα και σε βουλευτές της… ΝΔ. Έκπληκτοι οι βουλευτές της ΝΔ είδαν στα κινητά τους το παρακάτω μήνυμα: « Η ανανέωση του Κινήματός μας είναι προϋπόθεση για την αναγέννησή του. Για το μέλλον της παράταξης & της χώρας, κοιτάμε μπροστά, κοιτάμε ψηλά».
***
Η έκρηξη κρουσμάτων και οι ανεμβολίαστοι
Υπήρξε την Τρίτη έκρηξη κρουσμάτων. Ξεπέρασαν τα 3.700 (για την ακρίβεια 3.739) σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 29 θάνατοι, ενώ 356 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Θα σταθώ στις ΜΕΘ και συγκεκριμένα στην ΜΕΘ του «Σωτηρία», που όπως μου λέει η καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου νοσηλεύονται τρεις νέοι.
Ο ένας μάλιστα ετών 28 ανεμβολίαστος που όλοι (γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό) έπεσαν πάνω του και δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Μια δύσκολη μάχη γιατί όταν ήρθε στο νοσοκομείο Σωτηρία, ήταν σε πολύ βαριά κατάσταση, ούτε καν μπορούσε να μιλήσει. Οπως λένε οι γιατροί, θα μπορούσε να είχε αποφύγει την διασωλήνωση και να συνέχιζε τη ζωή του εάν έκανε το εμβόλιο. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
***
Η Άγκυρα δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών
Κοινή Διακήρυξη που σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος υπογράφουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης. «Φάρο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» χαρακτήρισε το «σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Φάρος σταθερότητας σε πολλά και παράλληλα πεδία δράσης, «από την ενέργεια και τον τουρισμό μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και από την υψηλή τεχνολογία μέχρι το εμπόριο και τη ναυτιλία». Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως υπάρχει ταύτιση των τριών χωρών όσον αφορά στην καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. «Η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται να μηνύματα των καιρών», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως όσα κάνει η Τουρκία υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή.
***
Το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου
Ήταν ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής, σκληρός χρυσαυγίτης και πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου και είχε καταδικαστεί και για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά το  πενταμελές εφετείο έκρινε  ότι πρέπει να αποφυλακιστεί ο Γιώργος Πατέλης για λόγους υγείας που αντιμετωπίζει το παιδί του. Η απόφαση αυτή πυροδότησε πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ και έντονη διαμαρτυρία από τη Μάγδα Φύσσα.

Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε μάλιστα φράση του Ελύτη για να καταδικάσει την απόφαση για αποφυλάκιση λέγοντας: «Κι ούτε μια μέρα, μια στιγμή στον τόπο αυτόν, που να μη γίνεται άδικο και φονικό κανένα». Η ΝΔ δεν άφησε αναπάντητη τη δήλωση Τσίπρα: «Να του θυμίσουμε πως επί ΣΥΡΙΖΑ δεν βρισκόταν αίθουσα να ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής» και ότι μαζί πήγαιναν στις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων. Την απόφαση ωστόσο  του πενταμελούς εφετείου της Αθήνας με την οποία αποφυλακίστηκε το στέλεχος της χρυσής Αυγής Γιώργος Πατέλης, ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλειώτας προκειμένου να μελετήσει αν θα πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.
***
 
Σοβαρές οι ζημιές στο κτίριο της Βουλής
Σοβαρές ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάλλος» στο εσωτερικό της Βουλής. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μπάλλος» μπήκε νερό στο περιστύλιο και ένα κομμάτι από μάρμαρο 150 ετών στον εξωτερικό χώρο έπεσε στο έδαφος. Επιπλέον εντοπίστηκαν 10 ρηγματώσεις μετά την κακοκαιρία και θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο νεοκλασικό της πρωτεύουσας πέφτει θύμα έντονων καιρικών φαινομένων. Ο  ομότιμος καθηγητής Παναγιώτης Καρύδης ανάφερε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» τα σημεία που ίσως αποτελέσουν την αχίλλειο πτέρνα του κτιρίου της Βουλής.
Ένα εξ αυτών όπως σημειώνει, είναι ότι υπάρχουν διάφορες ρηγματώσεις που επειδή εσωτερικά έχουν τοιχογραφίες μεγάλης αξίας είναι δύσκολο να επισκευαστούν. Το δεύτερο είναι ότι πολλά σημαντικά προβλήματα δημιουργήθηκαν από τις εκσκαφές στο υπόγειο πάρκινγκ. Έχουμε παρατηρήσει και έντονες δονήσεις καθώς κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα από κάτω, οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα.
Είναι θέμα κόπωσης υλικών, όταν κουνάει συνέχεια μπορεί να προκληθεί τελικά και πρόβλημα. Ένα άλλο θέμα που υπάρχει  είναι ότι μπροστά στην κεντρική είσοδο-τη «φάτσα»- και πάνω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, στις κεντρικές σκάλες, υπάρχει στο έδαφος ρωγμή. Αυτή μπορεί να οφείλεται και στα έργα για την υπογειοποίηση του πάρκινγκ». Ο Πρόεδρος της Βουλής  Κώστας Τασούλας ωστόσο δήλωσε κατηγορηματικά  ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα, ούτε οποιοσδήποτε συναγερμός υπάρχει σχετικά με την στατικότητα του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων»
***
Δωρεάν καφές στους βουλευτές
Αναβάθμιση των κοινοβουλευτικών επιτροπών αποφάσισε ο Πρόεδρος της Βουλής. Έως τώρα, δηλαδή όταν εισήλθαν τα μνημόνια στη ζωή μας στις επιτροπές της Βουλής προσφερόταν μόνον ένα μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό. Π.Μ. (δηλαδή Προ Μνημονίου), όταν το ΠαΣοΚ του Γ. Παπανδρέου ήταν στην κυβέρνηση προσφέρονταν και σαντουιτσάκια και κέικ και καφές. Το ίδιο προσφερόταν και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές υπό την πρωθυπουργία Κώστα Καραμανλή. Ήρθε όμως το μνημόνιο και τα έκοψε όλα αυτά. Από προχθές όμως στα τρόλεϊ που μεταφέρουν τα εμφιαλωμένα νερά στις επιτροπές προστέθηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια και ο καφές για τους βουλευτές. Και κάτι ακόμα επειδή άλλαξε η διεύθυνση του καφενείου και του εστιατορίου της Βουλής, σχεδόν όλα τα προϊόντα που προσφέρονται πλέον είναι από την Ήπειρο.
***
Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος εγκαινίασε σήμερα, Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, Το Κέντρο Αριστείας Ολοκληρωμένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Integrated Air and Missile Defence Centre of Excellence – IAMD CoΕ) του ΝΑΤΟ, εγκαινίασε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Επικεφαλής του Κέντρου είναι η χώρα μας και εδρεύει στα Χανιά της Κρήτης. Το Κέντρο Αριστείας θα παρέχει στην Συμμαχία σημαντικές υπηρεσίες εξειδίκευσης, τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης, βέλτιστων πρακτικών, ανάλυσης και εξαγωγής διδαγμάτων, στον απαιτητικό τομέα της Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας.

Από την εκδήλωση που έγινε στα Χανιά κρατώ τούτα: Ό,τι η Ελλάδα αποτελεί ένα σταθερό και αξιόπιστο Σύμμαχο του ΝΑΤΟ, αναπτύσσει δε πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και τη βούληση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου να γίνει η Κρήτη το «μάτι» και το «αυτί» των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου