Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Οι ημιαγωγοί… φερνάρουν την αυτοκινητοβιομηχανία – Τι φοβούνται Ford, Volkswagen και Daimler

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen Χέρμπερτ Ντίες, ο διευθύνων σύμβουλος της Daimler Όλα Καλένιους και ο πρόεδρος της Ford Europe Γκούναρ Χέρμαν δήλωσαν ότι είναι δύσκολο να πούμε πότε θα λυθεί το σύνθετο αυτό ζήτημα

Κορυφαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως η Ford, η Volkswagen και η Daimler εξακολουθούν να δίνουν σκληρό αγώνα για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών, με στελέχη από κάθε μία από τις εταιρείες να προειδοποιούν ότι η έλλειψη πυριτίου είναι πιθανό να παραμείνει ένα μεγάλο πρόβλημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen Χέρμπερτ Ντίες, ο διευθύνων σύμβουλος της Daimler Όλα Καλένιους και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ford Europe Γκούναρ Χέρμαν δήλωσαν στο CNBC, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Μονάχου, τη Δευτέρα, ότι είναι δύσκολο να πουν πότε θα λυθεί το σύνθετο αυτό ζήτημα.

Απώλειες για την Volkswagen

Η γερμανική Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, έχασε μερίδιο της αγοράς της στην Κίνα ως αποτέλεσμα της έλλειψης ημιαγωγών, όπως δήλωσε ο Ντιές.

«Είμαστε σχετικά αδύναμοι λόγω ελλείψεων σε ημιαγωγούς (…) Έχουμε περισσότερα πλήγματα στην Κίνα παρά στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που χάνουμε μερίδιο αγοράς».

Ο Ντίες είπε ότι οι συνάδελφοί του στην Κίνα πιέζουν για περισσότερους ημιαγωγούς, περιγράφοντας την έλλειψη τσιπ ως «πραγματικά μεγάλη ανησυχία».

Η εταιρεία που εδρεύει στο Βόλφσμπουργκ εκτιμούσε ότι η κατάσταση με τους ημιαγωγούς θα βελτιωνόταν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά αυτό τελικά δεν συνέβη. Η Μαλαισία, όπου εδρεύουν πολλοί από τους προμηθευτές της Volkswagen, έχει πληγεί σοβαρά από τον κορωνοϊό τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας σε διακοπή λειτουργίας αρκετών εργοστασίων.

Ο Ντίες πιστεύει ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με τις ελλείψεις ημιαγωγών θα αρχίσουν να περιορίζονται όταν οι χώρες μειώσουν τη μετάδοση της Covid-19, αλλά αναμένει ότι θα υπάρξει γενική έλλειψη ημιαγωγών για κάποιο χρονικό διάστημα. «Θα αντιμετωπίσουμε μια γενική έλλειψη ημιαγωγών επειδή το διαδίκτυο των πραγμάτων αυξάνεται τόσο γρήγορα, οπότε θα υπάρξουν περιορισμοί που θα προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε», πρόσθεσε.


Κρίση πρώτων υλών

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ford Europe Γκούναρ Χέρμαν, εκτιμά ότι η έλλειψη ημιαγωγών θα μπορούσε να συνεχιστεί έως το 2024, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς πότε θα εξαλειφθεί το πρόβλημα.

Η έλλειψη σε ημιαγωγούς πιστεύεται ότι επιδεινώθηκε με τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα. Για παράδειγμα, ένα Ford Focus χρησιμοποιεί συνήθως περίπου 300 τσιπ, ενώ ένα από τα νέα ηλεκτρικά οχήματα της Ford μπορεί να έχει έως και 3.000 τσιπ!

Υπάρχουν όμως και άλλες ελλείψεις για να αντιμετωπιστούν. Η Ford αντιμετωπίζει μια «νέα κρίση» στις πρώτες ύλες, είπε ο Χέρμαν.

Θα ανεβούν οι τιμές των αυτοκινήτων

Οι τιμές των αυτοκινήτων θα αυξηθούν καθώς το κόστος των πρώτων υλών ανεβαίνει, εκτίμησε ο επικεφαλής της Ford Europe. Παρά τις ανισορροπίες αυτές όμως, ο Χέρμαν εκτίμησε ότι «η ζήτηση είναι πραγματικά εξαιρετικά ισχυρή».


Ο Όλα Καλένιους της Daimler εξέφρασε την ελπίδα ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι η κορύφωση της έλλειψης. «Το τρίμηνο που διανύουμε φαίνεται να είναι αυτό που θα επηρεαστεί σημαντικά από την έλλειψη ημιαγωγών», σημείωσε.

«Ελπίζουμε ότι στο τέταρτο τρίμηνο θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε ξανά στην γνώριμη κατάσταση.. υπάρχει όμως ένα επίπεδο αβεβαιότητας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο σύστημα παραγωγής μας», εκτίμησε ο Καλένιους.

Η έλλειψη ημιαγωγών επηρεάζει την αυτοκινητοβιομηχανία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Οι γραμμές συναρμολόγησης έχουν κλείσει και ορισμένα αυτοκίνητα αποστέλλονται τώρα χωρίς κάποια χαρακτηριστικά που βασίζονται στους ημιαγωγούς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παραγωγή αυτοκινήτων έπεσε σε νέο χαμηλό τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας τη χειρότερη επίδοση του Ιουλίου για τη βιομηχανία από το 1956.

Ο γερμανικός τεχνολογικός και μηχανικός όμιλος Bosch, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ανταλλακτικών αυτοκινήτων στον κόσμο, πιστεύει ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού ημιαγωγών στην αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι πλέον κατάλληλες για τον σκοπό τους. Ο Χάραλντ Κρόγκερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bosch, δήλωσε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν υποχωρήσει τον τελευταίο χρόνο καθώς η ζήτηση για ημιαγωγούς σε όλους τους τομείς, από τα αυτοκίνητα έως τα PlayStation 5 και τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, έχει αυξηθεί παγκοσμίως.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου