Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα δώσει στον Πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ μια δεύτερη τετραετή θητεία, λένε αναλυτές που παρακολουθούν την Ουάσινγκτον για λογαριασμό της Wall Street και είναι πλέον αρκετά βέβαιοι για την επανατοποθέτηση του.

«Η βασική μου υπόθεση είναι ο Πάουελ τώρα. Αυτή είναι η συναίνεση», δήλωσε ο Στίβεν Μάιροου, διευθύνων σύμβουλος των Beacon Policy Advisors, σε μια συνέντευξη.

Ο Τζο Λίμπερ, διευθύνων σύμβουλος των ΗΠΑ για τον όμιλο Eurasia, συμφώνησε: “Νομίζω ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να αναθέσουν τη θέση στον Πάουελ”.

Νωρίτερα το καλοκαίρι, ο Μάιροου και άλλοι «οιωνοσκόποι» στην Ουάσινγκτον σκέφτονταν ότι ο Μπάιντεν μπορεί να αποφασίσει να επιλέξει μια «πρωτοπόρα» τοποθέτηση, όπως ο πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος της Fed.

Αλλά καμία νέα πρωτοποριακή επιλογή δεν εμφανίστηκε το καλοκαίρι. Η παρουσίαση κάποιου τώρα δεν έχει πολύ νόημα, είπε ο Μάιροου. Ο Μπάιντεν τώρα “έχει πάρα πολλά στο πιάτο του”, πρόσθεσε.

Ο Λάιμπερ είπε ότι η επιλογή του Πάουελ θα ήταν καλή πολιτική για τον Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν «θα φανεί υπερκομματικός», δίνοντας στον Πάουελ μια δεύτερη θητεία. Ο Πάουελ είναι Ρεπουμπλικανός που επιλέχθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2017 για να ηγηθεί της Fed. Η επιλογή θα βοηθήσει να ενισχυθεί η υποστήριξη του Μπάιντεν από ανεξάρτητους ψηφοφόρους που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον του Μπάιντεν μετά την χαοτική έξοδο από το Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα.

“Είναι ένα «σιγουράκι» όσον αφορά την αντίδραση της αγοράς και ένα «σιγουράκι» από την άποψη της Γερουσίας – ο Πάουελ θα πάρει 80 ψήφους”, δήλωσε ο Λάιμπερ.

Όσον αφορά την πολιτική, ο Πάουελ οδήγησε την κεντρική τράπεζα να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική. Υπό τη θητεία του, μια υγιής αγορά εργασίας έχει πλέον προτεραιότητα έναντι του φόβου για πληθωρισμό και η κεντρική τράπεζα θα επιτρέψει στον υψηλότερο πληθωρισμό να καλύψει τις προηγούμενες ελλείψεις.

«Ο Μπάιντεν έχει έναν πολύ φιλήσυχο και πολύτιμο πρόεδρο της Fed, γιατί λοιπόν να κάνει νερά», δήλωσε ο Γκρεγκ Βαλιέρ, επικεφαλής στρατηγικής πολιτικής για τις ΗΠΑ στην AGF Investments.

Τους τελευταίους μήνες, η ομάδα του Μπάιντεν παρέμενε σιωπηλή ως προς την επιλογή του προέδρου της Fed. Ισως η μόνη ένδειξη για τις διεργασίες του Λευκού Οίκου ήταν ένα ρεπορτάζ του Bloomberg που ανέφερε άτομα κοντά στην υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν να λένε ότι εκείνη είπε σε ανώτερους συμβούλους του Λευκού Οίκου ότι υποστηρίζει τον επαναδιορισμό του Πάουελ.

Η θητεία του Πάουελ λήγει στα τέλη Ιανουαρίου, ένα χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές και την ανάληψη της προεδρίας. Ο χρόνος δεν είναι τυχαίος. Τα στελέχη της Fed σχεδίασαν τη διαδικασία προκειμένου να κρατήσουν την επιλογή του προέδρου της Fed μακριά από τις προεδρικές εκλογές.

Ορισμένοι προοδευτικοί Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι η Fed υπό τον Πάουελ θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για την κλιματική αλλαγή και να ήταν πιο σκληρή με τις μεγάλες τράπεζες.

Για να απωθήσουν το ρυθμιστικό ζήτημα, οι πρώην Δημοκρατικοί αρχιτέκτονες της απάντησης της κυβέρνησης στην οικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Κρίστοφερ Ντοντ και ο πρώην βουλευτής του Κογκρέσου Μπάρνεϊ Φρανκ -κάλεσαν τον Μπάιντεν να επαναδιορίσει τον Πάουελ.

Μια ανοιχτή ερώτηση είναι πότε μπορεί ο Μπάιντεν να ανακοινώσει την επιλογή του.

Η συμβατική σοφία είναι ότι ο πρόεδρος θα περιμένει μέχρι το Κογκρέσο να ολοκληρώσει τις εργασίες για μια μακρά λίστα δημοσιονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της προθεσμίας των ομοσπονδιακών δαπανών, το ανώτατο όριο του χρέους και το πακέτο κοινωνικών δαπανών 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εάν η ανακοίνωση της Fed καθυστερήσει στα τέλη Οκτωβρίου, αυτό μπορεί να είναι ένα σήμα ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει κάποιον άλλο εκτός από τον Πάουελ, είπε ο Λάιμπερ.

Ο Μπράιαν Γκάρντνερ, επικεφαλής στρατηγικής πολιτικής της Ουάσινγκτον για τη Stifel Financial Corp., είπε σε πρόσφατο σημείωμα ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ο Μπάιντεν να επικρατήσει του Πάουελ για άλλη μια θητεία και να μετακινήσει τον διοικητή της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ, στο ρόλο του επικεφαλής για ρυθμιστικά θέματα τραπεζών.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν έως και τρεις άλλες κενές θέσεις στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο να καλυφθούν εάν ο Πάουελ και ο Μπρέιναρντ παραμείνουν στο διοικητικό συμβούλιο. Ο Μπάιντεν αναμένεται να επιλέξει προοδευτικούς οικονομολόγους για να καθησυχάσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του.

“Έτσι, ακόμη και με την επανεκλογή του Πάουελ, το διοικητικό συμβούλιο της Fed θα είναι σχεδόν σίγουρα πιο προοδευτικό και πιο διαφορετικό μέχρι την επόμενη άνοιξη”, δήλωσε ο Ιαν Κατζ, οικονομικός αναλυτής της εταιρείας Capital Alpha Partners.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο