Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Μαζική απέλαση Αϊτινών από το Τέξας

 Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Αssociated Press

Εφιπποι αξιωματικοί της Συνοριακής Αστυνομίας σταματούν μετανάστες που διασχίζουν το Ρίο Γκράντε από το Σιουδάδ Ακούνα (Ciudad Acuna) Μεξικού προκειμένου να περάσουν στο Ντελ Ρίο του Τέξας. (AP Photo/Felix Marquez)


ΝΤΕΛ ΡΙΟ. ΤΕΞΑΣ. («ΑΡ»). Οι ΗΠΑ με συνεχείς πτήσεις απελαύνουν στην πατρίδα τους Αϊτινούς που έχουν κατασκηνώσει σε μια παραμεθόρια πόλη του Τέξας και εμποδίζουν άλλους να περάσουν τα σύνορα από το Μεξικό σε μια μαζική επίδειξη δύναμης που σηματοδοτεί την αρχή μιας από τις πιο γρήγορες, όσο και μαζικής κλίμακας απέλασης μεταναστών στην Αμερική εδώ και δεκαετίες.

Περισσότεροι από 320 μετανάστες έφτασαν στο Πορτ-ο-Πρενς σε τρεις πτήσεις την Κυριακή και η Αϊτή δήλωσε ότι αναμένονται έξι πτήσεις την Τρίτη. Συνολικά, οι αμερικανικές Αρχές προχώρησαν στην απέλαση πολλών από τους 12.000 μετανάστες που είχαν κατασκηνώσει γύρω από μια γέφυρα στο Ντελ Ρίο του Τέξας, μετά τη διέλευση από την Σιουδάδ Ακούνα (Ciudad Acuna) του Μεξικού.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ξεκινήσουν επτά πτήσεις απέλασης καθημερινά την Τετάρτη, τέσσερις στο Πορτ-ο-Πρενς και τρεις στο Καπ-Χαϊτιέν, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που δεν είχε εξουσιοδότηση να συζητήσει το θέμα δημόσια. Οι πτήσεις θα συνεχίσουν να αναχωρούν από το Σαν Αντόνιο, αλλά οι Αρχές μπορούν να προσθέσουν το Ελ Πάσο, είπε ο αξιωματούχος.

Η μόνη προφανής παράλληλη σύγκριση για μια τέτοια απέλαση χωρίς την ευκαιρία να ζητηθεί άσυλο ήταν το 1992 όταν το Λιμενικό Σώμα αναχαίτισε πρόσφυγες από την Αϊτή, δήλωσε ο Γιάελ Σάκερ (Yael Schache), ανώτερος Αμερικανός συνήγορος στην οργάνωση «Refugees International» του οποίου οι διδακτορικές σπουδές επικεντρώθηκαν στην ιστορία του Αμερικανικού Δικαίου Ασύλου.

Ομοίως, μεγάλος αριθμός Μεξικανών είχε επαναπροωθηθεί στα σπίτια του κατά τη διάρκεια των ετών αιχμής της μετανάστευσης, αλλά από στεριάς και όχι τόσο ξαφνικά.

Μετανάστες από την Κεντρική Αμερική πέρασαν επίσης τα σύνορα σε συγκρίσιμους αριθμούς χωρίς να υποστούν μαζική απέλαση, αν και το Μεξικό συμφώνησε να τους δεχτεί από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη συνθήκη που είναι σε ισχύ για την πανδημία από τον Μάρτιο του 2020. Το Μεξικό δεν δέχεται τους απελαθέντες Αϊτινούς ή άτομα άλλων εθνικοτήτων εκτός του Μεξικού, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου «Reuters» είδαν ένα λευκό λεωφορείο, συνοδευόμενο από πράκτορες της υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP) να μπαίνει στο αεροδρόμιο της πόλης Ντελ Ριο και κατόπιν μια ομάδα να επιβιβάζεται σε ένα αεροσκάφος της Ακτοφυλακής. Μια αστυνομική πηγή είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν μετανάστες ενώ μια άλλη, που έχει γνώση της λειτουργίας του αεροδρομίου, ανέφερε ότι το αεροπλάνο κατευθυνόταν στο Ελ Πάσο του Τέξας.

Στο μεταξύ, ο Τομ Καρτράιτ, της ομάδας «Μάρτυρες του Συνόρου» η οποία παρακολουθεί τις πτήσεις της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) είπε στο «Reuters» ότι αναχώρησαν από το Τέξας τρεις πτήσεις, μία από το Λαρέντο και δύο από το Σαν Αντόνιο, μεταφέροντας Αϊτινούς πίσω στην Αϊτή.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι επιταχύνει τις απελάσεις στην Αϊτή, στέλνοντας περισσότερους πράκτορες της CBP στην περιοχή, ενώ θα λάβει και άλλα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική και πολιτική κρίση που προκαλείται από το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο, κάτω από άθλιες συνθήκες, κάτω από τη γέφυρα που συνδέει το Ντελ Ρίο με τη Σιουδάδ Ακούνια του Μεξικού.

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων λένε ότι οι περισσότεροι μετανάστες είναι Αϊτινοί.

Δημοσιογράφοι του «Reuters» είδαν δεκάδες αξιωματικούς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν έφιπποι, από την αμερικανική πλευρά των συνόρων. Ενα ελικόπτερο του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας πετούσε στην περιοχή, ενώ είχαν τοποθετηθεί και κίτρινες κορδέλες με την ένδειξη «περιοχή αποκλεισμένη από τον σερίφη, μην περνάτε».

Με πληροφορίες από «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου