Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Δωρεά της πρεσβυτέρας Καλυψώς Καραχάλιου προς το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Θεολογικής Σχολής, στη μνήμη του συζύγου της πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Καραχάλιου

  Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Του Θεοδώρου Καλμούκου

Εθνικός Κήρυξ

Αξιωματούχοι της Σχολής και του Μαλιωτείου Κέντρου πλαισιώνουν την πρεσβυτέρα Καλυψώ Καραχάλιου. Διακρίνονται από αριστερά Χρυσούλα Κουρκουντή Διευθύντρια του Μαλιωτείου Πολιτισκού Κέντρου, ο πρόεδρος της Σχολής Γεώργιος Καντώνης, η πρεσβυτέρα Καλυψώ Καραχάλιου και ο Τιμόθεος Πατίτσας κοσμήτωρ του Ελληνικού Κολεγίου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ HCHC


ΒΟΣΤΩΝΗ. Με δωρεά της πρεσβυτέρας Καλυψώς Καραχάλιου προς το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Θεολογικής Σχολής, στη μνήμη του συζύγου της πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Καραχάλιου, ο οποίος εξεδήμησε πριν από έξι χρόνια, δημιουργήθηκε Βιβλιοθήκη και αίθουσα συναντήσεων επ' ονόματί του, η «Rev. Dr. George Karahalios Library and Lounge».

Η πρεσβυτέρα Καλυψώ είπε πως «είναι τιμή μου να μπορέσω να βοηθήσω έστω και λίγο το Mαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στο οποίο εγώ και ο σύζυγός μου είμαστε στενά συνδεδεμένοι για πάνω από πενήντα χρόνια».

Υπογραμμίζεται ότι το Μαλιώτειο Κέντρο τον τελευταίο καιρό έχει ανακαινισθεί πλήρως χάρη στις άοκνες και συνεχείς προσπάθειες και αποφάσεις του Προέδρου του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής κ. Γεωργίου Καντώνη και της διευθύντριάς του κυρίας Χρυσούλας Κουρκουντή. Οι επισκέπτες οι οποίοι γνωρίζουν από το παρελθόν το Μαλιώτειο Κέντρο, εισερχόμενοι σήμερα σ' αυτό μένουν κατάπληκτοι από την καινούργια του αναπαλαιωμένη μορφή και δομή.

Ο αείμνηστος π. Γεώργιος Καραχάλιος ήταν ένας εκ των πλέον λογίων κληρικών της Εκκλησίας όχι μόνο εν Αμερική, αλλά γενικότερα ανά τον κόσμο. Πέρα από τη εμβριθή Θεολογική του κατάρτιση ήταν και επιφανής καθηγητής της Φιλοσοφίας με διδακτορικές σπουδές στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Υπηρέτησε με ευδοκίμηση στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή από πολλές θέσεις: Ως καθηγητής της Φιλοσοφίας και Λογικής, ως Αντιπρόεδρος και Πρόβοστ. Επίσης, διετέλεσε επί σειρά ετών ως πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Βοστώνης, αλλά και ως εφημέριος για τα Ελληνορθόδοξα μέλη του Αμερικανικού Στρατού και πολιτών εργαζόμενων στο στράτευμα.

Ταυτόχρονα ήταν και ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η οποία έδρευε αρχικά στην πόλη Laurence (Λόρενς) της Μασαχουσέτης και στη συνέχεια μετακόμισε στη γειτονική πόλη Andover (Αντόβερ) όπου με ενέργειές του χτίσθηκε καινούργιος ναός και κοινοτικό συγκρότημα.

Η πρεσβυτέρα Καλυψώ ή Lee όπως είναι επίσης γνωστή στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα γεννήθηκε στην Πάρο και μετανάστευσε με τους γονείς της στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν μικρό κορίτσι και η οποία διατήρησε τον σύνδεσμο και τη συνάφειά της με τις ελληνικές της ρίζες, καταβολές και παραδόσεις. Εργάσθηκε από διάφορες υψηλόβαθμες διοικητικής φύσεως θέσεις του Αμερικανικού Στρατού, ενώ συμμετείχε ενεργά και δραστήρια στις κοινότητες στις οποίες υπηρετούσε ο ιερεύς σύζυγός της όπως στη χορωδία, στη Φιλόπτωχο, ενώ δημοσίευσε και βιβλία ελληνικής μαγειρικής.

Είπε πως «έχω έντονες αναμνήσεις από τις συζητήσεις που είχαμε με το ζεύγος Κώστα και Μαίρης Μαλιώτη με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινούς πόθους όπως είναι η μεταλαμπαδεύσει του Ελληνικού πνεύματος στην Ομογένεια και μη έχοντες δικά μας βιολογικά παιδιά να βλέπουμε τα παιδιά της Ομογένειας σαν δικά μας παιδιά». Αυτή η οικογενειακή αίσθηση είναι αισθαντική από τους φοιτητές και τους φίλους οι οποίοι σήμερα επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη του π. Γεωργίου Καραχάλιου και λένε πως «αυτός ο χώρος αναδύει σπιτική αίσθηση».

Η Βιβλιοθήκη η οποία έχει επιπλωθεί με άνετα έπιπλα και έργα τέχνης και η οποία βρίσκεται δίπλα από το μεγάλο αμφιθέατρο του Κέντρου είναι ανοικτή σε ολόκληρη την Ομογένεια της Βοστώνης και Νέας Αγγλίας αλλά και των επισκεπτών που έρχονται από διάφορα μέρη της Αμερικής. Φυσικά είναι ανοικτή στους φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής. Διαθέτει μεγάλη συλλογή ελληνικών και αγγλικών βιβλίων και περιοδικών για ενήλικες και παιδιά, καθώς και επιτραπέζια παιχνίδια. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν επίσης τον ελληνικό καφέ ή φραπέ και τα ελληνικά γλυκίσματα.

Η πρεσβυτέρα Καλυψώ ομιλεί με λόγια φιλόφρονα για την καταπληκτική μεταμόρφωση των χώρων του Μαλιωτείου Κέντρου αρχής γενομένης από τη βιβλιοθήκη την οποία συνέτεινε να ιδρυθεί. Είπε πως «επισκέπτομαι συχνά τώρα αυτόν τον χώρο και συγκινούμαι που στην πόρτα του βλέπω το όνομα του συζύγου μου ο οποίος αγαπούσε με πάθος την Θεολογική μας Σχολή και το Ελληνικό μας Κολέγιο. Γεμίζει η καρδιά μου αισιοδοξία βλέποντας τα ελληνόπουλα από το Κολέγιο και Θεολογική Σχολή να συγκεντρώνονται εδώ, να παίζουνε τάβλι, να συζητούν για τα όνειρά τους και όταν χτυπούν οι καμπάνες από το παρεκκλήσι της Σχολής μας να πηγαίνουν για εκκλησιασμό και να μου λένε θα ανάψουμε και για σένα ένα κεράκι. Ιδιαίτερα απολαμβάνω τις συζητήσεις που έχω μαζί τους όταν με ρωτούν να τους πω ιστορίες από τη ζωή μου όταν έφυγα από την πατρίδα μου την Ελλάδα σε μικρή παιδική ηλικία, αλλά αν με ρωτήσεις τι είμαι θα πω ότι είμαι Ελληνίδα».

Αποδίδει την ανασυγκρότηση και ανάπτυξης του Μαλιωτείου Κέντρου στην ηγεσία της καινούργιας διευθύντριάς του, κυρίας Χρυσούλας Κουρκουντή. Η πρεσβυτέρα Καλυψώ είπε πως «δεν θέλω να παραλείψω ότι ιδιαίτερη χαρά μου είναι να βλέπω την κυρία Χρυσούλα Κουρκουντή στα καινούργια της επαγγελματικά καθήκοντα ως Διευθύντριας του Πολιτιστικού μας Κέντρου, η οποία με επίπονη εργασία και πολύ μεράκι προσπαθεί μέρα και νύχτα όχι μόνο να αναβαθμίσει το Κέντρο ώστε να καλύψει τις ανάγκες όλης της Ομογένειας αλλά να αγκαλιάζει και να συμμετέχει ενεργά στη ζωή των παιδιών της Ομογένειας σαν να είναι δικά της παιδιά».

Είπε ακόμα, πως «σ' αυτόν τον χώρο που ανοίγει τις πόρτες του φιλόξενα σε όλη την Oμογένεια νιώθω ότι δεν είναι απλά μία Kοινότητα κάτω από την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής μας αλλά είναι μία οικογένεια με κοινές ρίζες, κοινά όνειρα κι όλοι ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπο».

Η πρεσβυτέρα Καλυψώ με την αγάπη της για τον Ελληνισμό και την Ομογένεια δεν έχει δωρίσει μόνο τη βιβλιοθήκη και αίθουσα συναντήσεων εις μνήμη του συζύγου της, αλλά συνέβαλλε γενναιόδωρα στη γενικότερη ανακαίνιση του Κέντρου το οποίο σήμερα διοργανώνει πολιτιστικές και ακαδημαϊκές εκδηλώσεις, δημόσιες διαλέξεις, συνέδρια, εκθέσεις έργων, κινηματογραφικές ταινίες και μουσικά προγράμματα. Η πρεσβυτέρα Καλυψώ ανέφερε πως «είναι τιμή μου και μεγάλη ευλογία να θεωρούμαι κι εγώ μέλος αυτής της οικογένειας».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου