Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Εχουμε σκεφτεί πόσο καιρό έχουμε να περάσουμε πραγματικά καλά

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Μήπως ήρθε η ώρα να το επιδιώξουμε;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που περάσαμε πραγματικά καλά; Όχι που βρεθήκαμε με το απαραίτητο ποτήρι κρασί μπροστά από την τηλεόραση, αλλά μια αδιαμφισβήτητα καλή στιγμή, όπου δημιουργήθηκαν αναμνήσεις και διασκεδάσαμε;

Τέτοιες εμπειρίες θα μπορούσαν να είναι η απάντηση για μια μακρά, ευτυχισμένη ζωή.

Η «διασκέδαση» μπορεί να είναι μια σχετική έννοια που έχει γίνει πιο δύσκολο να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, αλλά θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος (επιβίωσης) σε μια κατά τα άλλα αγχωτική και φοβερή εποχή.

Δεν μιλάμε για διασκέδαση στα όρια του καπιταλισμού (ναι, το σόπινγκ θέραπι μπορεί να είναι ευχάριστο, αλλά δεν είναι αυτά που σε κάνουν να χαμογελάς όταν το σκέφτεσαι αργότερα). Δεν μιλάμε καν για Netflix και χαλάρωση ή ατελείωτο σκρολ στο TikTok.

Εννοούμε καλή, απεριόριστη διασκέδαση που μπορεί θεωρηθεί ως κορυφαίο σημείο στη ζωή μας. Όπως η απόλαυση που βιώνουμε αφ′ ότου κάνουμε κάτι συναρπαστικό για πρώτη φορά, ή ο θρίαμβος της νίκης σε ένα αθλητικό παιχνίδι ή διαγωνισμό.

Και ενώ μπορεί να ακούγεται σαν κάτι διόλου διασκεδαστικό, αξίζει τον κόπο να σημειώσουμε τα πράγματα που κάνουμε και μας δίνουν χαρά.

Η Κάθρην Πράις, 42χρονη συγγραφέας και σύμβουλος από τη Φιλαδέλφεια, διερευνά την ιδέα ενός «ελέγχου διασκέδασης» στο επερχόμενο βιβλίο της, Η δύναμη της διασκέδασης (The Power of Fun), στο οποίο συνιστά την τεκμηρίωση των στιγμών διασκέδασης (όχι μόνο στα κοινωνικά μέσα, αλλά σε ένα παλιό καλό σημειωματάριο ή ημερολόγιο).

Η Πράις υποστηρίζει μια «καλή παρέμβαση» - που σημαίνει ότι παίρνουμε τον έλεγχο των λίγων κομματιών του επιπλέον χρόνου που έχουμε και τα χρησιμοποιούμε για να καλομάθουμε τον εαυτό μας πολύ περισσότερο.

Η Πράις, η οποία είχε γράψει στο παρελθόν το How to Break Up with Your Phone, αποδίδει την απώλεια χρόνου διασκέδασης στην ενασχόλησή μας με την τεχνολογία.

«Μόλις ξοδέψουμε λιγότερο χρόνο στο τηλέφωνό μας, καταλήγουμε (να έχουμε) περισσότερο ελεύθερο χρόνο - προτείνω να τον ξοδέψουμε για να διασκεδάσουμε», εξηγεί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστά τη δημιουργία ενός «ελέγχου της διασκέδασης», ο οποίος μπορεί να ακούγεται οξύμωρη, αλλά ας κάνουμε τον κόπο να μάθουμε περισσότερα.

«Ένας έλεγχος διασκέδασης είναι η διαδικασία διαπίστωσης πόσο διασκεδάζουμε (ή δεν διασκεδάζουμε) αυτή τη στιγμή και προσδιορίζει τους προσωπικούς μας ”μαγνήτες διασκέδασης” και ”παράγοντες διασκέδασης”, ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε να ενσωματώσετε περισσότερες ευκαιρίες διασκέδασης στην ζωή μας», λέει.

«Οι μαγνήτες διασκέδασης είναι οι δραστηριότητες, οι ρυθμίσεις και οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να μας κάνουν να διασκεδάσουμε, οι παράγοντες διασκέδασης είναι τα χαρακτηριστικά των μαγνητών διασκέδασης. Επίσης, ο ορισμός μου για τη διασκέδαση - ή, όπως την αποκαλώ, αληθινή διασκέδαση - είναι η διασταύρωση της διάθεσης για παιχνίδι, της σύνδεσης και της ροής»

Are you having enough fun?

Ο κατάλογος της Πράις αναφέρει τα άφθονα ψυχικά, σωματικά και γνωστικά οφέλη της διασκέδασης και πώς μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερη ισορροπία οθόνης/ζωής και να προσελκύσουμε περισσότερη αληθινή διασκέδαση στην καθημερινή μας ζωή - χωρίς να νιώθουμε καταβεβελημένοι.

«Συνήθως σκεφτόμαστε τη διασκέδαση ως κάτι ρηχό και κάτι που έχει να κάνει με την ”καλοπέραση” αν το σκεφτούμε. Αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι απολύτως απαραίτητο για την ευτυχία και την ψυχική και σωματική μας υγεία », λέει.

Αλλά η διασκέδαση μπορεί να έχει ένα κόστος, υποστηρίζει, και « το καπιταλιστικό σύστημα μπορεί να εμποδίσει τη διασκέδαση».

«Επιδιώκουμε την ευτυχία μέσω της συσσώρευσης υλικών στοιχείων, τα οποία απαιτούν χρήματα (προφανώς!), Η οποία απαιτεί από εμάς να ξοδεύουμε πολύ χρόνο δουλεύοντας για να πάρουμε χρήματα για να πληρώσουμε για αυτά τα πράγματα. Αλλά είναι δυνατόν να διασκεδάσουμε χωρίς να ξοδέψουμε καθόλου χρήματα».

Το να ανακαλύψουμε αυτό που πραγματικά είναι ουσιαστικό και δίνει χαρά απαιτεί να δοκιμάσουμε διαφορετικά πράγματα. Η Λόρι Σάντος, καθηγήτρια του Γέιλ από το Νιου Χέβεν, της οποίας η ευτυχία και η καλή πορεία ζωής έγινε η πιο δημοφιλής στον χώρο που διδάσκει, δοκίμασε τον διασκεδαστικό έλεγχο που ορίζει η Πράις.

Η 46χρονη ακαδημαϊκός λέει ότι η πανδημία μας άφησε εξουθενωμένους και κουρασμένους - και τον τρόπο που δοκιμάζουμε να ανανεώσουμε τους εαυτούς μας.

Είναι πολύ σημαντικό να ιεραρχούμε τα θετικά πράγματα στην ζωή μας, λέει, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της εξουθένωσης και της βελτίωσης της ψυχικής (μας) υγείας.

Μόλις κάνουμε την διασκέδαση έναν σημαντικό «παίκτη» στη ζωή μας - κάνοντας νέα πράγματα ή συμμετέχοντας σε ομαδικές δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός - καταλήγουμε να είμαστε πιο παραγωγικοί και λιγότερο κουρασμένοι, λέει, καθώς έχουμε περισσότερη ενέργεια.

«Εμπνεύστηκα τόσο πολύ από το βιβλίο της Κάθρην που δοκίμασα την ιδέα της για ένα έλεγχο διασκέδασης», λέει. «Με βοήθησε να μάθω ένα σωρό για αυτό που πραγματικά μου δημιουργεί χαρά. Όχι τα συνηθισμένα πράγματα που μας πλασάρονται ως διασκεδαστικά - όπως το να αγοράσουμε κάτι ή να βλέπουμε τηλεόραση - αλλά αυτό που πραγματικά μου φάνηκε διασκεδαστικό.

Αποδεικνύεται ότι πολλές από τις αναμνήσεις πραγμάτων που μου έφεραν χαρά περιλαμβάνουν μουσική, οπότε προσπαθώ να (την) ενσωματώσω περισσότερο στην ημέρα μου. Έμαθα επίσης για τη σημασία της αυτοσυμπόνιας καθώς δοκιμάζω νέα πράγματα.... Εμαθα, λοιπόν, να κάνω σερφ, να είμαι συμπονετική (με τον εαυτό μου) καθώς δοκίμασα κάτι καινούργιο στο οποίο δεν ήμουν καλή».

Η φροντίδα του εαυτού μας σε ήπιους τόνους είναι σημαντική, αλλά κι η πιο έντονη διασκέδαση μπορεί να είναι εξίσου σημαντική. Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε και για τον εαυτό μας;

huffpostgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου