Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Αέρια του Θερμοκηπίου: 20 κτηνοτροφικές εταιρείες ρυπαίνουν περισσότερο από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία

  Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου, 2021

Και συνεχίζουν να επιχορηγούνται με δισεκατομμύρια δολάρια.

Μολονότι είκοσι κτηνοτροφικές εταιρείες στον κόσμο είναι υπεύθυνες για περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από ότι η Γερμανία, η Βρετανία ή η Γαλλία, έχουν λάβει χρηματοδότηση 478 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με μία νέα έκθεση περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κτηνοτροφικός τομέας συμβάλλει στο 14 % του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς απελευθερώνει αέρια θερμοκηπίου όπως διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και οξείδιο του αζώτου. 

Σύμφωνα με την αναφορά Meat Atlas, που συνέταξαν η οργάνωση “Friends of the Earth” και το ευρωπαϊκό πολιτικό ίδρυμα Heinrich Böll Stiftung, πάνω από 2.500 επενδυτικές και ιδιωτικές τράπεζες και συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν αντλήσει μετρητά σε εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από το 2015 έως το 2020.

> 

Μερικοί από τους μεγαλύτερους επενδυτές περιλαμβάνουν τη Vanguard Group, την Capital Group, την Black Rock και το νορβηγικό κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο. Η χρηματοδότηση τους θα αυξήσει την παραγωγή κρέατος κατά 40 εκατομμύρια τόνους σε 366 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2029.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί κρέατος και γαλακτομικών προϊόντων θα συνεχίσουν να είναι η Κίνα, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι το 2029, αυτές οι χώρες θα εξακολουθούν να παράγουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος.

 Αυτό θα έχει σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον καθώς η κτηνοτροφία αντιπροσωπεύει το 14,5 % των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, υποστηρίζουν οι περιβαλλοντολόγοι.

Η αναφορά επικαλέστηκε τα ευρήματα δύο μη κερδοσκοπικών οργανώσεων-της GRAIN και του Institute for Agriculture and Trade Policy το 2018-σχετικά με τις εκπομπές 35 εκ των μεγαλύτερων παραγωγών κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο.

Διαπίστωσαν ότι πέντε εταιρίες-κολοσσοί κρέατος και γαλακτομικών - οι JBS, Tyson, Cargill, Dairy Farmers of America και Fonterra - παρήγαγαν περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ετησίως από ότι  μεγάλες εταιρείες πετρελαίου όπως οι Exxon, Shell και BP.

Xωνευτής μεθανίου στη φάρμα γαλακτοπαραγωής

στο Galt, "New Hope" στην Καλιφόρνια. 


Η New Hope Dairy, η οποία έχει περίπου 1.500 αγελάδες, εγκατέστησε το χωνευτήριο αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013, χάρη σε κρατική επιχορήγηση και συνεργασία με την τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας. Ο χωνευτής παίρνει το μεθάνιο, που συλλέγεται από την ακατέργαστη κοπριά αγελάδας που διατηρείται σε δεξαμενή για να παράγει ανανεώσιμη ενέργεια για το δίκτυο.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρει η έκθεση, τα τρία τέταρτα του συνόλου της γεωργικής γης χρησιμοποιούνται για την εκτροφή ζώων ή για τις καλλιέργειες για τη διατροφή τους. «Μόνο στη Βραζιλία, 175 εκατομμύρια εκτάρια είναι αφιερωμένα στην εκτροφή βοοειδών», μια έκταση που είναι περίπου ίση με «ολόκληρη τη γεωργική περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

″Πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τον αριθμό των ζωικών τροφών στον πλανήτη και να δώσουμε κίνητρα σε διαφορετικά μοντέλα κατανάλωσης”, δήλωσε στον Guardian η Stanka Becheva, αγωνίστρια τροφίμων και γεωργίας από τους Φίλους της Γης.

Το πρόσφατο ενδιαφέρον που έδειξαν εταιρείες ζωικών πρωτεϊνών για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων και υποκατάστατα κρέατος δεν αποτελούν ακόμα λύση, ανέφεραν οι ακτιβιστές.

Οι τράπεζες, οι επενδυτές και οι αναπτυξιακές τράπεζες όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα πρέπει να απέχουν από τη χρηματοδότηση έργων παραγωγής ζωικών πρωτεϊνών. Οι ακτιβιστές ζητούν επίσης περισσότερους κανονισμούς για τη βιομηχανία κρέατος ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτές οι εταιρείες θα πληρώνουν για τη ζημιά που έχουν ήδη κάνει αλλά και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων. 

Πηγές: CNBCGuardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου