Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Τέλος στο μορατόριουμ εξώσεων στις ΗΠΑ

 Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Αssociated Press

Aνθρωποι από έναν συνασπισμό ομάδων για τη στεγαστική δικαιοσύνη διαμαρτύρονται για τις εξώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έξω από το Πολιτειακό Μέγαρο, την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021, στη Βοστώνη/ Φωτογραφία: AP Photo/Michael Dwyer


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης κυρίευσαν πολλά μέλη του Κογκρέσου, καθώς τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, έληξε το μορατόριουμ της αμερικανικής κυβέρνησης στις εξώσεις, που εφαρμοζόταν στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για την πανδημία, με αποτέλεσμα εκατομμύρια Αμερικανοί να κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο.

Μάλιστα, η Δημοκρατική βουλευτής από το Μισούρι, Κόρι Μπους (Rep. Cori Bush), στην οποία έγινε έξωση τρεις φορές και αναγκάστηκε να ζει στο αυτοκίνητό της μαζί με τα δύο παιδιά της προτού να στραφεί στην πολιτική, πέρασε μια ολόκληρη νύχτα στα σκαλιά του Καπιτωλίου, για να διαμαρτυρηθεί για το επικείμενο τέλος του «παγώματος» στις εξώσεις.

Η ίδια δήλωσε πως κατάφερε να κοιμηθεί περίπου για μία ώρα, καθιστή στην καρέκλα της, ενώ δύο συνάδελφοί της, η Ιλχάν Ομαρ και η Αγιάνα Πρίσλεϊ, πήγαν να της συμπαρασταθούν.

Η Μπους παρέμενε έξω από το Καπιτώλιο το απόγευμα του Σαββάτου και απηύθυνε έκκληση στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να στηρίξουν το αίτημά της. «Απόψε τα μεσάνυχτα, αν δεν συμβεί τίποτα, αν δεν αναληφθεί δράση από τη Βουλή ή τη Γερουσία ή την κυβέρνηση, 7 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της έξωσης. Το έχω περάσει κι εγώ», είπε η Αφροαμερικανίδα βουλευτής.

Η λήξη του μορατόριουμ χαρακτηρίζεται πλήγμα για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την Πέμπτη απηύθυνε μια ύστατη έκκληση στο Κογκρέσο να παρατείνει την απαγόρευση των εξώσεων, επικαλούμενος την έξαρση της παραλλαγής Δέλτα.

Ωστόσο, πολλοί ήταν οι βουλευτές που δήλωσαν ότι αιφνιδιάστηκαν από την αδράνεια του Μπάιντεν να δώσει έγκαιρα λύση, ενώ άλλοι εξοργίστηκαν με την κίνησή του να καλέσει το Καπιτώλιο να αναλάβει δράση την τελευταία στιγμή. Η συγκεκριμένη διαφωνία μεταξύ του προέδρου και του Κόμματός του ενδέχεται να επιφέρει μακροχρόνιες πολιτικές επιπτώσεις και για τις δύο πλευρές.

Η Δημοκρατική βουλευτής από την Καλιφόρνια και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μαξίν Ουότερς (Rep. Maxine Waters) δήλωσε το Σάββατο στο CNN: «Πιστεύαμε πως ο Λευκός Οίκος θα έδειχνε μεγαλύτερη ευθύνη».

Την Παρασκευή, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσαν πως τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 100.000 μέσα σε 24 ώρες για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Το Σάββατο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκλήρωσε τις εργασίες της για τη θερινή περίοδο χωρίς να εξετάσει το θέμα της προστασίας των ενοικιαστών, αφού Ρεπουμπλικανός βουλευτής μπλόκαρε το αίτημα για την παράτασή της έως τις 18 Οκτωβρίου. Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο σώμα είπαν ότι δεν είχαν επαρκή στήριξη για να θέσουν την πρόταση σε επίσημη ψηφοφορία.

Η αμερικανική Γερουσία συνεδρίασε εκτάκτως προχθές αλλά δεν ασχολήθηκε με την απαγόρευση στις εξώσεις. Ο Λευκός Οίκος είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προχωρούσε μονομερώς σε παράταση της προστασίας των ενοικιαστών, εξηγώντας ότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να το κάνει, έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο.

Πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι σε 6,5 εκατ. νοικοκυριά στις ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει την πληρωμή του ενοικίου τους, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ασπεν και του Προγράμματος Προστασίας από τις Εξώσεις εξαιτίας της πανδημίας. Συνολικά οφείλονται πάνω από 20 δισεκ. δολάρια σε ιδιοκτήτες.

Οργανώσεις ιδιοκτητών αντιτάχθηκαν στο μορατόριουμ καθώς ορισμένοι ιδιοκτήτες δυσκολεύονται να μείνουν συνεπείς στις πληρωμές στεγαστικών δανείων, φόρων και ασφαλιστικών πληρωμών που αφορούσαν τα ακίνητά τους χωρίς έσοδα από ενοίκια.

Το μορατόριουμ στις εξώσεις τέθηκε σε ισχύ στο πλαίσιο ευρύτερων μέτρων από τον Μάρτιο του 2020. Η απαγόρευση από τα αμερικανικά Κέντρα για το Ελεγχο και την Πρόληψη Νόσων (CDC) τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2020 για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της Covid-19, στην περίπτωση που κατακλύζονταν τα καταφύγια από άστεγους ή αν κάποιοι αποφάσιζαν να φιλοξενήσουν συγγενείς και φίλους στα σπίτια τους.

Η ισχύς του μέτρου ανανεώθηκε πολλές φορές, με την τελευταία παράταση να εκπνέει χθες τα μεσάνυχτα. Τα CDC ανακοίνωσαν τον Ιούνιο ότι δεν θα εξέδιδαν περαιτέρω παρατάσεις. Εκπρόσωπος των CDC επιβεβαίωσε ότι έληξε το μορατόριουμ στις εξώσεις, αλλά αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Πηγές: «ΑΡ». «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου