Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Φόρτιση μπαταρίας: Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε

Τρίτη, 20 Ιουλίου, 2021

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γρήγορη φόρτιση μπορεί να οδηγήσει

σε πιο μικρή διάρκεια μπαταρίας

Φόρτιση μπαταρίας: Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η γρήγορη φόρτιση μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την υγεία της μπαταρίας. Συγκεκριμένα, η υπερθέρμανση της μπαταρίας και η μείωση των συνολικών επιδόσεων είναι προβλήματα συχνά συνδεδεμένα με την γρήγορη φόρτιση.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γρήγορη φόρτιση μπορεί να οδηγήσει σε πιο μικρή διάρκεια μπαταρίας.  Αν και  αυτή  έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα στο πέρασμα του χρόνου,  νέα χαρακτηριστικά που μειώνουν το χρόνο που χρειάζεται το κινητό να φορτίσει,  αποτελούν τη νέα πραγματικότητα στις σύγχρονες συσκευές.

Η  γρήγορη φόρτιση σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με το wifinews.gr, υπόσχεται  να φορτίσει τη συσκευή σου ως το 50% σε μόλις λίγα λεπτά.  Πριν από μερικές εβδομάδες, η Xiaomi είχε αποκαλύψει μια τεχνολογία η οποία  υποσχόταν πλήρη φόρτιση σε μόλις 8 λεπτά. Οι ειδικοί όμως προειδοποιούν,  ότι αυτοί οι γρήγοροι χρόνοι έρχονται με κάποιο τίμημα.

Για να υποστηρίξουν τη γρήγορη φόρτιση, οι κατασκευαστές μπαταριών έχουν ανασχεδιάσει την δομή της μπαταρίας, με τέτοιον τρόπο που αναπόφευκτα οδηγούν στη μείωση της ενεργειακής πυκνότητας.

Οι εναλλακτικές, μεγαλύτερες ταχύτητες φόρτισης, χωρίς αυτά τα modifications, συνήθως έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση του κύκλου ζωής της μπαταρίας. Οι ίδιες αλλαγές στο design της μπαταρίας, μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τον μειωμένο κύκλο ζωής, αλλά και πάλι, εις βάρος της ενεργειακής πυκνότητας.

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των σημερινών μπαταριών, δεν είναι μόνο πόσο τείνουν να διαρκούν μεταξύ των φορτίσεων, αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα μπορούν να διατηρήσουν την φόρτιση.

Κάθε κύκλος φόρτισης, λειτουργεί επιβαρυντικά στη ζωή της μπαταρίας, αναπόφευκτα οδηγώντας σε μείωση της ενέργειας που μπορεί να διατηρήσει η μπαταρία ανά φόρτιση και κάποιες φορές δεν αποκλείται να πεθάνει ολοκληρωτικά.

Ο λόγος, που η γρήγορη φόρτιση έχει αποτελέσει μια τόσο μεγάλη πρόκληση, είναι εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί. Όταν φορτίζεις το κινητό σου, λαμβάνει ενέργεια από την πρίζα, που στη συνέχεια μεταφέρεται στη συσκευή.
Αλλά όταν ξεκινάς σαν κατασκευαστής να εγκαθιστάς χαρακτηριστικά, σαν το fast charge, αλλάζεις το πόσο γρήγορα η ενέργεια ταξιδεύει στη συσκευή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα θερμοκρασίας από την μπαταρία να είναι ο πρωταρχικός λόγος, για τον οποίο το χαρακτηριστικό έχει προκαλέσει τόση μεγάλη ανησυχία.

Η αναζήτηση λύσεων

Ορισμένες μπαταρίες έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν σε αρμονία με τα εξαρτήματα γρήγορης φόρτισης εντός της συσκευής. Με λίγα λόγια, μπορούν να φιλτράρουν την θερμότητα που δημιουργείται εξαιτίας της φόρτισης, μειώνοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Μια άλλη λύση, που προτείνει ο Tim McGuire, CEO της εταιρείας επιδιόρθωσης συσκευών Mobile Klinik, είναι οι κατασκευαστές να συμπεριλάβουν μια επιλογή αργής φόρτισης σε όλες τις νέες συσκευές.  Κάτι τέτοιο θα τους δώσει τον απόλυτο έλεγχο ως προς το πότε θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν την γρήγορη φόρτιση, όπως για παράδειγμα σε στιγμές ανάγκης.

Πάντως, κατασκευαστές σαν την Xiaomi και πιο συγκεκριμένα στην HyperCharge τεχνολογία της, η εταιρεία έδειξε ότι μειώνει σταδιακά τον αριθμό των watt που σπρώχνει προς τη συσκευή με την πάροδο της φόρτισης για να εξασφαλιστεί η μακροζωία της μπαταρίας.

O.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου