Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Τόκιο 2020: Κύμα αντιδράσεων μετά το «όχι» σε σκουφάκι για κολυμβητές με μαλλιά άφρο

  Πέμπτη, 8 Ιουλίου, 2021

Η απαγόρευση ίσως τελικά επανεξεταστεί - ακόμα και πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες - καθώς κλιμακώνονται οι αντιδράσεις.

«Οι μαύροι αθλητές μπορούν να κολυμπήσουν!»

Είναι ένα από τα πολλά συνθήματα που γεννήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Βρετανία, υπό το φως μίας αμφιλεγόμενης απόφασης που ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA) απαγορεύοντας στους μαύρους κολυμβητές να χρησιμοποιήσουν το σκουφάκι που σχεδίασε η εταιρεία Soul Cap, με στόχο να διευκολύνει όσους έχουν μαλλιά άφρο, προκειμένου να αγωνίζονται χωρίς μειονέκτημα (το σκουφάκι προσφέρει σε όλους τους αθλητές βελτιωμένη υδροδυναμική) έναντι των συναθλητών τους. 

Η Soul Cap είπε ότι η FINA ο φορέας που αποφασίζει για τους κανονισμούς της κολύμβησης, ενημέρωσε την εταιρεία ότι τα σκουφάκια που σχεδίασε δεν είναι κατάλληλα, επειδή δεν ακολουθούν τη «φυσική μορφή του κεφαλιού».

Τα σχόλια αυτά πυροδότησαν κριτική από πολλούς κολυμβητές με ορισμένους να λένε ότι η Διεθνής Ομοσπονδία θα αποθαρρύνει έτσι τους μαύρους αθλητές από τη συμμετοχή στο άθλημα της κολύμβησης.

Η FΙΝΑ δηλώνει κατόπιν αυτού, ότι «εξετάζει την κατάσταση» σχετικά με τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Σε μια ανακοίνωση ανέφερε, ότι κατανοεί πόσο σημαντικό είναι «να συμπεριλαμβάνονται και να εκπροσωπούνται» όλοι όσοι συμμετέχουν στο άθλημα.

«Η FΙΝΑ έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι όλοι οι αθλητές θαλάσσιων αγωνισμάτων έχουν πρόσβαση σε κατάλληλα μαγιό για τα αγωνίσματα, όπου αυτό το συγκεκριμένο σκουφάκι δεν παρέχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», πρόσθεσε εκ των υστέρων.

Είπε ότι θα συζητήσει με την Soul Cap για τη χρήση των σκούφων κολύμβησης στα κέντρα ανάπτυξης της FΙΝΑ, τα οποία εκπαιδεύουν κολυμβητές σε όλο τον κόσμο.

Η Soul Cap κατασκευάζει σκουφάκια που να ταιριάζουν και να προστατεύουν τα μαλλιά άφρο, που συχνά πλέκονται σε κοτσίδες μικρές ή μεγάλες, καθώς και τις κομμώσεις άφρο που έχουν αυξημένο όγκο.

Τα άφρο μαλλιά είναι από τη φύση τους πιο ξηρά από άλλα μαλλιά, επειδή έχουν λιγότερα στρώματα κυττάρων. Το υποχλωριώδες νάτριο - ή χλωρίνη - που βρίσκεται στις πισίνες μπορεί να το ξηράνει ακόμα περισσότερο, προκαλώντας ζημιές.

DAMIR SAGOLJ VIA REUTERS
Coralie Balmy of France adjusts her cap before the start of women's 400m freestyle final at the European Swimming Championships in Eindhoven March 24, 2008. REUTERS/Damir Sagolj (NETHERLANDS)

Νέοι μαύροι κολυμβητές δήλωσαν στο Radio 1 Newsbeat ότι «απογοητεύτηκαν και έχασαν το ηθικό τους» από τα μηνύματα της FΙΝΑ την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κεζάι Τερελόνγκ, 17 ετών, δήλωσε ότι η περιποίηση μαλλιών είναι ένα από τα πολλά εμπόδια που αντιμετώπισε ως μαύρος κολυμβητής.

«Χρησιμοποιώντας τα μικρότερα σκουφάκια κολύμβησης που χρησιμοποιούσαν όλοι οι άλλοι - αναγκάστηκα να βάζω [προστατευτικό] λάδι στα μαλλιά μου, ενώ όταν έκανα κολύμπι, το σκουφάκι συνέχιζε να γλιστράει και τα μαλλιά μου να βρέχονται», δήλωσε ο Κεζάι, που ζει στο Μπέρμιγχαμ.

Οι ιδρυτές της Soul Cap, Μάικλ Τσάπμαν και Τοξ Άχμεντ Σαραγουντίν, δήλωσαν ότι είναι ευγνώμονες για την υποστήριξη που είχαν μετά την απόρριψη της αίτησής τους από την FΙΝΑ να εγκρίνει τα καπέλα τους για διεθνείς αγώνες.

Είπαν ότι μεγάλωσαν χωρίς να μάθουν να κολυμπούν γιατί ...«δε νομίζαμε ότι ήταν άθλημα για εμάς, δεν ήταν κάτι συνηθισμένο μεταξύ των φίλων μας και δεν ενθαρρύνθηκε από το σχολείο ή τους γονείς μας».

Το 2017, αποφάσισαν να κάνουν μαθήματα μαζί, όπου συνάντησαν μια μαύρη γυναίκα με άφρο μαλλιά, η οποία δυσκολευόταν ιδιαίτερα με το μέγεθος που είχε το δικός της σκουφάκι κολύμβησης.

«Αφού μιλήσαμε με τις μαμάδες, τις αδελφές, τους φίλους μας και συνειδητοποιήσαμε την έλλειψη κατάλληλων μαγιό για κολυμβητές με Άφρο μαλλιά, ή με οποιοδήποτε είδος ογκώδους κόμμωσης - αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας», είπαν.

Ο κολυμβητής της Τζαμάικας, Μάικλ Γκάνινγκ, επέκρινε επίσης τη διατύπωση της FΙΝΑ.

Έγραψε στο Twitter ότι «ήταν εντελώς σοκαρισμένος και αηδιασμένος» με την απόφασή τους την περασμένη εβδομάδα, η οποία «τιμωρεί και διαχωρίζει περαιτέρω τη μαύρη κοινότητα στην κορυφή του αθλητισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου