Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Ηλεία: Έρχεται «τσουνάμι» πλειστηριασμών – Τουλάχιστον 3 μεγάλες επιχειρήσεις του νομού στο «σφυρί»

Πέμπτη, 3 Ιουνίου, 2021

Έρχεται και επίσημα το «τσουνάμι» πλειστηριασμών το επόμενο διάστημα μετά την λήξη της γενικής αναστολής τους λόγω κορωνοϊού και της ειδικής, για πληττόμενες κατηγορίες οφειλετών, όπως σας είχε ενημερώσει έγκαιρα η εφ. «Πατρίς» από τις 12 Μαΐου.

Συνεπώς, χθες έληξε κάθε προστασία για όλες τις περιπτώσεις (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας), οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται και από σήμερα  κιόλας αρχίζουν να τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς!

Είναι χαρακτηριστικό πως στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, αναγραφόταν χθες, ότι έχουν αναρτηθεί 90.769 πλειστηριασμοί, ενώ για την τρέχουσα εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 616.

Συνολικά, στην Ηλεία βγαίνουν – μέχρι στιγμής – στο σφυρί 46 ακίνητα ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και τουλάχιστον τρεις μεγάλες επιχειρήσεις του Νομού που δεν αποκλείεται να φέρουν αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη τη περιοχής.

Στον Πύργο, προς το παρόν βγαίνουν στο σφυρί 22 ακίνητα μεταξύ των οποίων και μία ξενοδοχειακή μονάδα με τιμή τις 660.000 ευρώ που είναι και η υψηλότερη και ακολουθεί ένα οικόπεδο με κτίσμα που ξεκινά από τις 630.102 ευρώ ενώ τα ακίνητα με την πιο χαμηλή τιμή είναι μια αποθήκη που ξεκινά από τις 14.400 ευρώ και ένα σπίτι που ξεκινά από τις 15.000 ευρώ.

Στον Δήμο Ήλιδας πλειστηριάζονται 16 ακίνητα, εκ των οποίων την πιο υψηλή τιμή έχει μια ξενοδοχειακή μονάδα που ξεκινά περίπου από το ένα εκατομμύριο ενώ το ακίνητο με την πιο χαμηλή τιμή την έχει ένα αγροτεμάχιο με 6.000 ευρώ.

Στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης πλειστηριάζονται 4 ακίνητα, με την υψηλότερη αρχική τιμή να την έχει ένα οικόπεδο αξίας 107.600 ευρώ και την χαμηλότερη μια κατοικία αξίας 41.000 ευρώ.

Στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας βγαίνουν στο σφυρί 2 ακίνητα, ένα οικόπεδο με κτίσμα αξίας 89.000 ευρώ και ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα αξίας 80.000 ευρώ.

Στον Δήμο Ζαχάρως, πλειστηριάζεται ένα οικόπεδο με κτίσμα αξίας 66.000 ευρώ.

Στον Δήμο Πηνειού, βγαίνει σε πλειστηριασμό ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα αρχικής αξίας 500.000 χιλιάδων ευρώ ενώ στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων προς το παρόν δεν πλειστηριάζεται κανένα ακίνητο.

Περισσότερα τα ακίνητα όσο περνά ο καιρός

Σύμφωνα μάλιστα, με τις εκπεφρασμένες προθέσεις κυρίως τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης ακινήτων (funds) θα βγαίνουν στο σφυρί ολοένα και περισσότερα ακίνητα.

Γενικότερα, το νέο τοπίο, που διαμορφώνεται για τους «κόκκινους» οφειλέτες είναι ζοφερό, καθώς, μεταξύ άλλων: Μέσα στην πανδημία τουλάχιστον 30.000 από τις εκκρεμείς αιτήσεις στον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη φέρονται να έχουν εκ νέου απορριφθεί με το χειρουργικό πλαίσιο που υποχρέωνε οφειλέτες που δεν είχαν δικαστεί να ξανακαταθέσουν αιτήσεις. 40.000 υποθέσεις του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη δεν εκδικάστηκαν λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και γίνονται τώρα ευάλωτες περνώντας κι αυτές την παραπάνω διαδικασία που απορρίπτει αιτήσεις πριν δικαστούν.

Τα μορατόρια, που «πάγωναν» εξυπηρέτηση οφειλών δανείων αξίας 40 δισ., έχουν λήξει στην πλειονότητά τους από τις αρχές του 2021 και οι τόκοι τους έχουν σωρευτεί. Αναμένεται η προσθήκη επιπλέον 10 δισ. στα ήδη υπάρχοντα κόκκινα δάνεια λόγω της πανδημίας. Συνάμα αυξάνονται οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο (7,1 δισ. το 2020 και 2,1 δισ. έως τον Μάρτιο του 2021).

Ανυπολόγιστα παραμένουν τα χρέη μεταξύ ιδιωτών (υπήρξε άλμα 369% στις ακάλυπτες επιταγές, ενώ κάθε μήνα εκδίδονται επιταγές αξίας 6 δισ., με τη νομοθετική αναστολή να λήγει σε δύο μήνες). Αίρονται σταδιακά τα μέτρα αναστολών φόρων, κάλυψης εισφορών και παροχής ειδικών αποζημιώσεων.

Πρεμιέρα πτωχευτικού και πλατφόρμας εξωδικαστικού

Σε αυτό το κλίμα ξεκίνησε από χθες η ισχύς του νέου πτωχευτικού νόμου, που αναμένεται να φέρει σε δυσχερέστερη θέση τους υπερχρεωμένους.

Στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου ξεκίνησε η λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, που αφορά στη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών φυσικών προσώπων και μικρών επιχειρήσεων, μέχρι και 240 δόσεις έναντι όλων των πιστωτών τους (Δημόσιο και ιδιωτικούς φορείς) και υπό προϋποθέσεις, έως και 420 δόσεις προς τις τράπεζες.

Οι ρυθμίσεις θα γίνονται πλέον αυτόματα, μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), με έναν αλγόριθμο μέσα από τον υπολογιστή.

Πάντως, τα …κλειδιά του εξωδικαστικού μηχανισμού θα κρατούν οι τράπεζες, χωρίς την έγκριση των οποίων δεν θα μπορούν να ρυθμίζονται τα χρέη στο Δημόσιο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι να υπάρχουν χρέη στο τραπεζικό σύστημα.

Οι τράπεζες έχουν θέση… βασιλιά στο νέο σύστημα, αφού έχουν δικαίωμα, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, να κάνουν δεκτή ή να απορρίψουν μια πρόταση ρύθμισης χρεών από δανειολήπτη, ενώ μπορούν ακόμη και να μην απαντήσουν καν. Μόνο εάν οι τράπεζες, ή τα funds διαχείρισης κόκκινων δανείων αποδεχθούν μια ρύθμιση, ενεργοποιείται η διαδικασία για τη ρύθμιση και των υπόλοιπων χρεών στο Δημόσιο και τα ταμεία.

Σημειώνεται ότι ανάλογη ρύθμιση ίσχυε και στο παρελθόν (ν. 4469/2017), αλλά η εφαρμογή της ήταν τελικά περιορισμένη, καθώς δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς οι τράπεζες.

Μαριάννα Σταθοπούλου, δικηγόρος

«Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση αυτή και τα νέα δεδομένα έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και αγωνία στον κόσμο. Θεωρώ ότι οι πλειστηριασμοί εκτός από πρώτη κατοικία – για την οποία μέχρι στιγμής δεν έχω εικόνααφορούν και επαγγελματικά ακίνητα. Έχει τελειώσει πλέον η προστασία της πρώτης κατοικίας με τον νόμο Κατσέλη και ήδη τρέχει ο νέος πτωχευτικός νόμος.

Προσωπικά, διαχωρίζω τους οφειλέτες σε δυο κατηγορίες: η πρώτη είναι οι άνθρωποι που εξαρχής γνώριζαν πως θα μπορούν να αποπληρώσουν και με την ανοχή των τραπεζών έπαιρναν μεγάλα δάνεια και αυτοί που σταδιακά επιδεινώθηκε η οικονομική τους κατάσταση με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να είναι συνεπείς. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να προστατέψουμε γιατί αυτή η κατάσταση δείχνει λίγο ανισόρροπη και δεν θέλουμε να δούμε παραδείγματα άλλων χωρών που έμπαιναν μέσα στα σπίτια και έδιωχναν τον κόσμο.

Υπάρχουν νομικά όπλα γι’ αυτούς όπως οι ανακοπές ενώ και όσοι είχαν υπαχθεί πλήρως στον νόμο Κατσέλη, οι υποθέσεις τους συνεχίζουν να εκδικάζονται. Θεωρώ πως η Κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και με την δική μας ενημέρωση, θα πράξει τα δέοντα».

Νίκος Παναγόπουλος, δικηγόρος

«Η επαναλειτουργία των Δικαστηρίων, μετά το περιβόητο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, συνέπεσε με το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας των λεγόμενων «κόκκινων δανειοληπτών». Ειδικότερα την 1η Ιουνίου έκλεισε η δεκαετής παρένθεση του νόμου 3869/2010, γνωστού και ως νόμου Κατσέλη, καθώς έπαυσε οριστικά η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων. Στη θέση του έχει πλέον τεθεί σε εφαρμογή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, βάσει του οποίου δίνεται η δυνατότητα και στα φυσικά πρόσωπα να οδηγηθούν σε πτώχευση.

Το γεγονός όμως ότι ακόμη δεν έχει συσταθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, μία κρατική εταιρεία που επί της ουσίας θα εξασφαλίζει την παραμονή του δανειολήπτη στην πρώτη του κατοικία, υπό την τήρηση κάποιων προϋποθέσεων, δίνει θεωρητικά τη δυνατότητα στις Τράπεζες να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς α’ κατοικίας.

Μέχρι σήμερα πάντως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί που βρίσκονταν σε ώριμο στάδιο πριν την πανδημία και «πάγωσαν» λόγω COVID19. Ελπίζουμε ο Νέος Πτωχευτικός να δικαιώσει τις προσδοκίες των Κυβερνώντων και να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου