Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

«Επιδημία μυωπίας» πλήττει τα παιδιά σε όλο τον κόσμο – Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021

Σημαντική ενίσχυση εμφανίζει η μυωπία στα παιδιά, με τους ειδικούς να αποδίδουν το φαινόμενο σε αλλαγές στις συνήθειες της νέας γενιάς.

Σημαντική άνοδο εμφανίζει η παιδική μυωπία, με τους ειδικούς να αποδίδουν το φαινόμενο σε αλλαγές στις συνήθειες της νέας γενιάς. Η δραστική μείωση του χρόνου που περνούν τα παιδιά έξω από το σπίτι και κάτω από το φως του ήλιου φέρεται να είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες της «μυωπικής επιδημίας», την οποία διαπιστώνουν οφθαλμίατροι σε όλες τις ΗΠΑ. 

Η προδιάθεση για μυωπία εξαρτάται από γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα παιδιά με έναν ή και δύο μύωπες γονείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυωπία. Παρότι, όμως, τα γονίδια απαιτούν πολλές γενιές για να μεταβληθούν, τα ποσοστά παιδιών με την πάθηση αυτή έχουν αυξηθεί κατά 42% από το 1970 μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά, από την πλευρά του, ότι περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Γης θα χρειάζεται γυαλιά μέχρι το 2050.

Τι βρίσκεται πίσω από το φαινόμενο

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μείωση της έκθεσης των παιδιών στο ηλιακό φως βρίσκεται πίσω από το φαινόμενο. Η νέα έμφαση στα σχολικά μαθήματα που πρέπει να γίνονται στο σπίτι, το θέλγητρο των ηλεκτρονικών συσκευών και οι ανησυχίες των γονέων για την ασφάλεια των δημόσιων χώρων οδηγούν ολοένα και περισσότερα παιδιά σε οικειοθελή απομόνωση.

Ιατρική έρευνα του 2020 στον Καναδά έδειξε ότι οκτάχρονα παιδιά δαπανούσαν περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες για ψυχαγωγία, χωρίς να υπολογίζονται οι ώρες στον υπολογιστή για τα σχολικά μαθήματα.

Τα ποσοστά μυωπίας αυξήθηκαν σημαντικά στις ηλικίες έξι έως οκτώ ετών, με τα παιδιά να καταγράφουν πολύ χειρότερες επιδόσεις σε οφθαλμικά τεστ σε σχέση με το 2015. Την ίδια ώρα, στα παιδιά αυτά δεν καταγράφηκε υποχώρηση των διανοητικών δεξιοτήτων.

Παρότι πολλοί υποστήριζαν παραδοσιακά ότι η υπερβολική ανάγνωση ενισχύει την πιθανότητα εμφάνισης μυωπίας, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η έλλειψη ηλιακού φωτός και η παραμονή μπροστά στην οθόνη υπολογιστή ή τηλεφώνου αποτελούν πολύ πιο επιβαρυντικούς παράγοντες.

Παρότι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, η παιδική μυωπία έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία, όπου ποσοστό 80% με 90% των μαθητών λυκείου είναι μύωπες.

Οι ανησυχίες για την αύξηση της μυωπίας δεν αφορούν την ταλαιπωρία των διορθωτικών γυαλιών ή των φακών επαφής, αλλά την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης οφθαλμολογικών παθήσεων, όπως καταρράκτης, γλαύκωμα και εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, στο μέλλον.

Μία από τις λύσεις που προκρίνει ο ιατρικός κόσμος είναι η χρήση πολυεστιακών φακών επαφής, οι οποίοι θα καθυστερούν την εξέλιξη της μυωπίας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου