Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Μπέρνι Μέιντοφ: Ο έκπτωτος Φαραώ της Wall Street

 Πέμπτη, 15 Απριλίου, 2021

Ο Μπέρνι Μέιντοφ, ο οποίος μέχρι το 2008 θεωρείτο μια από τις πιο αξιοσέβαστες μορφές της Wall Street, πέρασε στην ιστορία ως ο εγκέφαλος μιας μυθιστορηματικής απάτης, έχοντας ληστέψει μέσω ενός σχήματος – «πυραμίδας» το απίθανο ποσό των 50 δισ. δολαρίων από μεγαλόσχημους πελάτες, όπως η General Electric, η Citigroup και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ο έκπτωτος Φαραώ, όπως είχε χαρακτηριστεί, υπήρξε από τους πρωτεργάτες για τη δημιουργία του χρηματιστηρίου εταιρειών υψηλής τεχνολογίας NASDAQ και διετέλεσε πρόεδρός του. Ωστόσο, «κατόρθωσε», επί 20 συναπτά χρόνια, με ένα χαλκευμένο πυραμιδοειδές επενδυτικό σχήμα, να εξανεμίσει δεκάδες δισ. δολ. από αποταμιεύσεις χιλιάδων ανθρώπων, επενδυτικών εταιρειών, συνταξιοδοτικών ταμείων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο.

mperni-meintof-o-ekptotos-farao-tis-wall-street0
Φωτ. Reuters

Ο ίδιος είχε παραδεχθεί την ενοχή του για 11 κατηγορίες σχετικές με οικονομικά εγκλήματα και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 150 ετών, τη μέγιστη των ποινών για τέτοια υπόθεση.

Εις μάτην ο δικηγόρος του ζητούσε επιείκεια και ποινή, μόλις δώδεκα ετών. Η αντίδραση των εναγόντων θυμάτων του ήταν τουλάχιστον οργίλη. Πάμπολλοι τον χαρακτήρισαν «τέρας», χωρίς να λείψουν ακόμα πιο σκληρές και πικρές διαπιστώσεις. «Χάσαμε όλες τις οικονομίες που είχαμε βάλει στην άκρη για τη σύνταξή μας».

Η πυραμίδα γκρεμίστηκε

Προτού αποκαλυφθεί η τεράστια απάτη, την οποία, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, εξύφανε μόνος του και χωρίς συνεργούς, είχε τη φήμη ενός σοβαρού διαχειριστή κεφαλαίων. Οταν στις αγορές επικρατούσε αστάθεια, εκείνος εξασφάλιζε στους επενδυτές του διψήφιες αποδόσεις. Εν τούτοις, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, ο Μέιντοφ ουδέποτε επένδυσε τα χρήματα των πελατών του σε χαρτοφυλάκια: απλώς τα ανακύκλωνε.

Φρόντιζε δε να ανανεώνει συνεχώς το πελατολόγιό του, ώστε να μπορεί να διοχετεύει τα κεφάλαια των νεοεισερχομένων επενδυτών στους παλαιότερους. Αυτή, άλλωστε, είναι και η λειτουργία του πυραμιδοειδούς σχήματος «Πόντσι». Ο διαβόητος απατεώνας των αρχών του 20oύ αιώνα Ιταλοαμερικανός Τσαρλς Πόντσι θεωρείται επισήμως ο πατέρας των πυραμίδων. Οσο για την πρώτη καταγραφή ενός τέτοιου παραπλανητικού επενδυτικού οικοδομήματος, αυτή απαντάται στο διήγημα του Καρόλου Ντίκενς «Η μικρή Ντόριτ» το 1857. Ο Μπέρναρντ Μέιντοφ, η ενσάρκωση της νοοτροπίας της απάτης, σύμφωνα με ορισμένους σχολιαστές, δρούσε στο περιθώριο του νόμου. Στην πρώτη του συνέντευξη από τη φυλακή περιέγραψε με ενάργεια τις αντιδράσεις του, όταν επισκεπτόταν την εταιρεία του η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τον επιβεβλημένο έλεγχο. «Ποτέ δεν με ρώτησαν τις πιο απλές και αυτονόητες ερωτήσεις», εξομολογήθηκε ο κ. Μέιντοφ. «Ετρεμα στη σκέψη πως τώρα ήρθε η ώρα να με πιάσουν, όμως αυτό δεν συνέβαινε ποτέ».

Ταινία: Ο μάγος του ψεύδους

Η ζωή και τα πεπραγμένα του Μέιντοφ έγιναν και ταινία, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ ντε Νίρο. Το σκάνδαλο πρόσφερε αυτούσιο άφθονο υλικό, ωστόσο η ταινία «πάτησε» κατ’ αρχάς στο βιβλίο «Truth and Consequences: Life Inside the Madoff Family» («Αλήθειες και συνέπειες: Η ζωή της οικογένειας Μέιντοφ») της συγγραφέως Λόρι Σαντέλ, ενώ αξιοποίησε και υλικό που συγκέντρωσε στο μπεστ σέλερ «The Wizard of Lies: Bernie Madoff and the Death of Trust» («Ο μάγος των ψεμάτων: Ο Μπέρνι Μέιντοφ και ο θάνατος της εμπιστοσύνης») η δημοσιογράφος του οικονομικού ρεπορτάζ των «Times της Νέας Υόρκης» Ντάιαν Ενρίκες.

mperni-meintof-o-ekptotos-farao-tis-wall-street2
Ρόμπερτ ντε Νίρο – Μισέλ Φάιφερ

«Έκανα το καλύτερο που μπορούσα, αλλά δεν καταλαβαίνω». Αφού υποδύθηκε τον δράστη της χειρότερης οικονομικής απάτης στην ιστορία, o ντε Νίρο δεν έλυσε το μυστήριο. «Το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι πεπεισμένος είναι ότι δεν είχε ενημερώσει (για το τέχνασμά του), τα παιδιά του, τη γυναίκα του», την οποία υποδύθηκε η Μισέλ Φάιφερ.

Τα τελευταία χρόνια στη φυλακή

Ο Μέιντοφ εξέτιε την ποινή του στις ομοσπονδιακές φυλακές του Μπάτνερ στη Βόρεια Καρολίνα και -όπως είχε γίνει γνωστό-, την περασμένη χρονιά οι δικηγόροι του κατέθεσαν αίτημα για αποφυλάκισή του, αναφέροντας ότι υποφέρει από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και άλλες χρόνιες παθήσεις, ωστόσο το αίτημά τους είχε απορριφθεί.

Στις 14 Απριλίου, ο -γεννηθείς το 1938- πρώην χρηματιστής, άφησε την τελευταία του πνοή. Σύμφωνα με το Associated Press, ο Μέιντοφ απεβίωσε στο ιατρείο ομοσπονδιακής φυλακής, πιθανών από φυσικά αίτια.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου