Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Johnson & Johnson όπως AstraZeneca: Η μία μετά την άλλη οι χώρες «παγώνουν» τo εμβόλιο

 Πέμπτη, 15 Απριλίου, 2021

Νέο πισωγύρισμα στις εκστρατείες εμβολιασμού. Τι ισχύει για την Ελλάδα.

TOM WILLIAMS VIA GETTY IMAGES

Στα χνάρια του πολυσυζητημένου εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca βαδίζει το αντίστοιχο της Johnson & Johnson, το οποίο είχε χαρακτηριστεί ως «μεγάλη ελπίδα» για την παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού (επειδή χρειάζεται μόνο μια δόση) αλλά τώρα η μία μετά την άλλη οι χώρες «παγώνουν» τη χρήση του μέχρι νεωτέρας.

Οπως και στην περίπτωση της AstraZeneca, κατά την χορήγησή του προέκυψαν περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες τα οποία έχουν θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως.

Πρώτα, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείες των ΗΠΑ ζήτησαν την Τρίτη την άμεση παύση της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson για τον κορονοϊό, αφού έξι άτομα που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια σπάνια διαταραχή που αφορούσε θρόμβους στο αίμα σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων μετά την χορήγηση του σκευάσματος.

Η σύσταση αυτή θορύβησε και τις ευρωπαϊκές χώρες, που λαμβάνουν κι αυτές τα μέτρα τους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα για το εμβόλιο Janssen, όπως ονομάζεται, η χρήση του οποίου ανεστάλη και στη Νότια Αφρική.

«Ο ΕΜΑ ερευνά όλες τις περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί και θα αποφασίσει εάν είναι αναγκαία κάποια ρυθμιστική ενέργεια». Επί του παρόντος «προβλέπει να δημοσιοποιήσει μια σύσταση την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε ο Οργανισμός, ο οποίος προς το παρόν θεωρεί ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει πάρει άδεια χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με την ονομασία Janssen), αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η χορήγησή του. Η εταιρεία από την πλευρά της αποφάσισε να καθυστερήσει τη διανομή του στην Ευρώπη.

Το εμβόλιο αυτό ήταν το τέταρτο που έλαβε άδεια χρήσης στην Ευρώπη, τον περασμένο μήνα, μετά από εκείνα των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca/Οξφόρδης.

«Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο ΕΜΑ παραμένει της άποψης ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου για την πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου εμφάνισης παρενεργειών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στάση αναμονής από Ελλάδα

«Ο σχεδιασμός δεν αλλάζει, τηρούμε στάση αναμονής» είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Eχουμε αποδείξει από την αρχή ότι προσαρμοζόμαστε σε οποιαδήποτε δυσκολία» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ.Θεμιστοκλέους επισημαίνοντας πως σήμερα γίνεται κανονικά η παράδοση 33.600 δόσεων εμβολίων της εταιρείας υπενθυμίζοντας ότι τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Όπως είπε, η Αθήνα περιμένει, όπως και άλλες χώρες τις σχετικές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και της αντίστοιχης ρυθμιστικής αρχής στις ΗΠΑ (FDA) αλλά «αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει παρά τη στάση αναμονής». 

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας θα παραλάβει συνολικά 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο από την J&J.

Αναστολή σε Ιταλία, Κύπρο και Σουηδία

Η Ιταλία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει αναστείλει τη χρήση περίπου 184.000 δόσεων του εμβολίου Johnson & Johnson. Η πρώτη παρτίδα των εμβολίων από την αμερικανική εταιρεία έφτασε στην χώρα την Τρίτη, αλλά προς το παρόν δεν θα διανεμηθεί σε περιφερειακά κέντρα, ανέφερε το γραφείο του ειδικού επιτρόπου COVID.

«Οι πιθανοί ηλικιακοί περιορισμοί στο εμβόλιο της J&J θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ίδια διαταραχή που υπήρχε στην περίπτωση της AstraZeneca», δήλωσε ο Αλέσιο Ντ’Αμάτο, επικεφαλής υγείας στην Λάτσιο της Ρώμης.. «Υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης της εκστρατείας εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Αντίστοιχα, η Υγειονομική Υπηρεσία της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τα σχέδιά της για την έναρξη του εμβολιασμού με το σκεύασμα της εταιρείας Johnson & Johnson.

Σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία σημείωσε ότι δεν θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς και θα περιμένει τα συμπεράσματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Το εμβόλιο δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί στη Σουηδία, η οποία έχει παραλάβει 31.000 δόσεις.

Την απόφασή του να μην διαθέσει προς το παρόν το εμβόλιο γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε και το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση «κατόπιν σύστασης από την εταιρεία Johnson&Johnson προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παρτίδα των 2.400 εμβολίων που παραλήφθηκαν από την Κύπρο σήμερα δεν θα διατεθεί προς το παρόν για εμβολιασμό στο πλαίσιο του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού. 

Ηλικιακοί περιορισμοί στη Γαλλία

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα χορηγείται στην Γαλλία βάσει του ίδιου πρωτοκόλλου που προβλέπεται για το εμβόλιο της AstraZeneca, δηλαδή σε άτομα άνω των 55 ετών , ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

«Παραλάβαμε την πρώτη παρτίδα των εμβολίων (της J&J), δηλαδή 200.000 δόσεις» που έχουν αρχίσει να διανέμονται σε ιατρεία και φαρμακεία, διευκρίνισε ο Γκαμπριέλ Ατάλ.

Αισιοδοξία σε Γερμανία και Ισπανία

Παρά την προληπτική αναστολή των εμβολιασμών με το εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ και την καθυστέρηση της έναρξη της αποστολής του σκευάσματος στην Ευρώπη, ο αρμόδιος για θέματα Υγείας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και λοιμωξιολόγος Κάρλ Λάουτερμπαχ εκτιμά ότι θα χορηγηθεί σύντομα στη Γερμανία.

Οι επιπλοκές είναι τόσο σπάνιες, ώστε η χορήγηση του εμβολίου θα ξαναρχίσει μετά από λίγο στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και στην Ευρώπη. Και στο σημείο αυτό, θα πρέπει πιθανώς να ξανασκεφτούμε αν θα χρησιμοποιήσουμε το εμβόλιο και σε άτομα άνω των 60 ετών», δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Βιομηχανίας της Ισπανίας τόνισε ότι η χώρα του είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να διατηρήσει τους τρέχοντες στόχους εμβολιασμού, παρά τα εμπόδια στην περίπτωση της Johnson & Johnson.

«Η διακοπή του εμβολίου Janssen δημιουργεί αβεβαιότητα, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι ο όγκος των εμβολίων που πρόκειται να λάβει η Ισπανία μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την επίτευξη των στόχων μας», δήλωσε ο Ρέγιες Μαρότο.

Η Ισπανία επρόκειτο να λάβει μια αρχική παρτίδα 300.000 δόσεων του φαρμάκου την Τετάρτη, την οποία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για άτομα ηλικίας 70-79 ετών.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου