Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Στην αρμόδια επιτροπή το σχέδιο νόμου για την ψήφο αποδήμων

 Του Βασίλη Κουτσίλα 

Ευρωκίνηση

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Aρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)


Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εισήχθη σήμερα το σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει την άρση των περιορισμών στο εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων της Διασποράς.

Οπως είναι γνωστό, η εισήγηση του σχεδίου νόμου προκλήθηκε από αντίδραση της κυβέρνησης σε συνέντευξη στον «Ε.Κ.» της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη που χαρακτήριζε τους περιορισμούς για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων (την παραμονή τους δύο χρόνια αποδεδειγμένα στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία, και την υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή προηγούμενο έτος) ως «άδικους» και «υποτιμητικούς». Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, παρά τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη φαίνεται να υπαναχωρεί και δεν δείχνει να συναινεί στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει την δική της τροπολογία για την ψήφο των αποδήμων που κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή της κυβέρνησης.

Το όλο κλίμα έχει προκαλέσει ήδη εντάσεις με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να τονίζει ότι το ερώτημα είναι αν πρέπει να αρθούν ή όχι οι περιορισμοί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων.

Επικαλούμενος, δε, τις θέσεις που εξέφρασε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη στην συνέντευξή της στον «Ε.Κ.», ο κ. Βορίδης απέρριψε τις κατηγορίες για επικοινωνιακή προσπάθεια εντυπωσιασμού της κυβέρνησης και κάλεσε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι ξεκάθαροι στις θέσεις τους.

«Δεν μπορείτε να αποφύγετε την αναμέτρηση πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Λέτε ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση αυτή τη στιγμή. Εσείς όμως έχετε ανοίξει το θέμα. Ενα στέλεχός σας, όχι τυχαίο αλλά αρμόδιο για τους απόδημους, κάνει μια πολύ σαφή κατηγορηματική δήλωση. Δεν είναι κάτι που λέγεται χαλαρά, έχει φόρτιση. Οταν ερωτάται η κ. Τζάκρη αν υπάρχει περίπτωση συναίνεσης για άρση των περιορισμών απαντά: ‘Εμείς ζητήσαμε να ψηφίσουν οι απόδημοι και όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για άρση των περιορισμών αλλά θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας’. Δεν χρειάζεται να περιμένετε πότε θα πάρετε την κυβέρνηση. Εμείς τους καταργούμε τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Στο σημείο αυτό, αντέδρασε έντονα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος τού συνέστησε να αποχωρήσει από την αίθουσα για να τηρηθούν οι υγειονομικοί περιορισμοί της Βουλής καθώς δεν είναι μέλος της Επιτροπής.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, αφού έκανε λόγο για «Πολάκιο ταραχή», συνέχισε, απευθυνόμενος πάντα προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Τους είπατε ποτέ ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα προσμετράτε στο εκλογικό αποτέλεσμα της χώρας;».

Ο κ. Βορίδης καταλόγισε σκόπιμη ασάφεια των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εμείς λέμε οι Ελληνες κάτοικοι του εξωτερικού πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα και να έχουν δικαίωμα στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Εσείς λέτε να ψηφίζουν αλλά να μην συμμετέχουν ισότιμα και να μην λαμβάνεται υπόψη η ψήφος τους στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Αρα θέλετε μια ψήφο δύο ταχυτήτων. Μία που μετράει και μία που δεν μετράει», επεσήμανε ο κ. Βορίδης.

«Τα πράγματα πρέπει να αποσαφηνιστούν. Και όλοι πρέπει να έχουμε καθαρές κουβέντες. Μην κοροϊδεύετε τους απόδημους. Να είστε καθαροί», κατέληξε ο κ. Βορίδης. Στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, θα κληθούν να καταθέσουν εκπρόσωποι φορέων από τον απόδημο Ελληνισμό στους οποίους έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου