Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Οι ΗΠΑ και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Πέμπτη 08 Απρίλιου, 2021

Καρτάλης Γιάννης

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι καταγγελίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα αφορούν μόνο τις χώρες εκείνες που αντιτίθενται στα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ΗΠΑ και τα ανθρώπινα δικαιώματα | tovima.gr

Αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα στο θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Αμερικής αλλά και των συμμάχων της, εμφανίζεται η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Μια απόφαση που αντανακλάται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στην εφετινή σχετική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει ότι εγκαταλείπεται η πολιτική «συμπάθειας» απέναντι στους ισχυρούς αυταρχικούς ηγέτες, τύπου Ερντογάν, Σι Τζινπίνγκ ή Πούτιν, τους οποίους στήριζε με διάφορους τρόπους ο απερίγραπτος Ντόναλντ Τραμπ. Ο οποίος μέσα στη γενικότερη θεωρία του περί ισχυρών καθεστώτων (ας μην ξεχνάμε το περιώνυμο «Αmerica First») έκλεισε τα μάτια, κατά την τωρινή μεταβατική και ασταθή περίοδο που ζει η ανθρωπότητα, στην εκτός δημοκρατικών ορίων διακυβέρνηση όλων αυτών των ηγετών.

Αυτονόητη σημασία έχει για την Ελλάδα, τη στιγμή που παρατηρείται μια σταθερή βελτίωση σε όλους τους τομείς των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η ιδιαιτέρως σκληρή κριτική που ασκεί η Ουάσιγκτον απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν, «η οποία συνεχίζει να περιορίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου». Αναφέροντας ειδικότερα αυθαίρετες δολοφονίες και συλλήψεις, βίαιες εξαφανίσεις και βασανιστήρια, κλείσιμο μη κυβερνητικών οργανώσεων κ.λπ. Ενώ καταπέλτης είναι η έκθεση και για τα γνωστά γεγονότα στον Εβρο, όπου κατηγορείται ευθέως ο Ερντογάν ότι ήταν αυτός που ώθησε 50.000 πρόσφυγες, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια, για να μεταβούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αν όλα αυτά συνδυασθούν με την έλλειψη προσωπικής επικοινωνίας Μπάιντεν – Ερντογάν, δεν θέλει και πολλή σκέψη για να γίνει αντιληπτό πού έχουν οδηγηθεί σήμερα οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ιδιαίτερη όμως σημασία έχει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι καταγγελίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα αφορούν μόνο τις χώρες εκείνες που αντιτίθενται στα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως είναι η Κίνα και η Ρωσία, αλλά και φιλικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, όπου για πρώτη φορά καταγγέλθηκε προσωπικά ο διάδοχος του θρόνου ως υπεύθυνος για τη στυγερή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ σκληρή κριτική ασκείται και στον στενό σύμμαχο των ΗΠΑ, ηγέτη της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και στον ηγέτη της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Να δούμε όμως, τη στιγμή που διεξάγεται η δίκη για την απάνθρωπη δολοφονία ενός μαύρου διαδηλωτή από την Αστυνομία, πώς θα εκφρασθεί στην πράξη η διαβεβαίωση ότι θα προστατευθούν οι πολίτες στο εσωτερικό των ΗΠΑ από την κρατική βία, την οπλοκατοχή, τις ρατσιστικές επιθέσεις, ή τις θρησκευτικές διακρίσεις και θα διασφαλισθούν τα δικαιώματα των γυναικών, των ομοφυλοφίλων και λοιπών LGBT (ΛΟΑΤΚΙ).

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου