Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην εφ.«Πατρίς»: «Στην τελική ευθεία προς την ελευθερία»

 Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Στη στρατηγική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στην μάχη με τον κορωνοϊό, στο εμβόλιο που θα φέρει την πολυπόθητη ανοσία και την επιστροφή στην κανονικότητα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς»

«Είμαστε στην αρχή του τέλους μιας προσπάθειας που κρατάει πάνω από ένα χρόνο παρά τη λογική κόπωση. Λίγη υπομονή και λίγη επιμονή ακόμα αξίζει να επιδείξουμε για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά, βήμα- βήμα στην κανονικότητα που έχουμε χάσει», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς ενώ προσέθεσε ότι ο κόσμος ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις κι όλοι έχουν κουραστεί από τα μέτρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων απάντησε επίσης στις ερωτήσεις μας σχετικά με το πώς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα, πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες και πως θα γίνονται οι μετακινήσεις. Τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και σύντομα θα αφήσουμε την πανδημία πίσω μας» ενώ προέβλεψε ένα σχεδόν «φυσιολογικό» καλοκαίρι.

Ποια είναι η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας;

Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε αντιμέτωποι με αυτή την πρωτοφανή απειλή, μοναδικό μέλημα και κριτήριο της Κυβέρνησης για κάθε μια απόφαση που λαμβάνουμε, για κάθε ένα μέτρο που εφαρμόζουμε, είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Αυτή είναι η έγνοια μας και πάνω σε αυτόν τον άξονα βασίσαμε και βασίζουμε τη στρατηγική μας. Εξαρχής αποφασίσαμε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πανδημία όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, είναι η στενή συνεργασία με τους επιστήμονές μας. Κι αυτό κάνουμε, εξετάζουμε κάθε μέρα, πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς, όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Κι αυτά τα δεδομένα, εξαρχής αποφασίσαμε ότι θα είναι ο μόνος γνώμονας των αποφάσεών μας. Πρόκειται για τα στοιχεία που μας παρέχει η εξαντλητική ιχνηλάτησηόλων των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους που πραγματοποιούμε στην Πολιτική Προστασία – μια κρίσιμη διαδικασία, επίπονη και κοπιαστική, απαραίτητη όμως, ώστε να έχουμε μια απολύτως ξεκάθαρη εικόνα για τη διασπορά του ιού σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε ολόκληρη τη χώρα μας.

O δεύτερος άξονας τη στρατηγικής μας είναι, φυσικά, ο εμβολιασμός. Η Πολιτική Προστασία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, διασφαλίζει τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό όλων των εμβολιαστικών κέντρων στη χώρα, ενώ έχει ήδη θέσει σε λειτουργία πέντε mega εμβολιαστικά κέντρα σε Μαρούσι, Περιστέρι, Ελληνικό και Θεσσαλονίκη, καθώς και στην Πάτρα – με 412 εμβολιαστικές γραμμές στην πλήρη ανάπτυξή τους και με δυνατότητα 1.650 εμβολίων συνολικά ανά ώρα, δηλαδή 22.000 εμβόλια την ημέρα. Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια που αγκαλιάζει όλη τη χώρα. Σε συνδυασμό με τα συνεχή rapid και PCR tests, καθώς και το νέο εργαλείο των self-tests, έχουμε μια πολύ ακριβή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης, χτίζουμε βήμα-βήμα το τείχος ανοσίας με τους πολίτες ενεργούς συμμάχους μας και προχωρούμε σταδιακά, με πολλή προσοχή, στο άνοιγμα όλο και περισσότερων δραστηριοτήτων.

Γιατί παρά τα μέτρα δεν παρατηρείται ύφεση της covid- 19;

Ο πρώτος λόγος είναι οι μεταλλάξεις του ιού, ιδίως η λεγόμενη «βρετανική», η οποία αυξάνει πολύ τη μεταδοτικότητά του. Ο δεύτερος λόγος είναι η φυσική κούραση των πολιτών. Βρισκόμαστε πάνω από ένα χρόνο σε αυτή την περιπέτεια, κι αν στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρχε φόβος και απόλυτη συμμόρφωση, τώρα πολλοί συμπολίτες μας, ιδίως οι νέοι, αισθάνονται ιδιαίτερα επιβαρυμένοι από τους περιορισμούς. Αλλά κι ότι αν αρρωστήσουν οι ίδιοι, δεν κινδυνεύουν – κι αυτό δυστυχώς είναι μεγάλη παγίδα για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Αλλά η συμμόρφωση στα μέτρα είναι και ζήτημα εκτόνωσης μετά από 14 μήνες περιορισμών που έχουμε όλοι μας βιώσει. Γι’ αυτό επιλέξαμε, ως κεντρική κυβερνητική στρατηγική, να επενδύσουμε σε «ανάσες ελευθερίας». Το μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, όπως και οι διαδημοτικές μετακινήσεις, συμβάλλουν στην εκτόνωσης της πίεσης που νιώθουμε όλοι μας. Κι ανοίξαμε δραστηριότητες με κανόνες, με  προσοχή, εκμεταλλευόμενοι και τον καιρό που εφεξής διαρκώς θα βελτιώνεται, καθώς και το τείχος ανοσίας που σταδιακά χτίζουμε με τους εμβολιασμούς.

Αν γυρίζαμε στο χρόνο – και είχατε τις γνώσεις που αποκομίσατε  κατά την διαχείριση της πανδημίας – τι θα κάνατε διαφορετικά;

Κληθήκαμε να διαχειριστούμε -όχι μόνο εμείς, στην Πολιτική Προστασία, αλλά το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, το σύνολο της κοινωνίας- μια κατάσταση απολύτως πρωτόγνωρη. Μια υγειονομική κρίση παγκόσμιας κλίμακας. Είναι βέβαιο ότι μικρές και μεγάλες αρρυθμίες υπήρξαν. Είναι όμως εξίσου βέβαιο πλέον ότι η πατρίδα μας τα κατάφερε καλύτερα από όσο θα μπορούσε κανείς να εικάσει στην αρχή αυτής της δοκιμασίας και σίγουρα, πολύ καλύτερα από άλλες χώρες, με πολύ μεγαλύτερους διαθέσιμους πόρους και δυνατότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε αναγνωριστεί παγκοσμίως ως χώρα-πρωτοπόρος στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Εμείς στην Πολιτική Προστασία, κάθε μέρα, επαναξιολογούμε τις τακτικές μας, τις αντιδράσεις μας – κάθε μέρα κάνουμε την αυτοκριτική μας και κάθε μέρα προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό.

Με το «Πάσχα στο χωριό» τι θα γίνει;

Οι εκκλησίες πως θα λειτουργήσουν την Μεγάλη Εβδομάδα;

Εξετάζουμε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα μέρα με τη μέρα και αναλόγως των εξελίξεων, θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Όλα θα ανακοινωθούν στην ώρα τους, γνώμονάς μας είναι πάντα η προστασία της υγείας των πολιτών και μέτρο των αποφάσεών μας τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σε αυτή την προσπάθεια, η Εκκλησία έχει μέχρι σήμερα σταθεί πολύτιμος σύμμαχος και αρωγός μας κι είμαι βέβαιος ότι αντίστοιχη θα είναι η στάση της και τώρα. Σίγουρα θα υπάρξουν και φέτος περιορισμοί – η έκτασή τους θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Γι’ αυτό όσο πιο προσεκτικοί είμαστε τώρα, αυτές τις λίγες ημέρες πριν τις γιορτές, με τόσο καλύτερες συνθήκες θα γιορτάσουμε το Πάσχα.

Πότε θα υπάρξει ανοσία;

H ταχύτητα με την οποία προχωράμε στους εμβολιασμούς δείχνει ευοίωνες προοπτικές για ένα σχεδόν «φυσιολογικό» καλοκαίρι. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ορισμένα στοιχεία. Από προχθές, Παρασκευή 16 Απριλίου και μέχρι αύριο, Δευτέρα 19 Απριλίου, προχωράμε σταδιακά στο άνοιγμα των εμβολιασμών για τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου.

Από την Τετάρτη 21 Απριλίου προχωράμε στις επόμενες ομάδες, σύμφωνα και με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και έτσι θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 55-59.

Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 50-54.

Ο στόχος είναι τον Μάιο, όπου θα ανοίξει το σύστημα και για την ηλικιακή ομάδα 40-49, να ξεπεράσουμε τα 4 εκ. εμβολιασμών κι αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα παραδόσεων των εμβολίων, θα προσεγγίσουμε στο τέλος Ιουνίου τα 6 εκ. εμβολιασμούς.

Βλέπουμε, συνεπώς, ότι το πρόγραμμα πραγματικά «τρέχει» και πολύ σύντομα αυτό θα αποτυπωθεί σε όλα τα επίπεδα, στην πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οποία σταδιακά θα μειώνεται, αλλά και στην οικονομία, στην κοινωνία μας, με το σταδιακό άνοιγμα όλο και περισσότερων δραστηριοτήτων καθώς θα χτίζεται το τείχος ανοσίας.

Θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός; Ίσως σε κάποιες κατηγορίες;

Ο εμβολιασμός αποτελεί ιατρική πράξη και συνεπώς δεν επιβάλλεται. Είναι όμως πολύ σημαντικό ότι οι πολίτες έχουν ανταποκριθεί με τεράστια προθυμία στην Επιχείρηση Ελευθερία. Το ποσοστό εμφάνισης στα εμβολιαστικά ραντεβού ξεπερνά το 97% κι αυτό μας γεμίζει με ελπίδα ότι μέχρι τον Ιούνιο θα είμαστε πλέον σε θέση, εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό των παραδόσεων των εμβολίων στη χώρα μας, να εμβολιάζουμε πλέον τους νεότερους συμπολίτες μας.

Πότε θα τελειώσει όλο αυτό; Πώς θα τελειώσει;

Είμαστε κοντά στο τέλος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας. Χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμα, λίγο ακόμα επιμονή στην τήρηση των μέτρων από όλους μας, ώστε να ξεπεράσουμε και τον τελευταίο σκόπελο.

Αυτό το καλοκαίρι θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερο, πολύ πιο ευοίωνο.

Μπορεί να μην επιστρέψουμε 100% στην κανονικότητα, γιατί κάποια μέτρα προστασίας θα υπάρχουν ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, ότι σύντομα θα αφήσουμε την πανδημία πίσω μας.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου