Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Τρεις σύμμαχοι και ένας εχθρός στον καιρό της πανδημίας

 Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021

Από το ΒΗΜΑτοδότης

Η κόπωση, όντως είναι ένας από τους εχθρούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τρεις σύμμαχοι και ένας εχθρός στον καιρό της πανδημίας | tovima.gr

Να ονοματίζεις εχθρό και συμμάχους εν μέσω διαδικτυακής συνεδριάσεως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν είναι καθόλου συνηθισμένη περίπτωση. Και όμως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους υπουργούς και στους βουλευτές του, τους  είπε ότι υπάρχουν τρεις σύμμαχοι και ένας αντίπαλος (εχθρός), στον πόλεμο που διεξάγεται καθημερινώς κατά του φονικού ιού. Κατά τον Πρωθυπουργό σύμμαχοι είναι τα εμβόλια, σύμμαχος ο καιρός (που αρχίζει να ζεσταίνει) και τα μαζικά τεστ, είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες τεστ του ΕΟΔΥ, είτε τα εκατομμύρια self-tests στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας. Και ποιος είναι ο εχθρός; Είναι η κόπωση. Αλλά, όπως είπε ο Πρωθυπουργός  δεν επιτρέπεται να υπάρξει χαλάρωση στους περιορισμούς.

Ο κορωνοϊός δεν… κουράστηκε

Η κόπωση, όντως είναι ένας από τους εχθρούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν το λέει μόνον ο Πρωθυπουργός, το λένε όλοι. Μια βόλτα στους δρόμους να κάνει κανείς διαπιστώνει τη χαλάρωση των μέτρων. Κόπωση όμως έχουν και οι υγειονομικοί που δίνουν αγώνα ζωής, κόπωση έχουν ακόμα και τα μέλη της κυβέρνησης, επειδή όπως μου είπε κάποιος υπουργός βρέθηκε  αυτή η κυβέρνηση να διαχειρίζεται μήνες τώρα σε πολύ μεγάλο ποσοστό την κρίση της πανδημίας. Ξέρετε όμως πού δεν υπάρχει καθόλου κόπωση; Στον κορωνοϊό, ο οποίος μεταλλάσσεται, μεταδίδεται πιο εύκολα, και στέλνει καθημερινώς στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ δεκάδες ασθενείς.

***

Το μαύρο ρεκόρ της πανδημίας συνεχίζεται

Έτσι στη δίνη της πανδημίας βρέθηκε για άλλη μια μέρα η χώρα: Σε 3.089 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, χθες (Τετάρτη), σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 81 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 809 ασθενείς.

Για ένα ασφαλές Πάσχα

«Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην κοινοβουλευτική Ομάδα. Ζήτησε μάλιστα από τους υπουργούς του «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται». Και να παραπέμπουν στις εκτιμήσεις των ειδικών.  Να μην λένε δηλαδή πότε θα ανοίξει το ένα ή πότε το άλλο ή πότε θα υπάρξει αύξηση ή μείωση των  κρουσμάτων. «Η απειλή», είπε  «παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Τα υποχρεωτικά self-tests

Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία διανομής των δωρεάν self tests από τα φαρμακεία, με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε καταστήματα που είναι ήδη ανοιχτά, ώστε να διαφυλαχθεί ο περιορισμός της διασποράς στην κοινότητα.  Έτσι υποχρεωτική καθίσταται η χρήση self-tests στο λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων σούπερ μάρκετ και καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών), την εστίαση, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κουρεία και τα κομμωτήρια καθώς και τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών.

Ο Δένδιας με τον Πατριάρχη

Ήταν ιδιαίτερα έντονο το ενδιαφέρον των τουρκικών ΜΜΕ στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη. Σκεφτείτε τι θα γίνει στη συνάντηση που θα έχει στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Τσαβούσογλου. Ο κ. Δένδιας συνεχάρη τον Πατριάρχη για τη συμπλήρωση εφέτος τριάντα ετών παρουσίας του στον Οικουμενικό Θρόνο και εξήντα ετών ιεροσύνης. «Ο Θεός να στηρίζει και να ευλογεί την προσπάθειά του στην ηγεσία της Ορθοδοξίας», τόνισε ο υπουργός. 

Ο Κοντονής, το πολιτικό όνειδος και ο Ερντογάν

Με μια σκληρή δήλωση ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έδωσε το στίγμα της σημερινής του κατάθεσης ενώπιον των δικαστικών αρχών για τη μετατροπή της διάταξης της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε την επίμαχη διάταξη στίγμα και όνειδος για την κυβέρνηση που την υλοποίησε. Και, όπως είπε, προτίθεται να κατονομάσει την υπόθεση στην οποία αναφέρεται. Αλλά καθόλου δεν χαρίστηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός (ο μοναδικός πρώην υπουργός που έχει διαγραφεί από το κόμμα). Όταν ρωτήθηκε για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενέπλεξε και τον… Ερντογάν λέγοντας: «Τελευταία άκουσα ότι ο Ερντογάν θα μοιράσει πατάτες και κρεμμύδια φαίνεται ότι είναι των ημερών η παροχολογία».

Το τέταρτο αεροσκάφος

Αν νομίζετε ότι υπάρχουν μόνον τρία κυβερνητικά αεροσκάφη (ένα Gulfstream και δύο Εμπραέρ) κάνετε λάθος. Γιατί υπάρχει, μαθαίνω και ένα τέταρτο  τζετ αεροσκάφος που «κυκλοφορεί» σε κυβερνητική υπηρεσία αλλά λίγοι το γνωρίζουν αν και κάνει εξαιρετική δουλειά στα αεροδρόμια. Πρόκειται για το αεροσκάφος που βρίσκεται (από την εποχή της υπουργίας… Μιχάλη Λιάπη) στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τον έλεγχο των ραδιοβοηθημάτων που τώρα το πήραν χαμπάρι ορισμένοι (ονόματα δεν λέμε ούτε ιδιότητες) και το ζήτησαν από τον αρμόδιο υπουργό για τις δικές τους αποστολές. Και ξέρετε γιατί;  Για… ευκολία. Για να πετάξει ένα από τα τρία γνωστά κυβερνητικά αεροσκάφη απαιτείται άδεια από τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου (και οι πιλότοι και το πλήρωμά του είναι στρατιωτικοί), ενώ για να πετάξει το αεροσκάφος της ΥΠΑ απαιτείται άδεια μόνον από τον υπουργό Μεταφορών ή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Όπως μου λέει ο αρμόδιος υπουργός (Κώστας Καραμανλής) υπάρχουν και άλλα (ίσως δύο ακόμα) ελικοφόρα αεροσκάφη της ΥΠΑ για τα ραδιοβοηθήματα, κι αν αυτά παρουσιάσουν κάποια προβλήματα  η Υπηρεσία τότε  αναγκάζεται να ενοικιάσει  αεροσκάφη.

Καταργούνται οι… δρόμοι σε βουνά

Σας αποκαλύπτω ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται κυβερνητικές συσκέψεις για τα βουνά. Το γενικό πρόσταγμα, μαθαίνω ότι το έχει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς με στόχο, τον οικοτουρισμό και τον περιπατητικό τουρισμό. Το σχέδιο για τα βουνά κρατείται μη ανακοινώσιμο έως ότου εκπονηθεί πλήρως. Απ΄ότι όμως έμαθα σκοπεύουν να καταργήσουν τους δρόμους στα περισσότερα βουνά της χώρας για να τα κάνουν πιο προσπελάσιμα στους περιπατητές. Εάν θέλεις να ανέβεις στο βουνό, γιατί να ανέβεις με το αυτοκίνητο; Γιατί να υπάρχει δρόμος που μπορεί να καταστρέψει το περιβάλλον. Προβλέπω ότι το σχέδιο αυτό θα βγει έξω από τα στενά όρια της χώρας μας και θα το μιμηθούν και άλλες χώρες. Όχι, λοιπόν δρόμους σε βουνά. Με αυτό τον τρόπο ευνοείται ο περιπατητικός τουρισμός, αλλά και οι περιηγήσεις με ποδήλατο. Προχθές για το θέμα αυτό συναντήθηκαν δύο υφυπουργοί: Η Σοφία Ζαχαράκη του Τουρισμού και Γιώργος Αμυράς του Περιβάλλοντος.

Και ξενόγλωσση σχολή Τουρισμού

Επόμενος στόχος, του υπουργείου Τουρισμού και της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη, μαθαίνω πως είναι η ίδρυση ξενόγλωσσης σχολής τουρισμού στην Ελλάδα. Επίσης αυτή την περίοδο τρέχουν  προγράμματα ενίσχυσης των σχολών τουρισμού, επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών και βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών των κτηρίων. Πρόσφατα μάλιστα έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης πρόταση για  σεμινάρια επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης 20000 εργαζομένων/ανέργων στο τουριστικό τομέα, δράση που θα ξεκινήσει το 2021. Στόχος, όπως λένε στο υπουργείο Τουρισμού, η αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων και οι καλύτερες προοπτικές απασχόλησης. 

Η νεαρή Βουλιώτισα που πάει ΜΙΤ

Δεκτή από το περίφημο ΜΙΤ, και μάλιστα με πλήρη υποτροφία, έχει γίνει η Κωνσταντίνα Ρασβάνη, μαθήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου. Το όνομα της Βολιώτισσας μαθήτριας συγκαταλέγεται, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» μεταξύ των λιγοστών φοιτητών (4%) που γίνονται δεκτοί κάθε χρόνο στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.

Η κλίση της στις θετικές επιστήμες ήταν κάτι που φάνηκε από νωρίς. Ειδικότερα, κατά τα γυμνασιακά της χρόνια η ίδια είχε διακριθεί σε διαγωνισμούς της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, πληροφορικής ως μέλος της εθνικής ομάδας, ενώ παράλληλα έχει λάβει διπλό μετάλλιο στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και στη Βαλκανιάδα Νέων. Δεκτή είχε γίνει μάλιστα και σε μαθηματικό καλοκαιρινό camp, το PROMYS του Oxford University.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου