Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Ο Αρχ/πος Ελπιδοφόρος και η Σύνοδος αποκατέστησαν τον πρωτοπρεσβύτερο Ν. Καστανά

 Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Η Σύνοδος και ο Ελπιδοφόρος “άδειασαν” τον Μεθόδιο!

Tου Θεοδώρου Καλμούκου


The National Herald Archive

Ο π. Νικόλαος Καστανάς εκφωνεί το τελευταίο του κήρυγμα στον ναό του Αγίου Αθανασίου του Αρλιγκτον την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017. Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ


ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος έστειλε επιστολή μέσω e-mail προς τους ιερείς της Μητρόπολης με την οποία τους πληροφορεί ότι ήρθη από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής η αργία του π. Νικολάου Καστανά.

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος στην επιστολή του της 8ης Απριλίου 2021 προς τους ιερείς έγραψε τα εξής: «Την περασμένη Δευτέρα η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος ήρε την αργία η οποία είχε επιβληθεί επί του αιδεσιμότατου Νικολάου Καστανά και τον συμπεριέλαβε ανάμεσα στις τάξεις των συνταξιούχων κληρικών. Συμμορφούμενος με αυτή την απόφαση, ο προαναφερθείς επιτρέπεται να συμμετάσχει στις Λειτουργικές Ακολουθίες αφού ζητά και λαμβάνει κανονική άδεια.

Είθε το υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να είναι γι' αυτόν (τον π. Καστανά) μια ευκαιρία αυτομεμψίας και πλήρους ανυπόκριτης μετάνοιας.

Με αρχιερατική αγάπη

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης

Μεθόδιος».

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Απριλίου ο «Ε.Κ.» είχε γράψει για την αποκατάσταση του π. Καστανά.

Το όλο ζήτημα ξεκίνησε την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017 όταν ο πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Βοστώνης, π. Θεόδωρος Μπάρμπας επέδωσε στον π. Νικόλαο Καστανά επιστολή του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου, με την οποία τον απέλυε από την κοινότητα στην οποία ιεράτευσε με ευδοκίμηση επί 28 έτη. Η απόλυση του π. Καστανά ετέθη σε ισχύ από την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 κατά την οποία τέλεσε και την τελευταία Λειτουργία του, στην οποία παρευρέθησαν δύο και πλέον χιλιάδες πιστοί. Εν τω μεταξύ, ο κ. Μεθόδιος αναχώρησε για διακοπές στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα πλησίον του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα με τον οποίο διατηρεί στενούς φιλικούς δεσμούς παλαιόθεν.

Προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση με ομαδική έξοδο εκατοντάδων οικογενειών και υποστηρικτών της κοινότητας, ενώ πενήντα και πλέον οικογένειες έβγαλαν τα παιδιά τους από το Ελληνικό Σχολείο και ίδρυσαν δικό τους σε ενοικιαζόμενη αίθουσα σε πόλη της Μασαχουσέτης.

The National Herald Archive

Ο κατάμεστος ναός του Αγίου Αθανασίου στο Αρλιγκτον Μασαχουσέτης κατά την τελευταία Λειτουργία του π. Νικολάου Καστανά την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017. Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Σκηνογραφίες θρήνου και οδυρμού, δακρύων, θυμού και οργής εκτυλίχθηκαν το πρωί της Κυριακής 30 Ιουλίου 2017 στον ναό του Αγίου Αθανασίου.

Περί τις δύο χιλιάδες πιστοί όλων των γενεών και ηλικιών είχαν κατακλύσει τον ναό από νωρίς το πρωί, ενώ αστυνομικές δυνάμεις τόσο με κανονικά αστυνομικά οχήματα, όσο και με συμβατικά, είχαν σταθμεύσει έξω από τον ναό. Επίσης, δεκάδες δημοσιογράφοι από τα πλέον κορυφαία αμερικανικά Μέσα, Εντυπα και Ηλεκτρονικά (τουλάχιστον πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί) της Βοστώνης, αλλά και τοπικά της πόλης του Αρλινγκτον έδωσαν πλατειά κάλυψη στα γεγονότα.

Εν τω μεταξύ, κατόπιν εντολής της Μητροπόλεως Βοστώνης μεταφέρθηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του π. Καστανά από το γραφείο του, στα γραφεία της Μητρόπολης. Εγινε αλλαγή των κλειδαριών και του απαγορεύθηκε η είσοδός του στο Ναό και γενικότερα στο κτιριακό συγκρότημα για να μην μπορεί να πάρει τα προσωπικά του είδη, βιβλία, έγγραφα, άμφια, επιστήθιους σταυρούς κ.λπ. Οι υπεύθυνοι της κοινότητας τού τα έστειλαν μέσα σε κουτιά στην οικία του.

Ο π. Καστανάς κατέθεσε στο Δικαστήριο ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας την επιστροφή του ηλεκτρονικού υπολογιστή, εγγράφων και προσωπικών ειδών. Η Μητρόπολη κατέθεσε απάντηση στο Δικαστήριο, καθώς και κατηγορίες για κακοδιαχείριση λογαριασμού φιλανθρωπίας. Ο π. Καστανάς με αίτημά του στο Δικαστήριο ζήτησε την απόρριψη των αιτιάσεων της Μητρόπολης και έπειτα από δυόμισι χρόνια διαρκών παραστάσεων, αναβολών και άκαρπων προσπαθειών, τελικά ο δικαστής Peter B. Krupp του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μασαχουσέτης με απόφασή του με αριθμό 17-2312-L2, στις 16 Δεκεμβρίου 2019, απέρριψε τις ενστάσεις της Μητρόπολης Βοστώνης και της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου στα ασφαλιστικά μέτρα που έχει ασκήσει ο π. Νικόλαος Καστανάς. Επίσης, το δικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις και ισχυρισμούς της Μητρόπολης και της κοινότητας για κακοδιαχείριση λογαριασμού φιλανθρωπικών δράσεων από μέρους του π. Καστανά.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος με τον ιερέα Παναγιώτη Γιαννακόπουλο, πρώην προϊστάμενο της κοινότητας Αγίου Γεωργίου στο Κέιπ Κοτ, τον οποίον χρησιμοποιεί σε πνευματικά δικαστήρια ως αρχιδικαστή. Φωτογραφία: Ιστοσελίδα Μητρόπολης Βοστώνης

Οταν ο π. Καστανάς κατέθεσε τα ασφαλιστικά μέτρα στο Δικαστήριο, ο Μητροπολίτης Μεθόδιος τον έθεσε σε αργία από κάθε ιεροπραξία, η οποία και συνεχίσθηκε από το 2017 μέχρι τις 5 Απριλίου 2021, γεγονός το οποίο αντίκειται στο Κανονικό Δίκαιο της Εκκλησίας για τόσο μακρό χρονικό διάστημα άνευ τελεσίδικης εκκλησιαστικής απόφασης.

Ο π. Καστανάς υπέβαλλε «έκκλητο» στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο ως την ανωτέρα Αρχή τής εν Αμερική Εκκλησίας, κατά το πρότυπο του Οικουμενικού Πατριάρχη για τους ιεράρχες, ο οποίος αποφαίνεται τελεσίδικα για κάποιο εκκλησιαστικής φύσεως θέμα.

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου τον Οκτώβριο του 2020 ανακοίνωσε την υποβολή του «εκκλήτου» από τον π. Καστανά, ο Μητροπολίτης Μεθόδιος οργίσθηκε και ενοχλημένος είπε ότι προτίθεται να παραπέμψει τον π. Νικόλαο Καστανά σε Πνευματικό Δικαστήριο, πράγμα το οποίο έκανε τον Μάρτιο του 2020 εν μέσω πανδημίας μεθοδεύοντας την καθαίρεσή του.

Όρισε ως αρχιδικαστή τον ιερέα Παναγιώτη Γιαννακόπουλο από το Κέιπ-Κοτ και δικαστές τους ιερείς Δημήτριο Τόνια του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης, Χριστόφορο Φουστούκο του Αγίου Βασιλείου Πίμποντι, Αθανάσιο ή Τομ Τσινίνη της Μεταμόρφωσης του Λόουελ και τον Βασίλειο Μπέμπη του Αγίου Νεκταρίου τότε. Εν τω μεταξύ ο Μητροπολίτης Μεθόδιος κρατούσε την απόφαση του πνευματικού δικαστηρίου επί πολλούς μήνες χωρίς να την στέλνει στην Αρχιεπισκοπή, ώσπου ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος του είπε ότι έπρεπε κάποτε να τελειώνει αυτό το θέμα. Όταν έλαβε τελικά ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τα χαρτιά για τον π. Καστανά από τον Μητροπολίτη Μεθόδιο, θεώρησε ότι οι αιτιάσεις εναντίον του π. Καστανά δεν επέσυραν την ποινή της καθαίρεσης και εισηγήθηκε την αποκατάστασή του στην ιεροσύνη αίροντας την αργία του, όπως ανακοινώθηκε από την Σύνοδο τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου