Σολομός, βατόμουρα, μπρόκολο, αμύγδαλα και το kale αποτελούν μερικά από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα όταν μιλάμε για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Κι ενώ αυτά, σίγουρα κερδίζουν επάξια την θέση τους στο πιάτο μας, ποια είναι τα τρόφιμα που δεν γνωρίζετε αλλά είναι εξίσου απολαυστικά και θρεπτικά;

Τα τρόφιμα που αποτελούν σύμμαχό σας

Αυτά περιλαμβάνουν:

Κουνουπίδι

Το μπρόκολο τραβά συχνά την προσοχή όλων, ωστόσο, όπως και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών.

Όπως και το μπρόκολο, το κουνουπίδι έχει επίσης μια φυσική χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, που έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της πέψης και η εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.

Σαρδέλες

Αν και μικρές έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή ωφέλιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και λίγα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη B12 όσο οι σαρδέλες.

Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη D, ιδιαίτερα σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου και για την αντοχή των οστών.

Αγκινάρες

Μπορείτε να τις ψήσετε στο φούρνο ή στην σχάρα, να φάτε τα φύλλα ή την καρδιά τους. Εάν καταναλώσετε ολόκληρη την αγκινάρα, θα πάρετε μόλις 60 θερμίδες και σχεδόν καθόλου λίπος, με την προϋπόθεση ότι δεν συνοδεύεται με κάποια σάλτσα ή dressing.

Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, θα ενισχύσει το αίσθημα του κορεσμού ώστε να μην αποζητάτε τρόφιμα με υψηλότερα λιπαρά και «κενές» θερμίδες.

Φάκες

Οι φακές δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο τα φασόλια, αλλά είναι θρεπτικές και ωφέλιμες για την υγεία. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το κρέας στις σούπες σας με φακές για να απολαύσετε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολύ λιγότερο λίπος.

Φύκια

Αν δεν είστε λάτρης του σούσι, τότε μπορεί να μην είστε εξοικειωμένοι με τα φύκια. Ωστόσο αξίζει να τα δοκιμάσετε, καθώς απορροφούν όλα τα θρεπτικά συστατικά του θαλασσινού νερού και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά ασβέστιο και σίδηρο.

Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Tempeh

Γνωρίζετε το tofu, αλλά έχετε δοκιμάσει το tempeh; Το tempeh παρασκευάζεται επίσης από σόγια και είναι επίσης γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, κάλιο και ασβέστιο.

vita.gr