Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Αργία σήμερα στη Μασσαχουσέτη. Σε άλλες εποχές, (πριν κορωνοϊό) σαν σήμερα, θα γινόταν ο Μαραθώνιος της Βοστώνης

  Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Today is:  Patriots Day

Γιατί γιορτάζουμε;  Ήταν η πρώτη εξέργερση των Αποίκων - Πατριωτών εναντίον των Βρετανών

Οι Βρετανοί πίεζαν ασφυκτικά τους αποίκους και λίγο καιρό πριν έγινε η καταστροφή της Βοστώνης όταν Βρετανοί στρατιώτες σκότωσαν αποίκους στη Βοστώνη οι οποίοι τους είχαν περικυκλώσει χωρίς όπλα.  Οι Βρετανοί κτύπησαν στο ψαχνό με αποτέλεσμα οι άποικοι να κάνουν κλεφτοπόλεμο και δολιοφθορές εναντίον των Βρετανικών Δυνάμεων.

Οι μάχες του Λέξινγκτον (Lexington) και του Κόνκορντ (Concord) ήταν οι πρώτες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αμερικανικού Επαναστατικού Πολέμου. Οι μάχες διεξήχθησαν στις 19 Απριλίου 1775 στην κομητεία του Μίντλεσεξ (Middlesex), στην επαρχία του Κόλπου της Μασαχουσέτης, στις πόλεις Λέξινγκτον, Κόνκορντ, Λίνκολν (Lincoln), Μενοτομία (Arlington), (σημερινό Άρλινγκτον) και Κέιμπριτζ (Cambridge). Σημάδεψαν το ξέσπασμα ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και των δεκατριών αποικιών του στην Αμερική.

Στα τέλη του 1774, οι αποικιακοί ηγέτες υιοθέτησαν τις αποφασιστικότητα του Σάφολκ σε αντίσταση στις αλλαγές που έγιναν στην αποικιακή κυβέρνηση της Μασαχουσέτης από το βρετανικό κοινοβούλιο μετά το Κόμμα Τσαγιού της Βοστώνης. 

Η αποικιακή συνέλευση αντέδρασε σχηματίζοντας μια προσωρινή κυβέρνηση Patriot γνωστή ως Επαρχιακό Κογκρέσο της Μασαχουσέτης και ζητώντας από τις τοπικές πολιτοφυλακές να εκπαιδευτούν για πιθανές εχθροπραξίες. Η αποικιακή κυβέρνηση άσκησε αποτελεσματικό έλεγχο της αποικίας έξω από τη Βρετανική Βοστόνη. 

Σε απάντηση, η βρετανική κυβέρνηση Φεβρουαρίου 1775 κήρυξε τη Μασαχουσέτη σε μια κατάσταση εξέγερσης (στασιαστές εναντίον της Βρετανικής Βασιλείας).

Περίπου 700 τακτικοί του Βρετανικού Στρατού στη Βοστώνη, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Φράνσις Σμιθ, έλαβαν μυστικές εντολές να συλλάβουν και να καταστρέψουν αποικιακές στρατιωτικές προμήθειες που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αποθηκευμένες από την πολιτοφυλακή της Μασαχουσέτης στο Κόνκορντ.

Μέσω της αποτελεσματικής συλλογής πληροφοριών, οι ηγέτες των Πατριωτών είχαν λάβει νέα εβδομάδες πριν από την αποστολή ότι οι προμήθειές τους μπορεί να κινδύνευαν και είχαν μετακινήσει τις προμήθειες τους σε άλλες τοποθεσίες. 

Τη νύχτα πριν από τη μάχη, οι στασιαστές πήραν μηνύματα ότι η βρετανική αποστολή της Βπστώνης θα έψαχνε για πολεμοφόδια στις πολιτοφυλακές στην περιοχή.  Τα μηνύματα τα μετέφεραν διάφοροι αναβάτες, συμπεριλαμβανομένου Paul Revere και Samuel Prescott, με τις πληροφορίες για τα βρετανικά σχέδια. 

Ο αρχικός τρόπος άφιξης του στρατού από το νερό σηματοδοτήθηκε από την παλαιά βόρεια εκκλησία Old North Church στη Βοστώνη στο Charlestown χρησιμοποιώντας τα φανάρια για να επικοινωνήσει «ένα εάν από το στεριά, δύο εάν από τη θάλασσα».

Οι πρώτοι πυροβολισμοί έπεσαν πριν την ανατολή του ηλίου στο Λέξινγκτον. Οκτώ πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Σημαιοφόρου Ρόμπερτ Μονρό, του τρίτου στην ιεραρχία. Οι Βρετανοί υπέστησαν μόνο μια απώλεια.

Οι Βρετανικές δυνάμεις υπερτερούσαν της πολιτοφυλακής η οποία και υποχώρησε.  Οι Βρετανοί ένοπλοι προχώρησαν στο Κόνκορντ, όπου διαλύθηκαν σε ομάδες για να ψάξουν για τις προμήθειες. Στη Βόρεια Γέφυρα στο Κόνκορντ έγινε μάχη από περίπου 400 πολιτοφύλακες και τακτικούς Βρετανούς από τρεις ομάδες των στρατευμάτων του Βασιλιά περίπου στις 11:00 π.μ., με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες και από τις δύο πλευρές. Όσοι Βρετανοί γλύτωσαν πέρασαν πίσω από τη γέφυρα και επανεντάχθηκαν στο κύριο σώμα των βρετανικών δυνάμεων στο Κόνκορντ.

Οι βρετανικές δυνάμεις άρχισαν την πορεία επιστροφής τους στη Βοστώνη γιά να ολοκληρώσουν την αναζήτησή τους για τις στρατιωτικές προμήθειες.  

Παράλληλα περισσότεροι πολιτοφύλακες συνέχισαν να φθάνουν από τις γειτονικές πόλεις. Πυροβολισμοί ξέσπασαν ξανά μεταξύ των δύο πλευρών και συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι ένοπλοι επέστρεφαν προς τη Βοστώνη. Επιστρέφοντας στο Λέξινγκτον, η αποστολή του Αντισυνταγματάρχη Σμιθ διασώθηκε από ενισχύσεις υπό τον Ταξίαρχο Χιου Πέρσι, έναν μελλοντικό Δούκα του Νορθάμπερλαντ που σχεδιάστηκε αυτή τη στιγμή από τον τίτλο ευγένειας Ερλ Πέρσι. Η συνδυασμένη δύναμη περίπου 1.700 ατόμων βάδισε πίσω στη Βοστώνη κάτω από τα βαριά πυρά σε μια τακτική απόσυρση και έφθασε τελικά στην ασφάλεια Charlestown. Οι συσσωρευμένες πολιτοφυλακές απέκλεισαν έπειτα τις στενές προσβάσεις εδάφους Charlestown και Βοστώνη, αρχίζοντας την πολιορκία της Βοστώνης.

Wikipedia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου