Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Μπορεί αυτή η μπογιά να καταργήσει τα κλιματιστικά;

 Κυριακή, 18 Απριλίου, 2021

φωτ.: : Purdue University

Οι επιστήμονες δημιούργησαν μία «υπερ-λευκή» μπογιά, η οποία θα μπορούσε να καταστήσει περιττά τα κλιματιστικά ή ακόμα και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, εάν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα. 

Η μπογιά, η οποία αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες του Purdue University στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενός 6ετούς project, μπορεί να αντανακλά έως και το 98,1% του ηλιακού φωτός και άρα έχει την ικανότητα να δροσίσει τα κτίρια. 

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρώματα, αυτή «υπερ-λευκή» μπογιά παράγεται με ένα χημικό συστατικό που λέγεται θειικό βάριο, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται στην παραγωγή καλλυντικών και φωτογραφικού χαρτιού. 

Τα σωματίδια του θειικού βάριου έχουν διαφορετικά μεγέθη και αυτά σκορπίζουν τις αχτίδες του ήλιου, δροσίζοντας ακόμα και τις κοντινές επιφάνειες. 

Η λευκή μπογιά χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στα θερμά κλίματα για να μειώνεται η θερμοκρασία των κτιρίων, όμως η νέα φόρμουλα απορροφά λιγότερο φως του ήλιου. 

Συγκεκριμένα, ενώ η κανονική μπογιά απορροφά περίπου το 10-20% του φωτός του ήλιου, η νέα μπογιά απορροφά μόλις το 1,9%. Πρόκειται για μία τόσο μικρή ποσότητα που  σημαίνει ότι το κτίριο χάνει θερμότητα. 

«Εάν χρησιμοποιούσατε αυτή τη μπογιά για να καλύψετε μία σκεπή περίπου 90 τ.μ., υπολογίζουμε ότι θα παίρνατε όση δροσιά προκύπτει από ενέργεια 10 KW. Αυτό είναι πιο ισχυρό από το κεντρικό κλιματιστικό που χρησιμοποιείται στα περισσότερα σπίτια», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, Xiulin Ruan. Εάν χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανική κλίμακα, η μπογιά αυτή μπορεί να έχει θετική επίδραση στο κλίμα, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου