Συγκεκριμένα όταν ο Μητσοτάκης διεμήνυε σε εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής ότι κάποια στιγμή μετά τις εκλογές «θα επανέλθουμε στον νόμο», δεν περίμενε ότι θα το συζητούσε με τους εξ απορρήτων του και την ηγεσία του Εσωτερικών μόλις δέκα ημέρες μετά, αντιμετωπίζοντας ως «δώρο» τη συνέντευξη της αρμόδιας για τους αποδήμους βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη στην ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης. Εξάλλου η ίδια, πέντε ημέρες μετά τη συνέντευξή της, άνοιγε την επιστολή που έφτασε στο γραφείο της με τις... ευχαριστίες της νεοδημοκρατικής Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς! «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω» της έγραψε ο γραμματέας Νίκος Θεοδωρόπουλος «για την ξεκάθαρη διατύπωση των θέσεών σας για κατάργηση των "άδικων και υποτιμητικών περιορισμών", αφού είναι σημαντικό να ψηφίζουν όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού και όχι μόνο όσοι έχουν τα χρήματα να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο». 

Αργές διαδικασίες

Η εξέλιξη των γεγονότων δείχνει ότι η κυβέρνηση περίμενε στη γωνία την Κουμουνδούρου χωρίς να έχει πάρει το βλέμμα από τα περιθώρια αναπροσαρμογής του νόμου. Σε αυτό το μικρό παρασκήνιο της ξαφνικής επαναφοράς στην πολιτική αντιπαράθεση του θέματος για το εκλογικό δικαίωμα των εκτός επικρατείας Ελλήνων από τον τόπο διαμονής τους (ενάμιση χρόνο μετά από διαβουλεύσεις, όρους, υπαναχωρήσεις και τελικά τη διακομματική ψήφιση του νόμου) περιλαμβάνονται άλλωστε και άλλα συστατικά. Μερικά χάνονται σε βάθος μηνών και όχι λίγων 24ώρων. Οπως είναι η μάχη με τον χρόνο και τις δυσκολίες στο πρότζεκτ «πλατφόρμα αποδήμων». Επισήμως η κυβέρνηση δεν αναφέρει το παραμικρό, ωστόσο ενημερωμένες πηγές περιγράφουν ότι τα... βρήκε σκούρα με τη γρήγορη οργάνωση της διαδικασίας. Και ουσιαστικά μιλούν για το «κόστος» της απόφασής της για συμβιβασμούς προκειμένου να βρεθούν το λιγότερο 200 ψήφοι. Σε μικρό Γολγοθά εξελίχθηκε συγκεκριμένα η ανάγκη απόδειξης με δημόσια έγγραφα (απολυτήρια σπουδών, έκτιση στρατιωτικής θητείας κ.ο.κ.) ότι ο ενδιαφερόμενος έχει ζήσει στην Ελλάδα τουλάχιστον δύο από τα τελευταία 35 χρόνια. Η αναζήτηση των εγγράφων μοιάζει ευκολότερη - λόγω καλύτερης ψηφιοποίησης στις βάσεις του Δημοσίου - για τη δεύτερη προϋπόθεση, αυτή της υποβολής φορολογικής δήλωση στην Ελλάδα κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Κατά συνέπεια, ελλείψει βοηθητικών υποδομών που στήνονται εκτάκτως, οι διαδικασίες παραμένουν αργές. Ως αποτέλεσμα ουδείς έχει σαφή εικόνα για την αριθμητική αποτύπωση ή το προφίλ όσων πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να ψηφίσουν από το εξωτερικό. Για την ακρίβεια, η συμμετοχή ανέρχεται προς το παρόν σε μόλις μερικές εκατοντάδες πολιτών.

Η καμπάνια

Η εικόνα θα αλλάξει, κατά την κυβερνητική φιλοδοξία, όταν «τρέξει» η καμπάνια ενημέρωσης η οποία είναι πιθανό να παρουσιαστεί και στη Βουλή, αφού μέχρι στιγμής έχουν επιστρατευθεί μόνο... mail και δίαυλοι από οργανώσεις του εξωτερικού. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, αυτό δρομολογείται για μετά το Πάσχα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις να μιλούν για «σίγουρες» 300.000 εγγραφές στους ειδικούς καταλόγους. Και αν έπρεπε κανείς να ξεχωρίσει το κοινό που προσδοκά να προσεγγίσει η κυβέρνηση, αυτό θα ήταν οι κάτω των 45 ετών και οι εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που αναζήτησαν την τύχη τους εκτός συνόρων στα χρόνια της κρίσης. Στο μεταξύ τις δικές της ενέργειες συνεχίζει το κόμμα που θεωρεί ότι έχει καλή οργάνωση και άρα ερείσματα σε αρκετά μέρη εκτός συνόρων ενώ έχει στελεχώσει πλήρως την αρμόδια γραμματεία αποκλειστικά με νέους. Η Πειραιώς ρίχνει το βάρος εδώ και μήνες στη σύσφιγξη σχέσεων με ομογενείς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Χαϊδεύουν αφτιά»

Η κυβερνητική «επίθεση» προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και την Πέμπτη που άνοιξε η συζήτηση στη Βουλή έγινε κλιμακωτά. Αλλά με την ίδια στόχευση: τον εγκλωβισμό της Κουμουνδούρου ενώπιον των ομογενών αλλά και του εσωτερικού της χώρας με εξασφάλιση τελικά, όπως πιστεύουν τα κυβερνητικά στελέχη, ενός ακόμη «όπλου» στη φαρέτρα τους που είναι βέβαιο ότι θα το βγάζουν πλέον με την πρώτη ευκαιρία. Λέει πολλά για το κυβερνητικό σκεπτικό η πρώτη αποστροφή της εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, «καλωσορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική». Από την κυβέρνηση δείχνουν ευθέως στον «φόβο» του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων, που σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί πράγματι να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος και επιπλέον θεωρούν ότι εξέθεσαν την Κουμουνδούρου, πετυχαίνοντας πλήγμα συνολικά στην αξιοπιστία της. Τουλάχιστον αυτό μαρτυρά το γενικό μήνυμα που εκπέμπουν: «Είναι ολοφάνερο ποιος χαϊδεύει αφτιά ανάλογα με το κοινό που έχει απέναντι και ποιος εμπαίζει τους πολίτες».

TO BHMA