Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Πολλά τα εμπόδια για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο

Τετάρτη, 7 Απριλίου, 2021

Ολοένα και περισσότερα προβλήματα παρουσιάζονται στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που είναι μόλις 15 εβδομάδες μακριά πλέον αλλά δεν είναι ακόμη απολύτως βέβαιο ότι θα διεξαχθούν κανονικά.

Οι φόβοι για μη επαρκή θωράκιση από τον κορωνοϊό κρατούν αναμμένη τη φωτιά της αμφιβολίας για την τέλεση της διοργάνωσης έστω με 12μηνη καθυστέρηση, από τις 23 Ιουλίου φέτος.

Η οργανωτική επιτροπή Τόκιο 2020 (που έχει επανειλημμένα αλλάξει στελέχη, μεταξύ των οποίων και τον επικεφαλής της για λόγους άσχετους με τον κορωνοϊό) αλλά και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιμένουν ότι η διοργάνωση θα γίνει κανονικά.

Ωστόσο με τη σειρά προβλημάτων που προκύπτουν σε καθημερινή σχεδόν βάση, και με τον κορωνοϊό να δείχνει σημάδια ανάκαμψης προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε πολίτες και υγειονομικούς στην Ιαπωνία, δεν είναι τίποτε βέβαιο πλέον.

Ενώ δεν είναι υποχρεωτικός (ακόμη) ο εμβολιασμός των αθλητών που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες, η ΔΟΕ συνήψε ερήμην της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020 συμφωνία με το Πεκίνο για την παροχή εμβολίων για όσους αθλητές επιθυμούν να εμβολιαστούν. Η έντονη αντίδραση των Ιαπώνων ήταν αναμενόμενη, με την υπουργό Ολυμπιακών Αγώνων να δηλώνει όχι μόνο ότι δεν πρόκειται να λάβουν αυτά τα εμβόλια οι Ιάπωνες αθλητές, αλλά και ότι τα κινεζικά εμβόλια δεν έχουν τύχει έγκρισης στην Ιαπωνία.

Όσοι ξαφνιάστηκαν από τη συμφωνία του Πεκίνου με τη ΔΟΕ για εμβόλια μη εγκεκριμένα ούτε από την Ιαπωνία ούτε από τις περισσότερες χώρες της Δύσης, πρέπει να έχουν υπόψιν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τον εμβολιασμό και των αθλητών των Χειμερινών Ολυμπιακών του 2022. Που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο…

Πριν δύο εβδομάδες απαγορεύτηκε η είσοδος ξένων θεατών για τους Αγώνες, ενώ ανακοινώθηκε ότι τα εκατομμύρια των θεατών που είχαν ήδη αγοράσει εισιτήρια θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Νωρίτερα είχαν δημοσιευθεί δημοσκοπήσεις που βρήκαν ότι το 80% των Ιαπώνων δεν ήθελαν να έρθουν ξένοι θεατές για τους Αγώνες – περίπου το ίδιο ποσοστό που προτιμά τη ματαίωση των Αγώνων.

Στις 25 Μαρτίου άρχισε μετά βαΐων και κλάδων (ελαίας) η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία στην Ιαπωνία, έναν χρόνο μετά τη διακοπή της επί ελληνικού εδάφους και με την ευκαιρία της επετείου των 125 ετών από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896 στην Αθήνα. Ωστόσο ούτε αυτό προχωρεί χωρίς προβλήματα, με τον κυβερνήτη της Οσάκα να αρνείται να περάσει από την πόλη του η λαμπαδηδρομία, λόγω κορωνοϊο.

Την Τρίτη ήρθε νέο πλήγμα στους Αγώνες του Τόκιο με την ανακοίνωση από την Πιόνγκγιανγκ ότι η Βόρεια Κορέα δε θα συμμετάσχει τελικά στη διοργάνωση λόγω της πανδημίας, «ώστε να προστατευθούν οι αθλητές από την παγκόσμια υγειονομική κρίση που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», κατά την ανακοίνωση.

Επίσης την Τρίτη το κρατικό κανάλι της Ιαπωνίας (ΝΗΚ) ανακοίνωσε την ακύρωση δοκιμαστικής διοργάνωσης (test event) στην υδατοσφαίρηση, που ακολουθεί την ακύρωση από την οικεία διεθνή ομοσπονδία (FINA) των προγραμματισμένων προκριματικών για τις καταδύσεις και τη συγχρονισμένη κολύμβηση στο Τόκιο που θα είχαν και ρόλο test event.

Πριν μερικές ημέρες Ιάπωνες γιατροί εξέφρασαν την ανοικτή τους αντίθεση στη διεξαγωγή των Αγώνων φοβούμενοι νέα έξαρση της Covid-19: «Είναι καλύτερο να μην διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες λόγω των σημαντικών κινδύνων», παραδέχθηκε ο Δρ Νόριο Σουγκάγια, εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες στο Νοσοκομείο Κεϊνού στη Γιοκοχάμα, προσθέτοντας: «Οι κίνδυνοι είναι υψηλοί στην Ιαπωνία. Η Ιαπωνία είναι επικίνδυνη και δεν είναι ένα ασφαλές μέρος».

Οι Ταϊσούκε Νακάτα και Ναϊσούκε Φούτζι, καθηγητές οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, πραγματοποίησαν προβολές για την εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις οποίες τα καθημερινά κρούσματα στο Τόκιο θα είναι περισσότερα από 1.000 μέχρι τον Μάιο και θα κορυφωθούν τον Ιούλιο, ακριβώς τη στιγμή που θα αρχίζουν οι Αγώνες…

Πηγή: Associated Press, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου