Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Αναφορά για αμερικανικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα βάζει «φωτιά» στη Ρωσία

   Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021

Το Πεντάγωνο δεν σχολιάζει την τουρκική ανακοίνωση ότι αμερικανικά πολεμικά πλοία θα διασχίσουν τα Στενά του Βοσπόρου και θα αναπτυχθούν στη Μαύρη Θάλασσα

Αναφορά για αμερικανικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα βάζει «φωτιά» στη Ρωσία | tovima.gr

Μπαρούτι μυρίζει στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, με τις ΗΠΑ να στέλνουν δύο πολεμικά πλοία στην περιοχή, σύμφωνα με τουρκική ανακοίνωση.

Το Πεντάγωνο, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών, ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν δύο πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας μόνο ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στέλνουν συχνά σκάφη τους στην περιοχή αυτή.

«Δεν είναι κάτι το καινούργιο», είπε λακωνικά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, αναφερόμενος στη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και την πλεύση τους στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Κίρμπι απέφυγε επίσης να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς όσον αφορά τις ρωσικές δυνάμεις, που εκτιμάται ότι έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία. Παρέπεμψε μάλιστα στη Μόσχα για περισσότερες διευκρινίσεις.

Την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είχε δηλώσει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή αυτή μετά το 2014.

Νωρίτερα, την Παρασκευή, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πληροφόρησαν την Τουρκία πως δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία θα περάσουν από τα Στενά για να αναπτυχθούν στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις 4 Μαΐου, καθώς η Ρωσία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

«Ειδοποίηση μας εστάλη πριν από 15 ημέρες μέσω των διπλωματικών διαύλων, ότι δύο πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών θα πλεύσουν προς την Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Μοντρέ. Τα πλοία θα παραμείνουν στη Μαύρη Θαλασσα μέχρι τις 4 Μαΐου», ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Συνθήκη του  Μοντρέ  (1936) δίνει στην Τουρκία τον έλεγχο των Στενών των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου, θέτει όρους για την πρόσβαση των πολεμικών πλοίων και ρυθμίζει την κυκλοφορία των εμπορικών πλοίων.

Σχολιάζοντας την παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων, η Μόσχα εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση της δραστηριότητας στη Μαύρη Θάλασσα και επέστησε την προσοχή, ότι οποιεσδήποτε τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Συνθήκη του Μοντρέ, μετέδωσε το πρακτορείο IFAX.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου