Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Ο Δένδιας, ο Τσαβούσογλου, ο μπακλαβάς και το «Ιφτάρ»

  Κυριακή, 18 Απριλίου, 2021

Το κλίμα στο δείπνο, όπως έμαθα ήταν καλύτερο σε σχέση με αυτό που επικράτησε ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μπροστά στις κάμερες.

Ο Δένδιας, ο Τσαβούσογλου, ο μπακλαβάς και το «Ιφτάρ» | tovima.gr

Αναμφισβήτητα το πρόσωπο της επικαιρότητας είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος, κατά τους πλέον αντικειμενικούς παρατηρητές, άνοιξε για πρώτη φορά επί τουρκικού εδάφους, την βίβλο των τουρκικών προκλήσεων. Με κομμένη την ανάσα παρακολούθησαν όλοι σε Αθήνα και Άγκυρα, αλλά και στην Ευρώπη την κόντρα του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια από τις πιο επεισοδιακές συνεντεύξεις Τύπου που διήρκησε 33 λεπτά, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ανάμεσα σε υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Αιφνιδίασε και τα ξένα ΜΜΕ που έγραψαν ότι «οι δύο υπουργοί άρχισαν να εκτοξεύουν κατηγορίες εκατέρωθεν για τα θαλάσσια ύδατα, τους μετανάστες και τη μεταχείριση των μειονοτήτων». Διπλωματικοί παρατηρητές ανέφεραν ότι είχαν να δουν τέτοια σύγκρουση εδώ και πολύ καιρό, όπως επισημαίνει ο γερμανόφωνος Τύπος.

***
Η συνέντευξη είχε εξελιχθεί σε έναν πρωτοφανή καυγά ανάμεσα στους δυο άνδρες, με τον Νίκο Δένδια να επιχειρεί στο τέλος να ελαφρύνει το κλίμα που είχε βαρύνει επικίνδυνα λέγοντας στον Τούρκο ομόλογό του την επική ατάκα: «Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά». Νωρίτερα, στο δείπνο είχε αναφερθεί και ο τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας πως «αν συνεχίσουμε έτσι θα χάσουμε το «Ιφτάρ»».

***
Το μενού στο άσπρο παλάτι

Όντως πεινούσαν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών. Γιατί μόλις τελείωσε η επεισοδιακή συνέντευξη κατευθύνθηκαν στην αίθουσα όπου είχε ετοιμαστεί το «Ιφτάρ». Υπήρξαν όμως μερικές στιγμές αμηχανίας για όσα προηγήθηκαν. Οχι όμως από πλευράς Νίκου Δένδια, ο οποίος έσπευσε να χαιρετήσει δια αγκωνιάς τον Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απλώς σήκωσε τα χέρια του ωσάν να έλεγε στον κ. Δένδια «τι πήγες και έκανες»; Η αμηχανία όμως, όπως μου λένε οι πράκτορές μου στην Άγκυρα, δεν κράτησε πολύ, περίπου πέντε λεπτά και εν συνεχεία οι δύο υπουργοί άρχισαν να συζητούν θέματα που δεν είχαν καμία σχέση ούτε με την πολιτική ούτε με την διπλωματία. Εκεί έσπασε ο πάγος. Το κλίμα στο δείπνο, όπως έμαθα ήταν καλύτερο σε σχέση με αυτό που επικράτησε ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μπροστά στις κάμερες. Τι έφαγαν; ένα πιάτο με διάφορους μεζέδες για «Ιφτάρ» και ακολούθησαν τυρόπιτα και φακόσουπα με κρουτόν. Το κυρίως πιάτο ήταν λαβράκι με σαλάτα και για γλυκό προσφέρθηκε μπακλαβάς και σιμιγδαλένιος χαλβάς. Γλυκό χωρίς μπακλαβά στην Τουρκία δεν γίνεται, κυρίως στα λεγόμενα επίσημα γεύματα.

***
Η αντίδραση του Ερντογάν

Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως διάβασε… ανάποδα, τα όσα διαδραματίστηκαν μπροστά στις κάμερες ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών: «Ο υπουργός μας των Εξωτερικών του έθεσε τα όριά του, τον έβαλε στη θέση του. Δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ήπια», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Όσον αφορά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Δένδια είπε: «Είχαμε μία ζεστή ατμόσφαιρα στην πρώτη συνάντηση, και του είπα μάλιστα να μην βάλουμε κανέναν ενδιάμεσο ανάμεσά μας, αλλά μετά , στην συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, το πράγμα πήγε αλλού…»

***
Ο Τσαβούσογλου δηλώνει κατόπιν εορτής αιφνιδιασμένος

Από τα κατεχόμενα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη προετοιμασίας για την πενταμερή σχετικά με το κυπριακό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει με τον Έλληνα ομόλογό του να αποφύγουν τα θέματα τριβής στην συνέντευξη Τύπου, ξεχνώντας ότι άρχισε να κατηγορεί την Ελλάδα για… προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες

***
Σε… καραντίνα τα εμβόλια της Johnson & Johnson

Σας πληροφορώ ότι ήρθαν στην Ελλάδα (όπως ήταν άλλωστε προγραμματισμένο) τα εμβόλια της Johnson & Johnson, αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμα ο εμβολιασμός με αυτά. Τα μονοδοσιακά αυτά εμβόλια φυλάσσονται σε ειδικές αποθήκες και δεν πρόκειται να βγουν από εκεί έως ότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφασίσει για την τύχη τους. Όσον αφορά τα εμβόλιο της AstraZeneca, μαθαίνω ότι πολλοί δεν πάνε να εμβολιαστούν με αυτά. Ακυρώνουν δηλαδή τα ραντεβού τους προκαλώντας προβληματισμό στις αρχές. Επιπλέον εμφανίστηκαν άτομα που ήδη έκαναν την πρώτη δόση εμβολίου με AstraZeneca και τώρα ζητούν να κάνουν τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, πράγμα όμως που δεν το συνιστούν οι ειδικοί. Με τα AstraZeneca έχει εμβολιαστεί ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου, μεγάλη μερίδα κυπρίων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ μόλις χθες εμβολιάστηκε με αυτό το εμβόλιο και η Μέρκελ, όπως και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς και Σαρλ Μισέλ.

***
Ο Ηνίοχος και η τελική φάση

Πρόσκληση να επισκεφθεί την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας για να παρακολουθήσει την τελική φάση της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «Ηνίοχος», απηύθυνε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η V-Day (Visiting Day) της άσκησης, στην οποία λαμβάνουν μέρος περί τα 100 μαχητικά αεροσκάφη από έξι χώρες θα γίνει στην 117 Πτέρυγα Μάχης, χωρίς όμως την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου (που θα ήθελε πολύ να παραστεί), επειδή εκείνη την μέρα θα βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας. Μια συμφωνία που προβλέπει και τον δανεισμό μιας ελληνικής συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία.

***
Αποχωρούν και οι 4 Έλληνες στρατιωτικοί από το Αφγανιστάν

Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά η Ελλάδα διατηρεί και αυτή στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν. Οχι όμως στην πρώτη γραμμή, αλλά μια μικρή ομάδα επιτελών, στρατιωτικών συμβούλων. Από το 2002 όμως είχαν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν περισσότεροι από 2.500 Έλληνες στρατιωτικοί. Οι περισσότεροι, προσφέροντας κυρίως κοινωφελές έργο σε απλούς Αφγανούς πολίτες που το είχαν ανάγκη. Οι Έλληνες στρατιωτικοί λόγω της κοινωνικής τους προσφοράς ήταν πολύ αγαπητοί ανάμεσα στους συναδέλφους τους των άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και στους ντόπιους. Στο Αφγανιστάν είχαν λειτουργήσει και κινητό χειρουργείο. Αυτό το χειρουργείο ξέρετε σήμερα πού βρίσκεται; Στον προαύλιο χώρο του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη για περιστατικά εκτός covid-19. Και αυτό μπήκε στην υπηρεσία στήριξης του ΕΣΥ. Σε κάποια χρονική περίοδο είχε δοθεί στους Έλληνες στρατιωτικούς η ευθύνη της φύλαξης του αεροδρομίου της Καμπούλ. Οι έστω και οι τέσσερις που έμειναν εκεί ως σύνδεσμοι τώρα γυρίζουν πίσω, μετά την απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν. Μια απόφαση που ακολούθησαν όλες οι χώρες που διατηρούσαν στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

***
Η Βουλή τιμά τα 200 χρόνια από την επανάσταση

Η Αίθουσα Τροπαίων της Βουλής, ή παλαιότερα, επί Οθωνα, «αίθουσα τους θρόνου» και σήμερα Αίθουσα Ελ. Βενιζέλου, χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα, λόγω της πανδημίας, για τις συνεδριάσεις διαφόρων επιτροπών ανάμεσα στις οποίες και της Προανακριτικής Επιτροπής. Σας πληροφορώ ότι στην αίθουσα αυτή υπάρχει μια εξαιρετική ζωοφόρος, που απεικονίζει όλα τα στάδια της ελληνικής επανάστασης. Αν ρωτάτε πώς σχεδιάστηκε αυτή η ζωοφόρος σας πληροφορώ ότι το1836 ανατέθηκε στον Λούντβιχ Σβαντχάλερ, γνωστό γλύπτη της περιόδου, η εικονογράφηση των αιθουσών του Ανακτόρου του Όθωνα με θέματα από την πρόσφατη τότε ελληνική ιστορία. Τα θέματα του Σβαντχάλερ σχεδιάστηκαν για την μεγάλη τοιχογραφία-ζωφόρο στην Αίθουσα των Τροπαίων του Ανακτόρου, σημερινή Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου. Τα σχέδια του Σβαντχάλερ, ο οποίος δεν ταξίδεψε ποτέ στην Ελλάδα, υλοποιήθηκαν από ομάδα Γερμανών ζωγράφων που έφτασαν από το Μόναχο στην Αθήνα γι’ αυτό το σκοπό.

Τη Δευτέρα θα γίνει στη Βουλή, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, των αρχηγών των κομμάτων του Προέδρου της Βουλής, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και της Γιάννας Αγγελοπούλου ο εορτασμός της Βουλής για τα 200 χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Αυτή η ζωφόρος θα αναδειχθεί σε πρωτεύουσα εκδήλωση, θα φωτιστεί κατάλληλα, ενώ μπορούν όσοι θελήσουν να περιηγηθούν στην αίθουσα διαδικτυακά από τον υπολογιστή τους από το σπίτι τους.

***
Όταν αναβαθμίζεις τα εκπαιδευτικά σε μαχητικά

Η είδηση μόλις τώρα γίνεται γνωστή. Η ισραηλινή εταιρία που έχει αναλάβει το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα πέραν του γεγονότος ότι στις υποχρεώσεις της είναι να αναβαθμίσει τα ελικοφόρα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6 της Πολεμικής Αεροπορίας, ανέλαβε ορισμένα από αυτά να τα… εξοπλίσει με πυραύλους. Θα είναι η πρώτη φορά που ελικοφόρα εκπαιδευτικά αεροσκάφη θα φέρουν πολυβόλα και ρουκέτες και να μετατρέπονται από εκπαιδευτικά σε…. μαχητικά.

***
Η τετραμερής της Πάφου

Θα σας ταξιδεύσω τώρα στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Πάφο όπου διεξάγεται μια ιδιαίτερης περιφερειακής σημασίας συνάντηση στην οποία θα μετέχουν τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών, Ελλάδας, Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κύπρου. Στόχος της συνάντησης που φιλοξενεί ο Κύπριος υπουργός Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι η προώθηση της συνεργασίας στη βάση μιας θετικής προσέγγισης. Είναι η πρώτη φορά, μετά την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ (Abraham Accords) τον περασμένο Σεπτέμβριο, που οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και των ΗΑΕ συμμετέχουν μαζί σε συνάντηση στην περιοχή. Αυτή ακριβώς η συμμετοχή των κατ’ εξοχήν εταίρων των ΗΠΑ στην περιοχή (Ισραήλ και ΗΑΕ), προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο και το ενδιαφέρον από πλευράς Ουάσιγκτον.

***
Η Πρόεδρος επισκέπτεται την Σλοβενία

Το τρίτο ταξίδι στο εξωτερικό της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα γίνει, όπως πληροφορούμαι, στη Σλοβενία. Είχαν προηγηθεί επισκέψεις της στην Κύπρο και στην Ιταλία. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Σλοβενία μετά από πρόσκληση που της απηύθυνε ο Πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ.

***
Το συμβολικό δώρο του Κικίλια

Συμβολικό αλλά και εντυπωσιακό ήταν το δώρο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στον Περιφερειακό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, Hans Kluge. Πρόκειται για αντίγραφο μαρμάρινο αναθηματικού ανάγλυφου σε σχήμα ναΐσκου που βρέθηκε στο ιερό του Αμφιάραου στον Ωρωπό τον 3ο αι. π.Χ. Το ανάγλυφο απεικονίζει διάφορες φάσεις στην ίαση ενός ασθενούς.

***
Πινακίδα με τα ονόματα Γλέζου και Σάντα στην Ακρόπολη

Στην Ακρόπολη, στη βόρεια κλιτύ, θα αναρτηθεί μία πινακίδα με την αναγραφή των δύο ονομάτων του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα, στο σημείο από το οποίο κατάφεραν να προσπελάσουν την Ακρόπολη. Γιατί η μακρά ιστορική διάρκεια, η μεγάλη διαχρονία, αυτού του τόπου πρέπει να αναγνωρίζεται και να τιμάται, ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη στη Βουλή.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου