Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η ανορθόδοξη σχέση του με το χρήμα και τις επιχειρήσεις

  Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021

Ως εξόριστος πρίγκιπας της Ελλάδας, πέρασε τα παιδικά του χρόνια χωρίς βασιλικό ρόλο και χωρίς πολλά χρήματα

φωτ.: AP

Μπορεί να γεννήθηκε ως πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας πάνω στο τραπέζι της κουζίνας του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, στις 10 Ιουνίου του 1921, όμως ο Φίλιππος ήταν μόλις λίγων μηνών όταν η οικογένειά του εξορίστηκε, κάτι που σημαίνει ότι πέρασε τα παιδικά του χρόνια χωρίς βασιλικό ρόλο και χωρίς πολλά χρήματα.

Όπως γράφει ο βιογράφος Χιούγκο Βίκερς, ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν τυχερός γιατί είχε δύο πλούσιες θείες, οι οποίες πλήρωσαν για την εκπαίδευσή του: Η μία ήταν η Μαρία Βοναπάρτη, γνωστή ως Πριγκίπισσα  Γεωργίου Μαρία, η οποία διέθετε μία τεράστια περιουσία από τον παππού της, Φρανσουά Μπλανκ, τον πρώτο επιχειρηματία που άνοιξε καζίνο στο Μόντε Κάρλο. Και η άλλη ήταν η Εντουίνα Μαουντμπάττεν, εγγονή του Ερνέστ Κασέλ, ο οποίος είχε μεγάλα συμφέροντα σε τράπεζες, ορυχεία και βιομηχανίες.

Ο θείος του, Λόρδος Λούις Μαουντμπάττεν, έτρεφε φιλοδοξίες για εκείνον και ήταν αυτός που λέγεται ότι τον έκανε από εξόριστο Έλληνα πρίγκιπα, αξιωματικό του βρετανικού ναυτικού. O πρίγκιπας Φίλιππος υπηρέτησε γενναία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ίδιος δεν είχε ποτέ δικά του χρήματα, όμως οι οικονομικές προοπτικές του  βελτιώθηκαν αφότου παντρεύτηκε τη Βασίλισσα Ελισάβετ το 1947, γράφει ο Βίκερς. Όταν εκείνη έγινε βασίλισσα, το 1952, ο Φίλιππος μπόρεσε να αγοράσει ένα διαμέρισμα για τη μητέρα του στην Αθήνα. Αργότερα θα έλεγε ότι, σε αντίθεση με τους περισσότερους άνδρες, ο ίδιος δεν χρειαζόταν να βγάζει τα προς το ζην.

Όμως ανέλαβε τη διαχείριση των βασιλικών κατοικιών του Γουίντσορ, του Μπαλμόραλ και του Σάντριγχαμ, προκειμένου να ελαφραίνει τις υποχρεώσεις της Ελισάβετ.  Άλλωστε, ως βασιλικός σύζυγος, θεωρούσε ότι βασικό καθήκον του ήταν να τη στηρίζει και αυτό έκανε πάντα.  

Την ίδια στιγμή, ασχολιόταν με διάφορα projects, φιλανθρωπικά, εκπαιδευτικά και άλλα. Και στο πλαίσιο αυτής της δράσης του, ερχόταν συχνά σε επαφή με επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων.

Ο ίδιος ο Φίλιππος ήταν εκσυγχρονιστής και αναζητούσε επιτυχημένους επιχειρηματίες και επικεφαλής βιομηχανιών για να τον καθοδηγήσουν. Άλλωστε, είχε υπό την προστασία του αρκετές επιχειρηματικές οργανώσεις, σε τομείς όπως η μηχανική, η αρχιτεκτονική, η χημεία και η αεροναυπηγική.

Παρόλα αυτά, ο πρίγκιπας δεν είχε σε καμία εκτίμηση τους προέδρους των επιχειρήσεων που έβγαζαν επιτηδευμένους λόγους κατά τη διάρκεια βασιλικών επισκέψεων και συχνά του άρεσε να τους «ξεσκεπάζει» εάν δεν είχαν μάθει καλά τα λόγια τους.

Κατά τη διάρκεια μίας φιλανθρωπικής εκδήλωσης πριν από μερικά χρόνια, ο Φίλιππος συγκέντρωσε μία ομάδα πλούσιων Καναδών στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου τους υποδέχθηκε με την εξής φράση: «Λοιπόν, θα βάλουν οι μαριονέτες τα χέρια στις τσέπες;». Φαίνεται ότι τους άρεσε, γιατί το έκαναν, όταν ήρθε η ώρα να κάνουν δωρεές.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από marketwatch

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου