Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

WP: Πώς θα αποτρέψετε τη γήρανση του εγκεφάλου;

 Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021

Αssociated Press

(AP Photo/Matt York, File)




Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν λίγο καθώς γερνούν, ειδικά στις δεκαετίες του '60 και του '70, λέει η Παρκ, και αυτό είναι το αποτέλεσμα λεπτών αλλαγών στην ταχύτητα επεξεργασίας που ξεκινούν τη δεκαετία του '20. Αρχικά, αυτές οι αλλαγές είναι πολύ μικρές για να γίνουν αντιληπτές, αλλά τελικά γίνονται αισθητές.

«Είναι σαν να βγάζεις λίγα χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό σου κάθε μήνα. Δεν θα μοιάζει πολύ στην αρχή, αλλά τελικά θα παρατηρήσετε ότι δεν έχετε τόσα χρήματα», λέει η καθηγήτρια.

Το να απαιτείται μια επιπλέον στιγμή ή δύο για να θυμηθείτε το όνομα κάποιου ή να έχετε λίγο πρόβλημα να κρατάτε πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα στο κεφάλι σας ή η εναλλαγή μεταξύ εστιασμένων εργασιών είναι φυσιολογικά μέρη της γήρανσης και όχι σημάδι ότι χάνετε το μυαλό σας, λέει. «Αυτές οι αλλαγές δεν απειλούν την καθημερινή σας ζωή, κατά γενικό κανόνα».

Ο 60χρονος εγκέφαλός σας δεν πρόκειται να λειτουργήσει όπως έκανε στην ηλικία των 25, όχι περισσότερο από ό,τι το δέρμα σας μοιάζει με εκείνη την ηλικία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχετε γεροντική άνοια. Ο μετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου, ο οποίος χρησιμοποιείται για την επίλυση προβλημάτων και ορισμένες πτυχές της επεξεργασίας κειμένου, συρρικνώνεται με την ηλικία, αλλά δείχνει επίσης μεγαλύτερη δραστηριότητα καθώς μεγαλώνετε. «Aρα ίσως έχετε λιγότερη έκταση, αλλά το χρησιμοποιείτε περισσότερο», λέει η Παρκ.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία, λέει, ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες μπορούν να δημιουργήσουν νέες οδούς εγκεφάλου για να αντιμετωπίσουν τις μειωμένες οδούς και για να αυξήσουν την ικανότητα επεξεργασίας τους.

Η αξία της άσκησης

Η έρευνα έχει εντοπίσει πολλούς τρόπους για να διατηρείτε το μυαλό σας υγιές καθώς μεγαλώνετε.

Εάν καπνίζετε κόψτε το. Είναι το νούμερο ένα που πρέπει να κάνετε δήλωσε η ψυχολόγος Ελίζαμπεθ Ζελίνσκι (Elizabeth Zelinski), στη Σοχλή Γεροντολογίας Leonard Davis στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Αλλοι κίνδυνοι για τη γνωστική μείωση που σχετίζεται με την ηλικία περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον διαβήτη, την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή, που επηρεάζουν όλα τα αγγειακά σας συστήματα.

Ενας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να διατηρήσετε το μυαλό σας υγιές είναι με την άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι προάγει τη νευρογένεση -το σχηματισμό νέων νευρώνων- και επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η άσκηση θα βοηθούσε να κρατήσει το μυαλό σας ακμαίο. Το 2012, η Ζελίνσκι δημοσίευσε μια μετα-ανάλυση για μεθόδους βελτίωσης της γνώσης σε ηλικιωμένους ενήλικες.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι η άσκηση ήταν εξίσου αποτελεσματική με το να κάνουμε οποιοδήποτε είδος γνωστικής εκπαίδευσης όπως τα παιχνίδια εγκεφάλου», λέει. «Η μέτρια άσκηση, ακόμη και με τα πόδια, φαίνεται να είναι μια χαρά», λέει η Ζελίνσκι.

E.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου