Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Μετωπική Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή για τη βία (vids)

 

Σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα με θέμα: «Πρωτοφανής αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν», απάντησε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Η συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Αλ. Τσίπρας: «Στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, επιλέγετε ως βασική σας στρατηγική την ένταση και το διχασμό» 

Ευθεία επίθεση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της “μονομαχίας” μεταξύ των δύο για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με τα περιστατικά αστυνομικής βίας, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι ο πρωθυπουργός “επιλέγει ως βασική στρατηγική την ένταση και το διχασμό”.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη “συμπαράστασή” του σε όλους τους πολίτες “που κακοποιήθηκαν” από την αστυνομική αυθαιρεσία, ενώ ευχήθηκε “ταχεία ανάρρωση” στον αστυνομικό που τραυματίστηκε – όπως είπε – από την επίθεση “χούλιγκαν”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα χαρακτήρισε “απεχθή φαινόμενα” που “δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά από κανέναν δημοκρατικό πολίτη”, τονίζοντας ότι είναι “ευθύνη” της πολιτείας και “αντικειμενική ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών”. ”Σήμερα, μετά τα όσα έχουν συμβεί τι τελευταίες ημέρες, δεν είμαι εδώ απλά για να σας ρωτήσω. Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου σας ρωτώ. Αλλά ταυτόχρονα σας κατηγορώ”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

“Σας κατηγορώ γιατί στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από τη πανδημία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και το διχασμό”, τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας, κάνοντας λόγο για “αποτυχία” με “τραγικά αποτελέσματα”.

 Στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, επιλέγετε ως βασική σας στρατηγική την ένταση και τον διχασμό

Για «κάλυψη της ατιμωρησίας της αστυνομικής αυθαιρεσίας» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ απαρίθμησε τα περιστατικά αστυνομικής βίας που έχουν λάβει χώρα το διάστημα της διακυβέρνησης της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «συνειδητό στήσιμο αστυνομικού κράτους».

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «ενορχηστρωτή της έντασης» και τον προειδοποίησε ότι θα πρέπει να «φοβάται» την «οργή των νοικοκυραίων». Ζήτησε, δε, τη διάλυση των αστυνομικών μονάδων που «στόχο έχουν τα κοινωνικά κινήματα», καθώς και μέτρα για την «εκπαίδευση και μετεκπαίδευση» των αστυνομικών.

«Σας κατηγορώ γιατί στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, με τους πολίτες πιεσμένους, κουρασμένους, απελπισμένους από τη πανδημία, εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας, επιλέγοντας ως βασική σας στρατηγική την ένταση και τον διχασμό», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στη διαχείριση της πανδημίας, μιλώντας για «αποτυχία με τραγικά αποτελέσματα». «Ακόμα και σήμερα, με χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες κρούσματα, και εκατοντάδες να χαροπαλεύουν στις ΜΕΘ, εξακολουθείτε να αγνοείτε τη σκληρή πραγματικότητα. Και ακόμα χειρότερα: Να εμφανίζετε στους πολίτες μια πλαστή πραγματικότητα. Κι ακόμα χειρότερα κι από αυτό: Να εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλλετε σκληρά μέτρα, περιορισμούς στη δημοκρατία και στα δικαιώματα, αντιλαϊκές ρυθμίσεις», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε το δριμύ κατηγορώ του προς τον πρωθυπουργό αναφερόμενος σε μια «οικονομική και κοινωνική τραγωδία» από την πανδημία, σε «πρωτοφανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος», στη «διάβρωση» των μέσων ενημέρωσης, στην επίδειξη «αλαζονείας» ως προς τις παραβιάσεις των μέτρων από τον ίδιο και στην «υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών», ακόμα και προς τους επιστήμονες. «Επιστρατεύοντας την καταστολή αντί για την πειθώ, το ψέμα αντί για την αλήθεια, την εξαπάτηση αντί για το διάλογο. Και τελικά τον διχασμό αντί για την αναγκαία σε τέτοιες στιγμές κοινωνική ειρήνη», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε «στους πολίτες ασφάλεια, αυτό που προκάλεσε είναι ένα ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας».

«Στην εργασία, στην προστασία της υγείας, στον φόβο για το μέλλον, και τώρα τελευταία και στον φόβο να βγουν οι πολίτες έξω από τα σπίτια τους στις πλατείες της γειτονίας τους», πρόσθεσε και έκανε λόγο για μια «οργισμένη κοινωνία, όχι μόνο από τη πορεία της πανδημίας και της οικονομίας», από τα μέτρα εγκλεισμού ή από το πιο μακροχρόνιο και αναποτελεσματικό λοκντάουν που έχει επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη, αλλά από την υποκρισία του πρωθυπουργού».

«Δε μας φτάνει η καταστολή της ζωής και της καθημερινότητάς μας από τα αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα, έχουμε τώρα και τα τάγματα εφόδου της αστυνομίας σας, να κακοποιούν νέους, οικογένειες επειδή βγήκαν μια βόλτα έξω από το σπίτι, στη πλατεία της γειτονιάς τους», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε ότι δεν πρόκειται για την «οργή των μπαχαλάκηδων αλλά για την οργή των νοικοκυραίων που θα πρέπει να την “φοβούνται”».

«Δεν ήταν δυστυχώς ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι η στρατηγική σας επιλογή», είπε αναφερόμενος στον ξυλοδαρμό του νεαρού στη Ν. Σμύρνη και πρόσθεσε: «Εσείς τώρα όχι μόνο δεν επιλέξατε να ζητήσετε μια συγνώμη, έστω από τα χείλη του υπουργού, που θα είχε αποκλιμακώσει την ένταση. Όχι μόνο δεν θέσατε αμέσως σε διαθεσιμότητα τον δράστη αστυνομικό. Αλλά δώσατε και σκονάκια στους βουλευτές σας να στοχοποιούν το θύμα, βγάζοντας στη δημοσιότητα το φάκελο των πολιτικών του φρονημάτων. Διαδίδοντας το όνομά του και τα πιστεύω του σε πανελλήνια μετάδοση. Λες και τα πολιτικά φρονήματα ενός πολίτη αποτελούν δικαιολογία για τη κακοποίησή του», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, και στηλίτευσε την επιστροφή «σε άλλες εποχές».

«Για τον πολίτη που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη, μέσα σε λίγες ώρες γνωρίζατε και τι καφέ προτιμάει. Για τον Λιγνάδη που διορίσατε καλλιτεχνικό διευθυντή στο Εθνικό, εδώ και ενάμιση χρόνο είχατε πλήρη άγνοια και πέσατε από τα σύννεφα. Πολύ περίεργο δεν είναι αυτό το επιτελικό κράτος;», διερωτήθηκε, χαρακτηρίζοντας μάλιστα “ενορχηστρωτή της έντασης” τον ίδιο τον πρωθυπουργό, γιατί όπως κατήγγειλε γνώριζε “εγκαίρως” για τη “συρροή” από χούλιγκαν στη Ν. Σμύρνη αλλά δεν φρόντισε να διασφαλίσει «την ασφάλεια των διαδηλωτών αλλα και των αστυνομικών». «Το μόνο που κάνατε ήταν να ρίξετε τις ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους», υπογράμμισε, ενώ έκανε αναφορά και στο “διχαστικό διάγγελμα”, του πρωθυπουργού, στο οποίο, όπως είπε, «άφησε πάλι υπονοούμενα για τους πολιτικούς του αντιπάλους». «Στους οποίους επιθυμείτε να φορτώσετε κάθε ακρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι θα ξεφορτωθείτε τις δικές σας ευθύνες. Αυτή όμως δεν είναι η αποστολή ενός πρωθυπουργού, που οφείλει να είναι εγγυητής της ενότητας και της ομαλότητας. Αυτή είναι μια επικίνδυνη στάση», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «πολιτική επιλογή πόλωσης και διχασμού».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επιγραμματικά σε μια σειρά από περιστατικά αστυνομικής βίας που έλαβαν χώρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από την εισβολή σε κινηματογράφους που προέβαλαν το “Τζόκερ” και την κακοποίηση της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στο σπίτι τους, μέχρι τον ξυλοδαρμό και τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου και τις επεμβάσεις σε πλατείες. «Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι συνειδητά στήνετε ένα σκηνικό αστυνομικού κράτους», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «η βία τρέφει τη βία» και «η άκριτη και απρόκλητη καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες».

«Αν δεν το καταλαβαίνετε είστε ανεπαρκής. Αν το καταλαβαίνετε και επιμένετε, τότε είστε επικίνδυνος», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και συμπλήρωσε:«Όλα αυτά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μεμονωμένα περιστατικά. Όλα αυτά δείχνουν μια αποχαλίνωση. Μια ανεξέλεγκτη κατάσταση για την οποία κανένας και ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη».

Αναφερόμενος στη σύσταση της επιτροπής για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας με επικεφαλής τον κ. Αλιβιζάτο προς ενός χρόνου, σημείωσε ότι ο ίδιος ο πανεπιστημιακός δήλωσε πως «ο ρόλος του ήταν διακοσμητικός» και «εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει η επιτροπή του να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη κάλυψη έκνομων ενεργειών της αστυνομίας».

«Σας κατηγορώ, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη ότι συνειδητά καλύπτετε την ατιμωρησία στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Σας κατηγορώ επίσης ότι αντιμετωπίζετε την ελληνική αστυνομία ως βραχίονα του κομματικού σας μηχανισμού», συνέχισε, ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί φρουροί που προσλαμβάνει η κυβέρνηση “εκτός ΑΣΕΠ” είναι «ανεκπαίδευτοι νέοι άνθρωποι που βράζει το αίμα τους» και τους οποίους «ρίχνουν στο πλήθος, όπως βολεύει την πολιτική τους ατζέντα».

«Η πολιτική σας αποτυχία στο μέτωπο της πανδημίας είναι πανθομολογούμενη. Η αντιδημοκρατική σας μεθόδευση, αναδύει σκοτεινές περιόδους προπαγάνδας, φακελώματος και αστυνομικής ασυδοσίας, περίοδοι που βασάνισαν το τόπο και άνοιξαν χέουσες πληγές», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ χαρακτήρισε «υποκριτικό» το κάλεσμα του πρωθυπουργού σε «ενότητα». «Εσείς στην πραγματικότητα δε ζητάτε ενότητα. Ζητάτε σιωπή. Επιλέγετε την όξυνση. Προωθείτε το διχασμό», υπογράμμισε σε υψηλούς τόνους, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση “χρεώνει” στον ΣΥΡΙΖΑ, όποιον της “κάνει κριτική”, και «παντού βλέπει δικούς μας και δικούς σας». «Η κοινωνία όμως δεν είναι έτσι. Δεν χωρίζεται η χώρα σε στρατόπεδα. Δεν είμαστε στην Ελλάδα άλλων δεκαετιών. Δεν χωρίζονται οικογένειες, επειδή ο ένας είναι αριστερός και ο άλλος δεξιός», σημείωσε.

Εξάλλου, όσον αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης της αστυνομικής βίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε την ανάγκη “αναδιοργάνωσης” της αστυνομίας σε «στέρεες, σύγχρονες και ευρωπαϊκές βάσεις», με την «κατάργηση μονάδων που στόχος τους δεν είναι το έγκλημα, αλλά ο λαός και τα κοινωνικά κινήματα» και «με τη σωστή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των αστυνομικών». «Να είναι ο αστυνομικός δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη. Να του εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια όχι φόβο και τρόμο», υπογράμμισε.

«Κύριε Μητσοτάκη, δεν μπορείτε πια», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και κλείνοντας την ομιλία του, δήλωσε πως ως αντιπολίτευση έχουν την ευθύνη να διαφυλάξουν την ενότητα της κοινωνίας με κάθε κόστος».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Κυρ. Μητσοτάκης (πρωτολογία): Προσπαθείτε να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα για να απαντήσει στο πλαίσιο της πρωτολογίας του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, αναρωτήθηκε αν οι πολίτες επιθυμούν ακόμα μία αντιπαράθεση υψηλότατων τόνων ή μια ουσιαστική συζήτηση που θα τους επιτρέψει να διαπιστώσουν ποιος επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος υποδαυλίζει το διχασμό και την ένταση.

«Χρησιμοποιήσατε 17 φορές τη λέξη «κατηγορώ». Δεν θα το έλεγε ακριβώς προσέγγιση χαμηλών τόνων», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Σας επιστρέφω το «κατηγορώ», εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία και το φανατισμό».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αμέσως δέχθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι μόνο για να καταδικάσει απερίφραστα το περιστατικό της περασμένης Κυριακής, αλλά και για να παρουσιάσει όσα έχει κάνει η κυβέρνηση και όσα πρόκειται να κάνει για να περιορίσει ανάλογα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Είπε ότι από την στιγμή που δέχθηκε την περασμένη Δευτέρα, μεσολάβησαν θλιβερά γεγονότα που παραλίγο να είχαν τραγική κατάληξη. «Όλοι ανατριχιάσαμε», είπε για την επίθεση που δέχθηκε ο 27χρονος αστυνομικός την περασμένη Τρίτη στη Νέα Σμύρνη και μίλησε για απόπειρα δολοφονίας.

«Ακολούθησαν δηλώσεις, αντιδηλώσεις. Θα το ξαναπώ. Οι πολίτες σήμερα δεν επιζητούν μία ακόμα αδιέξοδη κοκορομαχία. Επιζητούν αλήθεια, επιζητούν λύσεις» υπογράμμισε, ενώ μίλησε για τον κίνδυνο να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας. «Και πάνω στην εύφλεκτη ύλη της κούρασης από τους περιορισμούς που όλοι συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαίοι, να ανάψουν μια φωτιά που θα κάψει τελικά την ενότητα και την ασφάλεια των πολιτών», συμπλήρωσε.

«Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το τέλος αυτής της περιπέτειας είναι πια ορατό»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε για το μέτωπο του κορωνοϊού ότι η Ευρώπη δοκιμάζεται από την έξαρση του 3ου κύματος και ότι μια σειρά από χώρες έχουν χτυπηθεί από 4ο κύμα όπως η Γερμανία και η Γαλλία παρατείνουν απαγορεύσεις ενώ η Τσεχία στέλνει ασθενείς σε άλλα κράτη.

Το πρόβλημα, συνέχισε, εκδηλώνεται και στην Ελλάδα όμως αντιμετωπίζεται. «Σήμερα οι ΜΕΘ ξεπερνούν τις 1.400 από τις 557 που μας παραδώσατε. Κάθε μέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοί», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι στην 5η θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες στην ταχύτητα των εμβολιασμών. «Αυτό δεν το ονομάζει κανείς παταγώδη αποτυχία. Αυτά δεν είναι στοιχεία που διακινούν τα κανάλια φερέφωνα της κυβέρνησης αλλά επίσημα στοιχεία. Οι δυνατότητες νοσηλείας αυξάνονται και οι Έλληνες θωρακίζονται. Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το τέλος αυτής της περιπέτειας είναι πια ορατό. Μέχρι να έρθει όμως, οι μεταλλάξεις βοηθούν τον ιό να πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα και μέχρι να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, ο δρόμος που μας δείχνει η επιστήμη είναι ένας. Μάσκα, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμών, ατομική υγιεινή», συμπλήρωσε.

Απαντώντας ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα που νωρίτερα είχε μιλήσει για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι υπάρχει δυστυχώς ένα μέτρο σύγκρισης και αυτό είναι ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους. Επ’ αυτού είπε ότι η Ελλάδα είναι στην 4η καλύτερη θέση στην Ευρώπη και σημείωσε: «Είναι ανεπίτρεπτο σήμερα, σε μια εποχή που η χώρα προσπαθεί να ανοίξει την οικονομία της, που θα χρησιμοποιήσει την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, να έρχεστε και να δυσφημείτε. Αν η πατρίδα μας ήταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα είχαμε θρηνήσει ακόμα 7000 συμπολίτες μας. Μια κωμόπολη…».

«Εκφράζετε μια μικρή μειοψηφία που επενδύει στην εμπάθεια και το διχασμό»

Ανέφερε επίσης πως όταν η αντιπολίτευση λέει πως η κυβέρνηση επειδή απέτυχε οικτρά στην πανδημία, εγκαθιδρύει αστυνομικό κράτος, δεν επιτίθεται στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα.

«Έρχεστε και διαστρεβλώνετε και ακυρώνετε την προσπάθεια όλων μας. Γιατί το κάνετε; Τι θα κερδίσετε; Νομίζετε ότι θα ζημιώσετε εμένα ή την κυβέρνηση όταν λέτε ανερυθρίαστα τέτοια ψέματα; Είναι ψέμα αυτό που λέτε. Το ξέρετε και το λέτε», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Εκφράζετε μια μικρή μειοψηφία που επενδύει στην εμπάθεια και το διχασμό».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και για την κριτική που έχει δεχτεί η κυβέρνηση για την οικονομία. «Λέτε ότι αποτύχαμε. Είπατε πάνω από 10 φορές ότι θα έχουμε τη χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη. Είναι 8,2%, λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καλύτερα από Ισπανία και Ιταλία, σχεδόν όσο καλά με την Πορτογαλία. Εσείς το βιολί σας. Λέτε ότι αποτύχαμε σε όλα», ανέφερε.

Συμπλήρωσε επίσης ότι το τίμημα δεν ήταν μικρό και ότι ο ίδιος ανακοίνωσε χθες νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων. «Πώς το είπατε; Χάντρες στη μεσαία τάξη δεν είπατε; Η επιστρεπτέα προκαταβολή χάντρα στη μεσαία τάξη..», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κοινωνία είναι κουρασμένη και πως μπροστά μας έχουμε ακόμα κάποιες δύσκολες εβδομάδες μέχρι να χτίσουμε τείχος εμβολιασμού το οποίο σε συνδυασμό με τον καλύτερο καιρό και την αναμενόμενη κάμψη του τρίτου κύματος, θα επιτρέψει να ανοίξουμε ξανά την οικονομική δραστηριότητα.

Είπε ότι ένας χρόνος με διαδοχικούς περιορισμούς πράγματι έχει κουράσει, ότι όλοι έχουμε λόγο να παραπονιόμαστε. Η αγανάκτηση, σημείωσε, δεν μπορεί όμως να είναι γενική και τυφλή.

«Εχθρός μας είναι ένας. Δεν είστε εσείς εχθρός μου κ. Τσίπρα. Εχθρός είναι ο κορωνοϊός»

«Εχθρός μας είναι ένας. Δεν είστε εσείς εχθρός μου κ. Τσίπρα. Εσείς μπορεί να με βλέπετε σαν εχθρό. Εχθρός είναι ο κορωνοϊός», είπε υπογραμμίζοντας πως σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές οι κοινωνίες έχουν ανάγκη από ενότητα και λογική.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία στις 9 Φεβρουαρίου και στις 9 Μαρτίου. «Δεν τις ενώνει ο διπλασιασμός του κινδύνου αλλά η συμπεριφορά ενός συγκεκριμένου πολιτικού αρχηγού που είπε ανερυθρίαστα ότι δέχεται το ρίσκο των επικίνδυνων συναθροίσεων στις διαδηλώσεις. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία επιμένετε και σήμερα να διοργανώνετε συγκεντρώσεις και πορείες. Το κάνετε στην κορύφωση της πανδημίας. Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε καμία επιστημονική έρευνα για να τεκμηριώσουμε ότι σε αυτή τη συγκυρία οι μαζικές συνάξεις με μεγάλη ένταση και συχνά χωρίς μάσκες είναι γεγονός υπερμετάδοσης για τον κορωνοϊό. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

«Θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσετε νέες πλατείες και νέους αγανακτισμένους»

Και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Επιχειρείτε συνειδητά να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα τη δικαιολογημένη κούραση. Θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσετε νέες πλατείες και νέους αγανακτισμένους. Να ζωντανέψετε τα ίδια συνθήματα που σε μια άλλη συγκυρία σας έφεραν στην εξουσία. Χούντες…, πληρωμένα ΜΜΕ… , κράτος αυταρχισμού… επιστροφή στην Ελλάδα του ‘50».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει τη δημόσια υγεία ως πεδίο πολιτικής δράσης.

«Θέλω να απαντήσετε αν γνωρίζετε ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που ανοικτά στηρίζει τις δημόσιες συναθροίσεις εν μέσω κορονοϊού», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά του αστυνομικού την περασμένη Κυριακή, είπε ότι έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και ήδη γίνεται έρευνα.

«Η θέση μου είναι κατηγορηματική. Το καταδικάζω απερίφραστα. Δεν θεωρώ ότι έχει καμία θέση στην καθημερινότητα. Το καταδικάζω ανεξάρτητα από το τι το προκάλεσε, χωρίς να εξετάζω τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε», είπε τονίζοντας πως ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση ακόμα και όταν υβρίζεται ή προπηλακίζεται.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι την ίδια στιγμή έχουν γίνει πάνω από 11 εκ. έλεγχοι από την αρχή της πανδημίας χωρίς προβλήματα και πως αυτός είναι ο κανόνας.

«Να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή, ναι, υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας»

«Γιατί λοιπόν αυτή η συστηματική στοχοποίηση της αστυνομίας;», συνέχισε λέγοντας «να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή, ναι, υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας».

«Τα στοιχεία της συγκεκριμένης υπόθεση ασφαλώς και θα διερευνηθούν. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι ευθύνες θα αποδοθούν», διαβεβαίωσε, ενώ αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχει φέρει ο νόμος 4662 τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση καθώς και τις θετικές διαπιστώσεις επ’ αυτού του συνηγόρου του πολίτη.

Ειδικά για την Επιτροπή Αλιβιζάτου υπενθύμισε ότι διερεύνησε περιστατικά αστυνομικής βίας της περιόδου 2017 – 2018, ενώ αναφέρθηκε και σε σχετικό άρθρο του συνταγματολόγου με τίτλο «Η ατζέντα, οι περιθωριακοί και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ».

Συγκεκριμένα διάβασε δύο τοποθετήσεις του κ. Αλιβιζάτου και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν συμφωνεί ή όχι.

«Μόνο αρρωστημένα μυαλά μπορούν να θεωρούν ότι περιστατικά όπως η διαπόμπευση του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων για ψύλλου πήδημα και οι βόμβες μολότοφ στις “ειρηνικές” διαδηλώσεις συνιστούν κανονικότητες που θα πρέπει κανείς να ανεχτεί στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης», ήταν η πρώτη τοποθέτηση.

«Εάν η υπόθεση Κουφοντίνα αντιμετωπιστεί στις πραγματικές της διαστάσεις, εάν δηλαδή θεωρηθεί ως σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος ιδεών κάποιων αμετανόητων υποστηρικτών της ένοπλης βίας με τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, τότε πιστεύω ότι η ένταση θα πέσει» , ήταν η δεύτερη τοποθέτηση.

«Εσείς χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την αστυνομία πρώτα και πάνω από όλα για να προστατεύσετε την δική σας προσωπική εικόνα. Εσείς κάνατε προληπτικές προσαγωγές όταν πηγαίνατε να μιλήσετε στις συγκεντρώσεις σας. Εσείς κλείσατε την Ηρώδου Αττικού. Εσείς ψεκάσατε τους συνταξιούχους. Τότε δεν υπήρχε αστυνομική βία, κ. Τσίπρα; Ή τότε η αστυνομική βία ήταν ένα βολικό εργαλείο για να μην υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις; Ή μήπως τότε δεν ήμασταν σίγουροι από ποια μεριά έπεφταν οι μολότοφ; Από την καλή ή από την κακή, κ. Τσίπρα; Εξαρτάται από το ποια μεριά είσαι. Έτσι δεν είναι, έτσι δεν είχατε πει στον κ. Τζαβάρα; Μην τα ξεχνάμε αυτά», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ως πρωθυπουργός και επειδή η χώρα και το κράτος έχουν συνέχεα, θα ζητήσει συγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από κρούσματα αστυνομικής βίας «και κατά το παρελθόν και επί δικών μας ημερών».

Οι τέσσερις προτάσεις της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός έκανε τέσσερις ανακοινώσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση και να μην δημιουργούνται προβλήματα.

Πρώτον όλες οι δυνάμεις της αστυνομίας να φέρουν ατομική κάμερα καταγραφής εικόνας και ήχου. «Θέλω την ξεκάθαρη άποψή σας, κ. Τσίπρα, εάν συμφωνείτε ή αν διαφωνείτε με αυτήν την πρόταση. Κάμερες παντού σε όλους τους αστυνομικούς», ανέφερε.

Δεύτερον, τη δυνατότητα συνεργασία με τη Γαλλική και τη Βρετανική αστυνομία ώστε να ενισχύσουμε τα ψυχογραφικά τεστ.

Τρίτον, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα φέρει σύντομα στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.

Και τέταρτον, ο Συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει με νομοθετική ρύθμιση ειδικό βοηθό συνήγορο με αποκλειστική αρμοδιότητα να συνδράμει στα θέματα αντιμετώπισης της αστυνομικής βίας με αυτόνομη δομή δέκα εξειδικευμένων στελεχών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις τον τελευταίο μήνα και πως η κυβέρνηση θεώρησε αυτονόητο ότι τα κόμματα θα λειτουργούσαν υπεύθυνα.

«Σήμερα δεν έχω καμία δυσκολία να παραδεχτώ ότι δυστυχώς αστοχήσαμε: Δυστυχώς αρχίσατε πάλι να κινητοποιείστε στο πλευρό του περιθωρίου με τη νεολαία σας, κ. Τσίπρα, να βαδίζει στο ρυθμό του συνθήματος «Να μετονομαστεί η πλατεία Συντάγματος σε πλατεία Κουφοντίνα» και μπροστά στα πανό «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη». Μαζί συμπορευτήκατε. Και με τους βουλευτές σας… Ντροπή», είπε ενώ για το θέμα του Κουφοντίνα ανέφερε ότι πολλοί θέλησαν να ξαναγράψουν παραποιημένη την Ιστορία. «Ποντάροντας ότι ο σημερινός 20άρης δεν ξέρει πως 20άρης ήταν και ο Θάνος Αξαρλιάν που σκότωσε εν ψυχρώ ένα μεσημέρι ο Κουφοντίνας. Ίσως κάποιοι ποντάρουν στο γεγονός ότι δεν γνώρισαν τον Παύλο Μπακογιάννη, ένα πολιτικό που πολέμησε τη δικτατορία και ήθελε να ενώσει τους Έλληνες», είπε μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε: «Μέχρι που φτάσατε, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να συνδιοργανώνεται με καλέσματα των δικών σας sites και με πλήρη γνώση ότι στη συγκέντρωση αυτή θα βρισκόντουσαν και ταραχοποιά στοιχεία. Εσείς συνδιοργανώσατε μία συγκέντρωση μαζί με τον Ρουβίκωνα, τους αναρχικούς και τους χούλιγκαν. Το είχατε ανακοινώσει πριν μάλιστα λάβει χώρα η συγκεκριμένη συγκέντρωση. Ξέρατε πάρα πολύ καλά τι κάνατε, λοιπόν. Και στο όνομα του δικού σας κομματικού συμφέροντος προχωρήσατε σε ένα υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ ολόκληρης της χώρας. Είναι μια πρωτοβουλία επικίνδυνη. Απόλυτα ανεύθυνη».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επ’ αυτού τοποθέτηση από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστόπουλου ότι «η Νέα Σμύρνη δείχνει τον δρόμο, οι πολίτες υπερασπίζονται τις γειτονιές τους από τον κυβερνητικό αυταρχισμό» αλλά και του πρώην βουλευτή Γιώργου Κυρίτση ότι «κάθε εβδομάδα θα έχουμε σκηνικά Νέας Σμύρνης». Ή, όπως είπε ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, «κάθε μέρα θα είμαστε στον δρόμο».

Ο πρωθυπουργός είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης ότι δεν έχει δικαίωμα να γυρίσει την κοινωνία σε εποχή διχασμού και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πει με μια ρητή και σαφή τοποθέτηση ότι αφήνει πίσω το σύνθημα «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

«Δεν κουνάω το δάχτυλο. Ανοίγω, ανοίγουμε όλοι τα αυτιά μας για να σας ακούσουμε και ειδικά οι νέοι σήμερα δεν πρέπει να είναι υποταγμένοι. Πρέπει να είναι υποψιασμένοι», είπε παράλληλα απευθυνόμενος στους νέους. Σημείωσε επίσης ότι «είναι σημαντικό να τους εξηγήσουμε ότι έτσι όπως λειτουργούν σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι αλγόριθμοι των μεγάλων πλατφορμών που χρησιμοποιούν, στην ουσία αναπαράγουν και επιβραβεύουν τις όποιες απόψεις μπορεί να ήδη έχουν. Δημιουργούν στεγανά. Στεγανά έντασης, όχι στεγανά διαλόγου. Στεγανά όπου ανατροφοδοτούνται τα στερεότυπα τα οποία έχουν από τη μία και από την άλλη πλευρά και αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας. Διότι εγκλωβίζονται με αυτόν τον τρόπο οι νέοι στις απόψεις τους, χωρίς να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη».

Αλίμονο, υπογράμμισε, αν ζητούσαμε από τους νέους να παραιτηθούν από την αμφισβήτηση και είπε ότι η βία δεν ταιριάζει σε αυτή τη γενιά.

«Ο διχασμός τελικά σημαίνει μαρασμός. Μην βάλετε φωτιά στον δρόμο, εάν θέλετε βάλτε φωτιά στη σκέψη σας και υψώστε τη γροθιά σας αλλά και τα μυαλά σας για να αμφισβητήσετε με κριτική σκέψη αυτά τα οποία δεν σας αρέσουν», συμπλήρωσε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Τσίπρα ότι δεν μπορεί σε αυτή τη συγκυρία να ακούγονται κατηγορίες για επιστροφή στη δεκαετία του ’50. Τότε είπε, η δημοκρατία μας ήταν ατελής και η χώρα ήταν πληγωμένη από τον Εμφύλιο.

«Λύσαμε, κ. Τσίπρα, τις διαφορές μας με την ιστορία εδώ και πολύ καιρό. Αυτή η παράταξη νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα το 1974. Ο Παύλος Μπακογιάννης ήταν ο πρωτεργάτης της εθνικής συμφιλίωσης το 1989 όταν σε αυτή τη θέση ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Κύρκος χειροκροτούσαν την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Και όταν η «Αυγή» μιας άλλης εποχής έγραφε ότι δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από τον νεοαυριανισμό και κατήγγειλε χωρίς αστερίσκους και χωρίς περιστροφές την τρομοκρατία. Γιατί πάτε πίσω; Γιατί πάτε πίσω, πέρα και πάνω από τη δική σας ιστορική καταβολή;», συμπλήρωσε ενώ για το περιστατικό της περασμένης Κυριακής είπε ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για ευρύτερα επεισόδια. «Ούτε βέβαια να εξισώνονται με το ανιστόρητο επιχείρημα «Η βία γεννά βία». Όχι, κ. Τσίπρα, η βία δεν γεννά βία. Μόνο ο βίαιος λόγος γεννά τελικά τη βίαιη πράξη. Η βία από μόνη της δεν γεννά τίποτα, γέννα μόνο χάος», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Δεν θα επιτρέψω να ξαναζήσουμε φαινόμενα κατάλυσης της έννομης τάξης όπως αυτά που βιώσαμε το 2008 και το 2011» ενώ είπε ότι η απάντηση στο σύνθημα «Η βία γεννά βία» είναι το σύνθημα ότι «Ο διάλογος γεννά διάλογο, ο διάλογος γεννά πρόοδο».

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη: 

Αλ. Τσίπρας (Δευτερολογία): Κύριε Μητσοτάκη, ήλθατε εδώ για να διχάσετε

Για προσπάθεια διχασμού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στην δευτερολογία του, ενώ είπε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «κάνατε την πιο αμήχανη και ασυνάρτητη ομιλία από αυτό το βήμα».

Είπε ο κ. Τσίπρας: «Η ομιλία σας ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα ενός πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Επικαλεστήκατε επιχειρήματα της ομάδας αλήθειας. Η μόνη σας καλή στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη αλλά και αυτή ήταν μισή και την απαξιώσατε με αναφορές στο 2016 και 2017. Δεν ζητήσατε συγγνώμη όμως για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης ούτε για την αύξηση των καταγγελιών κατά 75% για περιστατικά βίας επί των ημερών σας. Αν είχατε ζητήσει ή εσείς ή ο υπουργός σας την Κυριακή μία ολόκληρη συγγνώμη δεν θα είχαμε τα επεισόδια της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη…».

Για την κατηγορία της αστυνομικής βίας επί ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Τσίπρας: «Όταν ήμουν στην αντιπολίτευση μου ζητούσατε “κ. Τσίπρα λύστε τα χέρια της αστυνομίας”, τώρα με κατηγορείτε για αστυνομική βία επί των ημερών μας. Πότε λέγατε αλήθεια, τότε ή τώρα;». Ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι επανέφερε ρουσφετολογικές προσλήψεις στην Ομάδα ΔΙΑΣ, προσλαμβάνοντας παιδιά δίχως εκπαίδευση. Τον κατηγόρησε για την υπόθεση Ινδαρέ ότι προσπάθησε η αστυνομία να ενοχοποιήσει ένα πολίτη της μεσαίας τάξης για να αποσείσει η αστυνομία τις δικές της ευθύνες.

Ζητήσατε μισή συγγνώμη για τη Νέα Σμύρνη και την ευτελίσατε με ειρωνείες

Για προσπάθεια διχασμού και καθεστωτική αντίληψη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή για την «αστυνομική βία».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Κάνατε την πιο αμήχανη και ασυνάρτητη ομιλία από αυτό το βήμα» και πρόσθεσε: «Ανεβήκατε με στόχο όχι μόνο να διχάσετε αλλά για να ενοχοποιήσετε μία ολόκληρη παράταξη. Αυτή η παράταξη έκανε αγώνες με ανοικτό το πρόσωπο και όχι με κουκούλες. Είναι η παράταξη του μπλόκου της Κοκκινιάς, είναι η παράταξη, του Γλέζου και του Σάντα, του Λαμπράκη και του Πέτρουλα. Απαιτώ να σεβαστείτε την προσφορά αυτής της παράταξης και τους αγώνες της».

Απάντησε στην προσπάθεια σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουφοντίνα λέγοντας: «Θέλω να πω ευθύς εξαρχής ότι σέβομαι την οικογένεια Μπακογιάννη, σέβομαι την Ντόρα Μπακογιάννη ακόμη και όταν μας ασκεί άδικη κριτική, αλλά δεν σας επιτρέπω, και σταματήσετε να ταυτίζετε όσους έχουν ευαισθησία για τα δημοκρατικά δικαιώματα με την τρομοκρατία και να σπιλώνετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους…». Ακολούθως παρουσίασε πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Δεξιάς που συνέδεαν την τρομοκρατία με το ΠΑΣΟΚ για να πει ότι τώρα το επαναλαμβάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας: «Η ομιλία σας ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα ενός πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Επικαλεστήκατε επιχειρήματα της ομάδας αλήθειας. Η μόνη σας καλή στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη, αλλά και αυτή ήταν μισή και την ευτελίσατε και την απαξιώσατε με ειρωνείες και με αναφορές στο 2016 και 2017. Δεν ζητήσατε συγγνώμη όμως για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης ούτε για την αύξηση των καταγγελιών κατά 75% για περιστατικά αστυνομικής βίας επί των ημερών σας. Αν είχατε ζητήσει ή εσείς ή ο υπουργός σας την Κυριακή μία ολόκληρη συγγνώμη δεν θα είχαμε τα επεισόδια της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη…».

Εσείς αναλαμβάνετε εδώ και ένα χρόνο το ρίσκο με την πανδημία

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό «απόλυτη φθήνια», όταν «κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν καταδικάζει τις κινητοποιήσεις που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική». «Η απόλυτη φθήνια σας, όμως, είναι ότι διαστρέψατε μία αναφορά μου σε συνέντευξη. Δεν είπα ποτέ ότι αναλαμβάνω το ρίσκο της διασποράς του κορωνοϊού από τις κινητοποιήσεις, είπα ότι δέχομαι πως υπάρχει ρίσκο» προσέθεσε και αντέστρεψε τις κατηγορίες για ανάληψη του ρίσκου λέγοντας ότι «εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο στους χώρους εργασίας, εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο για τη μη συνταγογράφηση των τεστ, εσείς αναλαμβάνετε την ευθύνη γιατί μετά από καθυστέρηση ενός χρόνου δώσατε δύο μικρές κλινικές για περιστατικά Covid και αυτά με προϋποθέσεις που το αναιρούν».

Αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας: «Αναλώσατε 22 λεπτά για να μας πείτε τι καλά που τα έχει κάνει η κυβέρνησή σας στην πανδημία. Αυτοί οι κοινωνιολόγοι που σας παρακολουθούν δεν μπορούν να σας πουν ότι δεν μπορείτε να έχετε τέτοια απόσταση από το κοινό αίσθημα; Κάνετε συγκρίσεις με άλλες χώρες της Ευρώπης παραβλέποντας ότι 7.000 συμπολίτες μας έχουν χάσει την ζωή της και ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την πιο μακρά καραντίνα… Είμαστε οι τρίτοι χειρότεροι στην Ευρωζώνη με ύφεση 8,5% όταν ο μέσος όρος είναι 6,6%. Γιατί λέτε ψέματα;»

Επανερχόμενος στα θέματα της Αστυνομίας ανέφερε: «Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό στους ανθρώπους της Αστυνομίας που τους έχει φορτώσει η κυβέρνηση μία ευθύνη δυσανάλογη». Ωστόσο σημείωσε πως «η ομάδα ΔΡΑΣΗ είναι επικίνδυνη και δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Δεν προστατεύει την δημόσια τάξη είναι επικίνδυνη για τους πολίτες… Σας ζητάμε να καταργηθεί». Στις προτάσεις του ήταν η σύσταση διακομματικής επιτροπής για την Αστυνομία καθώς επίσης και η επάνδρωση της ΕΛΑΣ να γίνεται από τις πανεπιστημιακές σχολές με αναβάθμιση των σπουδών.

Έκλεισε με ένα όπως είπε προσωπικό δράμα: «Έλαβα ένα γράμμα από τον πατέρα του Μάρκου που έχασε την ζωή του ένα μήνα μετά την κακοποίησή του από αστυνομικούς… Ο πατέρας αναφέρει ότι στις 13 Ιουνίου 2020, στοχευμένα και συνειδητά το παιδί μου χτυπήθηκε ανηλεώς, τραυματίστηκε και βασανίστηκε, αδίκως χωρίς καμία συμμετοχή στα επεισόδια εκείνης της ημέρας… Αυτή ήταν η αιτία που οδήγησε το παιδί μας στο θάνατο. Και γι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη διερεύνηση».

Καθεστωτική αντίληψη

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για καθεστωτική αντίληψη. «Είναι δεκάδες τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, 75% έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες επί των ημερών σας. Όταν μία εξουσία καταφεύγει στον αυταρχισμό είτε βρίσκεται σε πανικό είτε βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο». Έκανε αναφορά στην χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΜΜΕ, «δώσατε 20 εκατομμύρια στα ΜΜΕ στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού. Δώσατε 18 εκατομμύρια το δεύτερο κύμα. Χαρίσατε άλλα 18 εκατομμύρια στα κανάλια για τις άδειες. Και τώρα δώσατε 3 εκατομμύρια ευρώ στην διαφημιστική προβολή για την ομογένεια» και τόνισε:

«Δεν θα σας ρίξουμε εμείς, η Δημοκρατία θα σας ρίξει αν συνεχίσετε να κυβερνάτε με αυταρχισμό και αντιδημοκρατικό τρόπο».

Σε μία παρένθεσή του προς τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη που τον αποκάλεσε “άνθρωπέ μου”, είπε «κ. Γεραπετρίτη όχι σε μένα εδώ “άνθρωπέ μου”, θα μου απευθύνεστε θεσμικά σαν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είσαστε καν εκλεγμένος».

Η δευτερολογία του Αλεξη Τσίπρα:

Κυρ. Μητσοτάκης (Δευτερολογία – 1): Πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο το δηλητήριο που στάζετε στην ελληνική κοινωνία

«Σας είδα ασυνήθιστα αποπροσανατολισμένο», είπε ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας για δεύτερη φορά το λόγο και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την αστυνομική βία. «Μπορώ να καταλάβω γιατί εξακολουθείτε να επενδύετε στην ένταση, στην πόλωση και τον εύκολο διχασμό. Το πολιτικό σας βιογραφικό άρχισε να γράφεται να ενισχύεται στις πλατείες των αγανακτισμένων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει και έχει συνειδητοποιήσει τις δικές της ευθύνες και τις ευθύνες των πολιτικών ταγών και «το 2021, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να ξαναστήσετε ένα τέτοιο σκηνικό κοινωνικής έντασης είστε βαθιά γελασμένος», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι αυτό δεν συμβαίνει γιατί η αντιπολίτευση προεξοφλεί την αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά γιατί «πολύ απλά δεν υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία να σας ακολουθήσει σε αυτό το δρόμο και η νεολαία την οποία επικαλείστε συνέχεια δεν είναι μια νεολαία η οποία ακούει τον λόγο τον οποίο αρθρώνετε, αλλά μία νεολαία βαθιά προβληματισμένη και ταυτόχρονα ώριμη. Είναι μία νεολαία θυμωμένη γιατί η πανδημία της στέρησε έναν χρόνο ελευθερίας, είναι μία νεολαία η οποία όταν θα δώσει εξετάσεις και θα μπει στο Πανεπιστήμιο δεν θέλει να πάει σε ένα Πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι κατειλημμένο από μπαχαλάκηδες. Θέλει να βρει ένα Πανεπιστήμιο καθαρό, με ποιοτικούς καθηγητές, με καλές υποδομές που να προσφέρει στα παιδιά τη μόρφωση για την οποία τόσο έχουν εργαστεί».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επανέλαβε: «Όσο κι αν εξακολουθείτε να ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα απέτυχε στο πεδίο της πανδημίας τόσο θα απαντώ με τα πραγματικά στοιχεία τα οποία και γνωρίζουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες. Επιμένετε να μιλάτε για την πανδημία ωσάν να είναι μία ελληνική ιδιαιτερότητα. Μιλάτε για χιλιάδες θανάτους παραγνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζει ο πλανήτης τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών και παραγνωρίζετε ότι αυτή η χώρα η οποία είχε ένα αδύναμο σύστημα υγείας κατάφερε και πέτυχε σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι το πέτυχαν άλλες χώρες, έναν βαθμό ελάχιστης κοινωνικής συναίνεσης, τήρησης δύσκολων και σκληρών μέτρων για να μπορέσουμε να περιορίσουμε όσο αυτό είναι δυνατόν τις ανθρώπινες απώλειες. Όσο λοιπόν ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα απέτυχε να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας τόσο θα έρχομαι εδώ και θα σας λέω ότι είστε ψεύτης».

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι το κάνει για να επενδύσει στο θυμό, στην οργή, στην αγανάκτηση, στα αισθήματα στα οποία αυτή η κρίση αναπόφευκτα προκαλεί.

Κάλεσε μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει ευθέως θέση επισημαίνοντας: «Σας ζητώ λοιπόν στο δίλημμα προστασία της ανθρώπινης ζωής ή ενεργό παρότρυνση για συμμετοχή σε διαδηλώσεις, πώς επιτέλους τοποθετείστε; Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό το οποίο κάνετε είναι επικίνδυνο», τόνισε.

Αναφέρθηκε όμως και στην πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού λέγοντας: «Λυσσάξατε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και σας ρωτώ αν το πετύχουμε, η κυβέρνηση ωφελείται ή ο ξενοδόχος από τη Ρόδο ή την Κρήτη γιατί θα έρθουν περισσότεροι επισκέπτες στην Ελλάδα; Είναι καλό για τη χώρα ή είναι κακό για τη χώρα αυτό;», πρόσθεσε.

«Το δηλητήριο το οποίο συνειδητά στάζετε στην ελληνική κοινωνία είναι πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο, όταν γνωρίζετε πόσο μεγάλη είναι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε κι όταν γνωρίζετε πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για την επόμενη μέρα».

Απαντώντας στη συνέχεια σε όσα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πει για την Επιτροπή Αλιβιζάτου και τις προτάσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση του Συνήγορου του Πολίτη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως: «Ο Συνήγορος του Πολίτη στην έκθεση 2017-2018 έχει μια σειρά προτάσεις που υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ όχι από τη δική σας κυβέρνηση. Δεν ξέρετε ότι στο Συνήγορο του Πολίτη υπάρχουν ορισμένοι βοηθοί, αλλά λέτε ότι θέλουμε να τοποθετήσουμε βοηθό όχι για να τον ενισχύσουμε αλλά γιατί τον υποτιμούμε;»

Πρόσθεσε επίσης δηκτικά: «Ο αρχηγός της Αστυνομίας επί δικών σας ημερών ήταν παρών στις κομματικές σας συγκεντρώσεις μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού, και μιλάτε εσείς για ανεξαρτησία;», αναφορικά με την πρόταση του κ. Τσίπρα για σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα ορίζει την ηγεσία της Αστυνομίας.

Η εφαρμογή του νόμου και της τάξης ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και δεν βρίσκουμε λόγο να είμαστε απολογητικοί γι αυτό. Αν δούμε τα στοιχεία περιορισμού της εγκληματικότητας θα δούμε ότι σταθήκαμε συνεπείς στην υλοποίηση αυτής της δέσμευσης, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Επειδή κάποιοι από μας βιώσαμε με πολύ άσχημο τρόπο αυτή τη σκληρή εποχή και ειδικά τα γεγονότα του 1989 αυτός που έγραφε βιβλία και μιλούσε για τον ηθικό αυτουργό της 17 Νοέμβρη ήταν ο Πάνος Καμμένος με τον οποίο συγκυβερνήσατε τριάμισι χρόνια, είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε ακόμη πως «ποτέ στέλεχος της ΝΔ, ποτέ εμείς που βιώσαμε αυτή την εποχή» δεν άφησε οποιοδήποτε υπονοούμενο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με την τρομοκρατία.

Αναφορικά με την υπόθεση Κουφοντίνα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως ο νόμος τηρείται και θα τηρείται. Ισχύει για όλους και κανένας καταδικασμένος τρομοκράτης δεν θα επιλέξει τις συνθήκες κράτησής του ενώ θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να κρατηθεί αυτός ο άνθρωπος ζωντανός.

Κλείνοντας θέλησε να κάνει μία επαναφορά με μία φράση που είχε αναφέρει στην πρωτολογία του. «Σας ζήτησα να αποκηρύξετε το σύνθημα ή τους τελειώνετε ή μας τελειώνουν. Επιλέξατε για μία ακόμα φορά να μην απαντήσετε και να κάνετε αντίθετα μία ιστορική αναδρομή στην Αριστερά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, που και ο δικός μας χώρος τιμά αναγνωρίζοντας την προσφορά τους. Αυτό δεν δείχνει σεβασμό στην Αριστερά αλλά την προσωπική σας ανασφάλεια ως προς το μέτρο σύγκρισης. Το δικό σας με αυτές τις προσωπικότητες της Αριστεράς. Γιατί αυτό το οποίο σας προσάπτω είναι ότι ακριβώς αυτή την παράδοση της Αριστεράς, αυτή την καθαρή γραμμή την οποία ακολούθησε η Αριστερά για πολλές δεκαετίες, με την οποία είμαστε και παραμένουμε ιδεολογικοί αντίπαλοι, εσείς δεν την υπηρετείτε. Αρκεί να διαβάσετε την Αυγή του 2021 και να τη συγκρίνετε με αυτά τα οποία έγραφε η Αυγή το 1989.

Εκεί θα διαπιστώσετε ότι η επίκληση των ιστορικών καταβολών της Αριστεράς δεν αρκεί σε καμιά περίπτωση να ξεπλύνει τις δικές σας ευθύνες γιατί εν έτει 2021, σε μία εποχή όπου η χώρα χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται χαμηλούς τόνους, ανεβήκατε στο βήμα της Βουλής ενώ είχατε τη δυνατότητα να ρίξετε τους τόνους και 18 φορές χρησιμοποιήσατε το ρήμα κατηγορώ.

Εγώ δεν σας κατηγορώ. Σας λέω ότι για ακόμη μία φορά ήσασταν κατώτερος των περιστάσεων ως πρωθυπουργός είστε κατώτερος των περιστάσεων και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης», είπε ολοκληρώνοντας ο πρωθυπουργός.

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου