Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Επαναβεβαίωση της Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής

Του Θεοδώρου Καλμούκου

Εθνικός Κήρυξ

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, Γεώργιος Καντώνης.Φωτογραφία: HCHC

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Επιτροπή για την Ανώτατη Εκπαίδευση στις πολιτείες της Νέας Αγγλίας (NECHE) ψήφισε υπέρ της άρσης της προηγούμενης απόφασής της (10/12/2019) με την οποία είχε θέσει το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού σε καθεστώς διετούς δοκιμαστικής επιτήρησης, γνωστής ως probation.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι κλιμάκιο των Ακαδημαϊκών Αρχών επισκέφθηκε την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 επιτοπίως τη Σχολή, έκανε την απαραίτητη αυτοψία, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γεώργιο Καντώνη και άλλους αξιωματούχους της Σχολής και απήλθε. Και ενώ τα αποτελέσματα αναμένονταν προς το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, αργά το εσπέρας της Παρασκευής 5 Μαρτίου ο πρόεδρος της Σχολής Γεώργιος Καντώνης έλαβε τηλεφώνημα με τα χαρμόσυνα νέα πως η Επιτροπή για την Ανώτατη Εκπαίδευση στις πολιτείες της Νέας Αγγλίας (NECHE) ψήφισε υπέρ της άρσης της προηγούμενης απόφασής της (10/12/2019) με την οποία είχε θέσει το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού σε καθεστώς δοκιμαστικής επιτήρησης. Ο κ. Καντώνης ενημέρωσε αμέσως τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο.

Σε γραπτή δήλωσή του στο επίσημο ανακοινωθέν της Σχολής ο κ. Καντώνης είπε, πως «θέλω να ευχαριστήσω τους φοιτητές που μας εμπιστεύθηκαν για την ακαδημαϊκή τους κατάρτιση. Εκτιμώ -συνέχισε- το αφοσιωμένο διδακτικό προσωπικό και τους εργαζομένους για τις άοκνες προσπάθειές τους προς επίτευξη της αποστολής μας. Και ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, Πρόεδρο της Εφορείας, τον Αντιπρόεδρο, Αιδεσιμολογιότατο π. Ιωάννη Μαγουλιά και όλα τα μέλη της Εφορείας της Σχολής που πίστεψαν και υποστήριξαν τα προοδευτικά μας σχέδια».

Από την πλευρά του, ο π. Μαγουλιάς, παρατήρησε πως «όλοι αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική ήταν αυτή η απόφαση για το μέλλον της Σχολής και της Εκκλησίας» και μιλώντας εκ μέρους της Εφορείας συνεχάρη τον πρόεδρο κ. Καντώνη, καθώς και το διοικητικό, εκπαιδευτικό και υπαλληλικό προσωπικό «για την εξαιρετική εργασία, η οποία οδήγησε σε καλά αποτελέσματα».

Ο δρόμος για την ανασυγκρότηση του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής ξεκίνησε το χειμερινό εξάμηνο του 2019, όταν ο σημερινός πρόεδρος κ. Καντώνης με την ιδιότητα τότε του αντιπροέδρου της Εφορείας, η Ελένη Αλεν, ταμίας της Αρχιεπισκοπής και ο διάκονος Γκάρη Αλεξάντερ, αντιπρόεδρος για ακαδημαϊκά θέματα, αντιπροσώπευσαν τη Σχολή σε ακρόαση της υποεπιτροπής ακαδημαϊκού ελέγχου, της Επιτροπής για την Ανώτατη Εκπαίδευση στις πολιτείες της Νέας Αγγλίας (NECHE). Μετά την ακρόαση εκείνη αποφασίστηκε όπως τεθούν το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή σε καθεστώς ακαδημαϊκής επιτήρησης για διάστημα έως και δύο ετών. Η Επιτροπή επίσης όρισε, στην ίδια συνεδρίαση, ότι εντός του χειμερινού εξαμήνου του 2020 θα επισκεφτεί τους χώρους της Σχολής και θα επαναξιολογήσει την ακαδημαϊκή της κατάσταση.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου ο κ. Καντώνης ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα, τόσο αυτός όσο και το επιτελείο του εργάσθηκαν και συνεργάσθηκαν με την Επιτροπή για την Ανώτατη Εκπαίδευση στις πολιτείες της Νέας Αγγλίας (NECHE) για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων από αυτά που ετέθησαν από την Επιτροπή. Ανάμεσά τους υπήρξαν, η πιο πειθαρχημένη διαχείριση των οικονομικών της Σχολής, η βελτίωση της λειτουργίας της και των ακαδημαϊκών της προγραμμάτων. Το Ελληνικό Κολλέγιο και Θεολογική Σχολή υπέβαλαν κατά διαστήματα αρκετές γραπτές εκθέσεις στην Επιτροπή NECHE και ενημέρωναν τακτικά την επιτροπή για τα συνεχή βήματα προόδου της Σχολής.

Τον Οκτώβριο του 2020 η Επιτροπή απέστειλε ομάδα ειδικών σε ακαδημαϊκά θέματα να παρατηρήσει και να αναλύσει τον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής. Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε αφορούσε διάφορες πτυχές λειτουργίας της Σχολής και τα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων παρατηρήσεων, διατυπώθηκαν σε γραπτή έκθεση. Από τότε έως και τον Φεβρουάριο του 2021, ο πρόεδρος Καντώνης επιλήφθηκε εμπράκτως όλων των εγειρόμενων ζητημάτων και απέστειλε μία μακροσκελή απαντητική έκθεση στην Επιτροπή, στην οποία ανέλυσε διεξοδικά  τις κινήσεις βελτίωσης που πραγματοποιήθηκαν τόσο για τα εγερθέντα ζητήματα όσο και πέραν αυτών.

Η απαντητική αυτή έκθεση, καθώς και η θετική έκβαση της συνάντησης με την Επιτροπή στις 4 Μαρτίου, πιστοποίησαν ότι το Ελληνικό Κολλέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού πορεύονται σε μία οικονομική, οργανωτική και ακαδημαϊκή ανασυγκρότηση. Στην προαναφερθείσα συνάντηση, εκ μέρους της Σχολής, συμμετείχαν ο πρόεδρος Καντώνης, η αντιπρόεδρος για ακαδημαϊκά θέματα Δρ. Νταγιάν Δημητρούλια, ο Αντιπρόεδρος για διοικητικά θέματα, διάκονος Γκάρη Αλεξάντερ και ο Νίκος Παπακηρύκος, διαπιστευμένος από τη Σχολή για θέματα οικονομικής διαχείρισης.

Ο πρόεδρος κ. Καντώνης σχολίασε τα ακόλουθα: «Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το ότι η Επιτροπή για την Ανώτατη Εκπαίδευση στις πολιτείες της Νέας Αγγλίας (NECHE) ενέκρινε την εργασία μας. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στην αφοσίωση και τις επιμελείς προσπάθειες του διοικητικού, εκπαιδευτικού και υπαλληλικού προσωπικού. Ωστόσο, ας μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι υποβάλαμε ένα σχέδιο δράσης στην Επιτροπή το οποίο πρέπει να εφαρμόσουμε με στοχευμένες κινήσεις».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής: «Η καρδιά μου πλημμύρισε από χαρά ακούγοντας τα νέα ότι το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού δεν τελούν πλέον υπό επιτήρηση αλλά συνεχίζουν να είναι εγκεκριμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της προσφιλούς μας Σχολής κ. Γεώργιο Καντώνη. Ο ρόλος που επιτέλεσε στην καθοδήγηση των ενεργειών για τη θετική έκβαση των πραγμάτων, οι υπηρεσίες που προσέφερε, η αφοσίωση και οι άοκνες προσπάθειές του δεν μπορούν να τονιστούν επαρκώς. Επίσης, επιθυμώ να ευχαριστήσω την Εφορεία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Ηγεσία των 100 και όλους τους υποστηρικτές και δωρητές της Σχολής, οι οποίοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση του στόχου διαφύλαξης της ακαδημαϊκής της ακεραιότητας, προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει σπουδές υψηλού κύρους προς όφελος της Ελληνο-Αμερικανικής Ομογένειας και των μελλοντικών κληρικών και λαϊκών στελεχών της Αρχιεπισκοπής μας».

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου