Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Τέλος στο ελληνικό αλφάβητο για ονόματα τυφώνων

 Παρασκευή, 19 Μαρτίου, 2021

Εθνικός Κήρυξ

Εικόνα δορυφόρου που δείχνει σχηματισμό τροπικής καταιγίδας να πλησιάζει την ακτή της Νότιας Καρολίνας πέρυσι στις 27 Μαϊου.(NOAA via AP)


OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Με επώνυμες καταιγίδες να έρχονται νωρίτερα και πιο συχνά σε θερμότερα νερά, η εποχή των τυφώνων του Ατλαντικού περνάει κάποιες αλλαγές με τους μετεωρολόγους να εγκαταλείπουν το ελληνικό αλφάβητο μετά από χρήση πολλών ετών.

Αλλά η περίοδος των τυφώνων του Ατλαντικού θα ξεκινήσει φέτος την 1η Ιουνίου όπως έχει προγραμματιστεί παραδοσιακά, παρά τη συζήτηση των μετεωρολόγων της άποψης να μετακινηθεί στις 15 Μαΐου.

Μια ειδική επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού τερμάτισε την Τετάρτη τη χρήση ελληνικών γραμμάτων όταν ο Ατλαντικός εξαντλήθηκε από τα 21 ονόματα για το έτος, λέγοντας ότι η πρακτική προκαλούσε σύγχυση και έδινε υπερβολική έμφαση στο ελληνικό γράμμα και όχι στην επικίνδυνη καταιγίδα που αντιπροσώπευε. Επίσης, το 2020 με τα Ζήτα, Ητα και Θήτα, ακούγονταν τόσο παρόμοια (τουλάχιστον στ’ αυτιά των αγγλόφωνων…), που προκάλεσε προβλήματα, ιδίως όταν συνέπεσαν να συμβαίνουν ταυτόχρονα δύο καταιγίδες με τέτοια ονόματα από ελληνικά γράμματα. Το ελληνικό αλφάβητο είχε χρησιμοποιηθεί μόνο δύο φορές το 2005 και εννέα φορές πέρυσι σε μια εποχή καταστροφικών τυφώνων. Ειδικά πέρυσι κρίθηκε αναγκαία η χρήση του, επειδή υπήρχαν πολλοί κυκλώνες και είχαν εξαντληθεί τα προβλεπόμενα λατινικά ονόματα.

Μετά τη νέα απόφαση του ΠΜΟ, φέτος ακόμη κι αν υπάρξουν περισσότεροι Ατλαντικοί κυκλώνες και καταιγίδες από τους 21 για τους οποίους έχουν προβλεφθεί αγγλικά ονόματα, οι μετεωρολόγοι δεν θα καταφύγουν ξανά στο ελληνικό αλφάβητο, αλλά θα χρησιμοποιήσουν άλλα ονόματα. Θα προέλθουν από μια νέα συμπληρωματική λίστα με επικεφαλής τους Adria, Braylen, Caridad και Deshawn και θα τελειώσουν με τον Will. Υπάρχει μια νέα εφεδρική λίστα για τον Ανατολικό Ειρηνικό που εκτείνεται από την Aidan και την Bruna έως τη Zoe.

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Ωκεάνια Ατμοσφαιρική Διοίκηση υπολογίζει εκ νέου ακριβώς αυτό που αποτελεί μια μέση εποχή τυφώνα. Αν ακολουθήσει το συνηθισμένο μοντέλο ενημέρωσης 30 ετών, η νέα «κανονική» σεζόν θα έχει 19% περισσότερες ονομασμένες καταιγίδες και μεγάλους τυφώνες. Και εξέχοντες εμπειρογνώμονες θέλουν οι μετεωρολόγοι να ξανασκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο προειδοποιούν τους ανθρώπους για υγρότερες, πιο άσχημες καταιγίδες σε έναν θερμό κόσμο.

«Η αλλαγή του κλίματος είναι πραγματική και έχει αντίκτυπο στους τροπικούς κυκλώνες», δήλωσε η ατμοσφαιρική επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Ολμπανι, Κρίστεν Κορμποσιέρο (Kristen Corbosiero).

Ο ερευνητής τυφώνων του MIT, Κέρι Εμάνουελ (Kerry Emanue) δήλωσε ότι «όλη αυτή η ιδέα της εποχής των τυφώνων θα πρέπει να επανεξεταστεί».

Για έξι συνεχόμενα χρόνια, οι καταιγίδες του Ατλαντικού έπαιρναν ονόματα τον Μάιο, πριν ακόμη ξεκινήσει η περίοδος. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα περιόδων έχουν σχηματιστεί επτά τροπικές καταιγίδες μεταξύ 15 Μαΐου και επίσημης έναρξης της 1ης Ιουνίου.

 Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου