Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Η εκτόξευση των κρουσμάτων και η κόπωση του κόσμου

Από το ΒΗΜΑτοδότης

Με μια καθημερινή ματιά στους δρόμους της Αθήνας εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι τα μέτρα δεν τηρούνται. Τι μέλλει, λοιπόν, γενέσθαι…

Η εκτόξευση των κρουσμάτων και η κόπωση του κόσμου | tovima.gr

Θα σας μεταφέρω σήμερα μερικές σκέψεις των ειδικών. Λένε λοιπόν στις κατ΄ιδίαν συνομιλίες τους και στις ατέλειωτες ώρες που συνεδριάζουν, πως ολόκληρη η χώρα βρίσκεται ήδη στο κόκκινο, μάλιστα ορισμένες περιοχές βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο και όμως τα κρούσματα μετά από τόσο μεγάλη διάρκεια «σκληρού» lockdown αντί να μειώνονται, ή έστω να σταθεροποιούνται, αυξάνονται. Έφτασαν τα 3.215 και δεν είναι λίγοι αυτοί που υπολογίζουν ότι ίσως αυξηθούν και άλλο, προτού αρχίσουν να μειώνονται. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί, έχει χάσει την υπομονή του. Με μια καθημερινή ματιά στους δρόμους της Αθήνας εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι τα μέτρα δεν τηρούνται. Τι μέλλει, λοιπόν, γενέσθαι…

***

Υπάρχουν, σας πληροφορώ, σκέψεις, προτάσεις, πείτε τις όπως θέλετε, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει πρώτα να καταπολεμηθεί αυτή η κόπωση του κόσμου. Ως μια καλή κίνηση είναι να ανοίξουν, με αυστηρό όμως έλεγχο, ορισμένα καταστήματα. Τα κουρεία και τα κομμωτήρια για παράδειγμα. Όπως και ορισμένα καταστήματα του λιανικού εμπορίου. Ακόμα και τα σχολεία (τα Λύκεια ας πούμε). Το πότε όμως θα ανοίξουν, θα εξαρτηθεί. Άλλωστε οι ειδικοί είναι αυτοί που κάνουν τις σχετικές προτάσεις…

***

Λένε λοιπόν (οι ειδικοί) ότι ο καιρός σιγά-σιγά ζεσταίνει, όλοι θα θέλουν να βγουν έξω, έτσι και αλλιώς τα μέτρα, είτε είναι σκληρά είτε όχι, δεν τηρούνται. Υπάρχει βεβαίως και το πρόγραμμα επιτάχυνσης των εμβολιασμών, Και αυτό θα βοηθήσει. Ήδη ανακοινώθηκε ότι η Pfizer θα μας χορηγήσει άλλο ένα εκατομμύριο εμβόλια. Θα έρθουν και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και άλλα εμβόλια από άλλες εταιρίες, ίσως επιτραπεί να γίνεται εμβολιασμός και από τα φαρμακεία (της J&J). Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά βάζει μπροστά τη λειτουργία ενός δεύτερου ερευνητικού κέντρου της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη. Ερευνητικό για ποιο σκοπό όμως, διερωτώνται οι ειδικοί. Σε λίγο θα μάθουμε…

***

Σε λειτουργία το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση έθεσε από το πρωί της Τρίτης σε λειτουργία το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την στήριξη του ΕΣΥ και το σχέδιο αυτό άρχισε να ξεδιπλώνεται με 1.393 κλίνες ΜΕΘ. Την ώρα που αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύτηκε πάνω από 3.200 κρούσματα δεν υπήρχε άλλη οδός. Βασική προϋπόθεση οι νέες κλίνες ΜΕΘ να στελεχωθούν με ειδικευμένο προσωπικό και με τα κατάλληλα μηχανήματα. Να σκεφθείτε όταν ξεκίνησε η πανδημία οι κλίνες ΜΕΘ δεν ξεπερνούσαν τις 560 σε όλη την Ελλάδα.

***

Δύο με τρεις δύσκολες εβδομάδες

Με την πρώτη μέρα εφαρμογής του σχεδίου έκτακτης ανάγκης προστέθηκαν άλλες 10 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο Τζάνειο και έως το Σάββατο άλλες 5 κλίνες στο Ιπποκράτειο. Το σύστημα Υγείας πιέζεται ασφυκτικά αλλά ακόμα αντέχει. Θα πρέπει όμως να προετοιμαστούμε, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, και για τα πιο δύσκολα, αφού «έχουμε μπροστά μας δύο με τρεις δύσκολες εβδομάδες. «Έχουμε ξεπεράσει προ πολλού τις δυνατότητες του συστήματος», τόνισε.

Το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε all Covid Νοσοκομείο και το αντίστοιχο κομμάτι της εφημερίας το παίρνει το Ερρίκος Ντυνάν, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση. Το Ωνάσειο καλύπτει καθημερινά τις εφημερίες των καρδιοχειρουργικών περιστατικών σε όλη τη Νότια Ελλάδα». επισήμανε.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών και ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, δίνουν δύο Κλινικές τους πλήρως στελεχωμένες για Covid περιστατικά στην Αττική, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Και η συνέχεια θα είναι με ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορωνοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες και αποκατάστασης

***

Συγκέντρωση με επεισόδια εν μέσω πανδημίας στη Νέα Σμύρνη

Την ώρα που γίνονταν όλα αυτά και παρά την πανδημία και τα 3.215 κρούσματα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη, εναντίον της αστυνομικής βίας. Πήραν μέρος κάτοικοι της περιοχής, μέλη συλλογικοτήτων και φορέων μετά από κάλεσμα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αντιεξουσιαστές. Υπήρχε, σύμφωνα με εκτιμήσεις τις αστυνομίας, συνωστισμός. Περισσότεροι από 6.000 ήταν οι συγκεντρωμένοι. Προκλήθηκαν επεισόδια , με βροχή χημικών εκ μέρους της Αστυνομίας, ενώ μερίδα διαδηλωτών έριξε βεγγαλικά, πέτρες και μολότοφ. Τραυματίστηκε αστυνομικός.

Το κάλεσμα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκέντρωση της Νέας Σμύρνης, προκάλεσε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού: «Η επίσημη πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των πολιτών σε διαδηλώσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας συνιστά πράξη μέγιστης ανευθυνότητας», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο πρωθυπουργός καλώντας τον κ. Τσίπρα να «αναλογιστεί το βάρος των ολέθριων επιλογών του». Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Ο Μητσοτάκης ξεσηκώνει τους πολίτες»

***

Άρχισαν να τοποθετούν τους πίνακες στην Εθνική Πινακοθήκη

Οσοι περνούν τούτες τις ημέρες έξω από την Εθνική Πινακοθήκη σίγουρα θα έχουν παρατηρήσει αυξημένη κινητικότητα. Παρά το lockdown και την απαγόρευση της άσκοπης μετακίνησης, τα φορτηγά πάνε και έρχονται μέσα σε αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ξεφορτώνουν τα έργα που θα εκτεθούν στην Εθνική Πινακοθήκη για να είναι όλα έτοιμα για τα επίσημα εγκαίνιά της στις 24 Μαρτίου. Η εικόνα είναι εντυπωσιακή, αφού έργα των Λύτρα, Εγγονόπουλου, Χατζηκυριάκου Γκίκα, Παναγιώτη Τέτση και πολλών άλλων σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών άρχισαν να τοποθετούνται με μεγάλη προσοχή στα εκθέματα της Εθνικής Πινακοθήκης. Το υπέροχο αυτό ανακαινισμένο κτίριο, πραγματικό κομψοτέχνημα, θα ανοίξει σε λίγες ημέρες τις πύλες του για να υποδεχθεί όλους όσοι το αγάπησαν και όσοι περιμένουν να το γνωρίσουν. Και στις 24 Μαρτίου, covid επιτρέποντος, θα υπάρξουν εκπλήξεις.

***

Ο Πούτιν μάς στέλνει τον Μεντβέντεφ;

Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό και εάν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν τότε είναι πολύ πιθανόν η Εθνική Πινακοθήκη να υποδεχθεί υψηλούς προσκεκλημένους: Αφού τα εγκαίνια συμπίπτουν με τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και έχουν προσκληθεί οι ηγέτες των χωρών που έπαιξαν ρόλο στην Επανάσταση, δηλαδή η Γαλλία, η Βρετανία και η Ρωσία, τότε έχουμε και λέμε: Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας Εμμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν είπαν το «ναι». Το ίδιο και ο διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου Πρίγκηπας Κάρολος είπε το «ναι». Αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από την υγεία του πατέρα του Φίλιππου και βεβαίως από τα επιδημιολογικά στοιχεία εκείνης της εβδομάδας. Ο Πρόεδρος Πούτιν όμως είπε «όχι». Τον ρώτησαν οι Ρώσοι δημοσιογράφοι και απάντησε με ένα ξερό «όχι». Συνεπώς θα πείτε η Ρωσία δεν πρόκειται να εκπροσωπηθεί; Βεβαίως και θα εκπροσωπηθεί γιατί όπως μαθαίνω υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Πρόεδρος Πούτιν να στείλει στην Αθήνα (ως προσωπικό του απεσταλμένο) τον Ντμίτρι Ανατόλιεβιτς Μεντβέντεφ, πρώην Πρωθυπουργό, πρώην Πρόεδρο και σήμερα αντιπρόεδρο του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τον οποίο προσκάλεσε χθες ο Πρωθυπουργός. Όλοι οι ηγέτες (εάν τελικά ο covid το επιτρέψει) θα διανυκτερεύσουν στην Αθήνα γιατί την επομένη θα παρακολουθήσουν την παρέλαση για την 25η Μαρτίου.

***

Νέα προανακριτική επιτροπή για τον Νίκο Παππά

Την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά για την υπόθεση Καλογρίτσα με τις τηλεοπτικές άδειες, κατέθεσε η ΝΔ.Η πρόταση σύμφωνα με τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Γιάννη Μπούγα θα αφορά στα αδικήματα της δωροληψίας και της παράβασης καθήκοντος. Όπως μάλιστα σημείωσε σε δηλώσεις του, μετά την αξιολόγηση του υλικού προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για την τέλεση των αδικημάτων. Η πρόταση αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα την Τετάρτη στην Ολομέλεια ενώ μετά από 10 ημέρες θα εγγραφεί ημερήσια διάταξη και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία (απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών) για την σύστασή της. Πρόεδρος της επιτροπής θα προταθεί από τη ΝΔ να τοποθετηθεί ο βουλευτής Έβρου, Σταύρος Κελέτσης.

***

Αίθουσα Μανώλης Γλέζος

Το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να δώσει το όνομα του Μανώλη Γλέζου σε αίθουσα του κτηρίου Altieri Spinelli. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΕΚ «το Προεδρείο αποφάσισε επίσης ότι η αίθουσα συνεδριάσεων 1G2 του κτηρίου Altiero Spinelli θα πάρει το όνομα του εκλιπόντα Μανώλη Γλέζου, Έλληνα πολιτικού και ευρωβουλευτή από τις 24 Ιουλίου 1984 έως τις 25 Ιανουαρίου 1985 και από την 1 Ιουλίου 2014 έως τις 8 Ιουλίου 2015. Ήταν σημαντική προσωπικότητα της εθνικής αντίστασης κατά του φασισμού».

***

Οι πολυκατοικίες του Πολεμικού Ναυτικού

Τα στοιχεία έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή. Αυτή τη στιγμή, είπε, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή μία νέας πολυκατοικίας 12 διαμερισμάτων στον ναύσταθμο της Κρήτης. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή και δεύτερης πολυκατοικίας 12 επίσης διαμερισμάτων πάλι στον ναύσταθμο της Κρήτης και μία τρίτης στην περιοχή του Σκαραμαγκά με 12 διαμερίσματα και με διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Στην ίδια περιοχή υπάρχει σχέδιο για την κατασκευή και άλλης πολυκατοικίας, ενώ έχει προγραμματιστεί η προμήθεια 10 προκατασκευασμένων οικίσκων προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες ενδιαίτησης προσωπικού στην περιοχή Σκαραμαγκά. Τέλος υπάρχει πρόνοια για την κάλυψη αναγκών στέγασης των πληρωμάτων των Πολεμικών Πλοίων που έχουν έδρα μόνιμου ελλιμενισμού σε νήσους το Ανατολικού Αιγαίου.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου