Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να παραδοθεί στον υπουργό Οικονομικών το αμέσως επόμενο διάστημα η έκθεση αξιολόγησης που ανέλαβε να συντάξει η Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας για τα επίμαχα ακίνητα, μετά την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος.

Ολα δείχνουν πως πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για μια κρίσιμη υπόθεση που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί «καυτή πατάτα». Η μεταβίβαση των κρατικών ακινήτων, πλην κάποιων εξαιρέσεων, είναι ανάμεσα στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα έναντι των δανειστών στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Μάλιστα, στην ένατη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε πρόσφατα αναφέρεται πως στόχος είναι η εξέταση των ακινήτων να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου.

Η ακύρωση

Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ, ύστερα από προσφυγή των Δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης, Καλαμαριάς, Χαλανδρίου, Χανίων και Ωραιοκάστρου, ακύρωσε τις σχετικές αποφάσεις του 2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με τις οποίες μεταβιβάστηκαν 10.119 ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου στην ΕΤΑΔ καθώς δεν είχε τηρηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία ταυτοποίησης και ελέγχου των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.

Η ΕΤΑΔ, σχολιάζοντας το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, είχε αναφέρει τότε πως από τα 10.119 ακίνητα που επρόκειτο να μεταβιβαστούν περίπου 2.400 ακίνητα βρίσκονταν ήδη στην κυριότητα ή διαχειριστική αρμοδιότητά της με βάση τον Ν. 4389/2016 και επεσήμανε ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα είχαν ήδη αξιοποιηθεί, ενώ άλλα βρίσκονταν σε διαδικασία αξιοποίησης. Οσον αφορά τα υπόλοιπα ακίνητα, η ΕΤΑΔ σημείωνε πως δεν επέφεραν καμία επίπτωση ούτε στο ενεργητικό αλλά ούτε και στα έσοδά της, καθότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι μη αξιοποιήσιμα (ιστορικά μνημεία, δασικές εκτάσεις, λίμνες κ.ά.) και για τον λόγο αυτόν δεν προχώρησε στη μεταγραφή των συγκεκριμένων ακινήτων.

Στο μεταξύ, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ή αλλιώς Υπερταμείο, ως μοναδικός μέτοχος της ΕΤΑΔ, απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προσέλκυση στελεχών, με στόχο την ανανέωση ή αντικατάσταση μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΔ για θητεία τριών ετών.

Σκοπός της παραπάνω διαδικασίας είναι η πλήρωση και ενίσχυση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΔ με συλλογικά μεγάλη και διαφοροποιημένη εμπειρία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σύνθετες και αυξημένες απαιτήσεις στο περιβάλλον το οποίο δραστηριοποιείται η ΕΤΑΔ, συμπεριλαμβανομένων και των προκλήσεων της πανδημίας στον τουρισμό και στα ακίνητα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά αίτηση συνοδευόμενη από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021.

TO BHMA