Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

To Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τονίζουν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους στην Ευρώπη

 Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, 2021

Οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για πρόσφατες κινήσεις της Τεχεράνης.

REUTERS
.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ είπαν την Πέμπτη ότι ήταν αποφασισμένοι ως προς το ότι το Ιράν δεν θα έπρεπε να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και εξέφρασαν προβληματισμό για πρόσφατες κινήσεις της Τεχεράνης.

«Ως προς το Ιράν, η Ε3 και οι ΗΠΑ εξέφρασαν το κοινό θεμελιώδες συμφέρον ασφαλείας τους σχετικά με την τήρηση του καθεστώτος μη εξάπλωσης των πυρηνικών και το να εξασφαλιστεί πως το Ιράν δεν θα μπορέσει ποτέ να αναπτύξει πυρηνικό όπλο» ανέφεραν οι υπουργοί σε κοινή δήλωση μετά από τηλεδιάσκεψη.

Ήταν η δεύτερη φορά που ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, που αποτελούν την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, από τότε που ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα τον προηγούμενο μήνα, υποσχόμενος να συνεργαστεί πιο στενά με τους συμμάχους από ό,τι ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι υπουργοί «εξέφρασαν τους κοινούς προβληματισμούς τους για τις πρόσφατες ενέργειες του Ιράν για την παραγωγή τόσο ουρανίου εμπλουτισμένου μέχρι και 20% και μετάλλου ουρανίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Ιράν έχει δώσει προθεσμία ως την επόμενη εβδομάδα για να αρχίσει ο Μπάιντεν την ανάκληση κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τον Τραμπ, ή θα προβεί στο μεγαλύτερό του βήμα ως τώρα κατά παράβαση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά- απαγορεύοντας έκτακτες επιθεωρήσεις από την ΙΑΕΑ.

Οι χώρες της Ε3 και οι ΗΠΑ ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους ότι είναι «ενωμένες ως προς το να υπογραμμιστεί η επικίνδυνη φύση μιας απόφασης περιορισμού της πρόσβασης της ΙΑΕΑ, και προτρέπουν το Ιράν να σκεφτεί τις συνέπειες μιας τόσο σοβαρής ενέργειας, ειδικά αυτή την περίοδο ανανεωμένων διπλωματικών ευκαιριών».

Η Ε3 «καλωσόρισε την εκφρασμένη πρόθεση των ΗΠΑ να επιστρέψουν στη διπλωματία με το Ιράν, καθώς και την επανέναρξη διαλόγου σε βάθος μεταξύ της Ε3 και των ΗΠΑ».

HuffPost Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου