Μπορεί η οικογενειακή κατάσταση και η προσωπική ζωή του εκάστοτε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών - του αποκαλούμενου και «πλανητάρχη», κυρίως τα προηγούμενα χρόνια - να αλλάξουν κάτι ουσιαστικό στην καθημερινότητα των 330 εκατομμυρίων Αμερικανών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ, των 1,4 δισεκατομμυρίων Κινέζων και όλων των ανθρώπων που κατοικούν πάνω στον πλανήτη μας;

Προφανώς και όχι, είναι η απάντηση - αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα σχετικά ρεπορτάζ, τις αποκαλύψεις, τα σκάνδαλα που βλέπουν κάθε τόσο το φως της δημοσιότητας. Ειδικά σε περιόδους αλλαγών, όπως αυτή που έγινε πρόσφατα στον Λευκό Οίκο, με την επιστροφή του Τζο Μπάιντεν ως του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, στη θέση του Ντόναλντ Τραμπ - ο οποίος είναι γεγονός ότι ποτέ δεν άφησε... παραπονεμένους τους δημοσιογράφους και τους τροφοδοτούσε διαρκώς με τις προσωπικές του ιστορίες.

Είναι δε σίγουρο πως η οικογενειακή ζωή των προέδρων και υποψηφίων προέδρων προσφέρεται για χτυπήματα... κάτω από τη μέση. Αυτό άλλωστε επιχείρησε να κάνει προεκλογικά ο Τραμπ, βάζοντας στο στόχαστρό του τον έναν από τους γιους του αντιπάλου του, τον Χάντερ Μπάιντεν.

Αν και, τελικά, η υπόθεση μοιάζει να γύρισε εναντίον του ως μπούμερανγκ, μετά την αποκάλυψη του περιεχομένου των συνομιλιών του τότε προέδρου με τον ομόλογό του της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο ο Τραμπ πίεσε ασφυκτικά να βρει στοιχεία που θα εκθέτουν τον Χάντερ, για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στη χώρα (μέλος, ανάμεσα στα άλλα, του ΔΣ της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου, Burisma Holdings).

Φαίνεται πάντως ότι το πολυπληθές σόι του 78χρονου Μπάιντεν διαφέρει σε αρκετά από εκείνα των προκατόχων του. «Δεν είναι η τακτοποιημένη, συγκεντρωμένη γύρω από τον πυρήνα της οικογένεια των Κλίντον, Μπους ή Ομπάμα, αλλά αντιπροσωπεύει κάτι πολύ πιο σύγχρονο και σχετικό: μια μεγάλη, εξαπλωμένη, εμπλουτισμένη οικογένεια στην οποία μέλη είναι πρώην σύζυγοι, δεύτερες σύζυγοι, χήρες και θετά παιδιά. Μια οικογένεια που έχει το δικό της μερίδιο χαοτικών, εσωτερικών και μη, διαμαχών που περιλαμβάνουν εξαρτήσεις, θανάτους, ναρκωτικά και διαζύγια», όπως έγραφε σχετικό αφιέρωμα της εφημερίδας «The Times».

Ολα δείχνουν επίσης ότι ο Μπάιντεν δεν απολαμβάνει μόνο της (φυσιολογικής) αγάπης των μελών της οικογένειάς του, αλλά έχει κερδίσει και τον σεβασμό τους, εξαιτίας και της μακράς του πορείας στην πολιτική. «Σκεφθείτε όσα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ - ο αδελφός μου είναι ακριβώς το αντίθετο. Δεν έχω ανάγκη να τον κάνω μεγαλύτερο από ό,τι είναι. Είναι όσο καλός πρέπει, είναι προετοιμασμένος και πιστεύω πως είναι ο μοναδικός που διαθέτει σήμερα τα προσόντα να ηγηθεί» δήλωνε τον Νοέμβριο η μικρότερη αδελφή του, Βάλερι Μπάιντεν Οουενς, σε μια σπάνια συνέντευξή της στο πρακτορείο Associated Press. Σε κάθε περίπτωση, όπως γράφει μια άλλη βρετανική εφημερίδα, ο «Guardian», «η οικογένεια Μπάιντεν δεν είναι ξένη με τις τραγωδίες».

Και πώς να είναι άλλωστε, όταν πριν από μισό σχεδόν αιώνα, το 1972, και μόλις τρεις ημέρες αφότου είχε εκλεγεί για πρώτη φορά στη Γερουσία, ο νυν πρόεδρος έχασε σε αυτοκινητικό δυστύχημα την πρώτη του σύζυγο Νέλια Χάντερ και την κόρη τους Ναόμι - ενώ οι δύο γιοι τους, ο τριών ετών Μπο και ο δίχρονος Χάντερ, τραυματίστηκαν και νοσηλεύθηκαν για αρκετές ημέρες.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που στην τελετή ορκωμοσίας, στις 20 Ιανουαρίου, το όνομα που κυριάρχησε δεν ανήκε σε κάποιο από τα παρόντα μέλη της, ούτε καν στη (δεύτερη) σύζυγό του Τζιλ, αλλά σε έναν απόντα: τον Μπο Μπάιντεν, τον πρώην γενικό εισαγγελέα του Ντέλαγουερ και ανερχόμενο αστέρα του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος μπορεί να σώθηκε από το δυστύχημα, όμως έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το 2015. «Μόνο για ένα πράγμα μετανιώνω: ότι δεν είναι παρών, επειδή αυτόν θα έπρεπε να παρουσιάζουμε σήμερα ως πρόεδρο» είπε ο ίδιος ο Μπάιντεν εμφανώς συγκινημένος - και αποκαλύπτοντας, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι τον προόριζε για διάδοχό του.

TO BHMA