Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Χειμώνας, ο μεγάλος εχθρός του δέρματος

Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου, 2021

…του Πρόεδρου του Ι.Σ.Α. Κωνσταντίνου Τσαούση…

 Το αισθητήριο όργανο που αντέχει.

Από τη μια ο χειμώνας με το κρύο, τον αέρα και την υγρασία και από την άλλη το καλοκαίρι με τη ζέστη, το δέρμα μας γίνεται δέκτης εξωτερικών παραγόντων και μάλιστα με επιπτώσεις. Είναι το ζωτικό όργανο που περιέχει αισθητήρες και που για 365 ημέρες το χρόνο δέχεται και αντέχει τις επιδράσεις του καιρού και όλων των θερμοκρασιών.

Ο χειμώνας είναι μια εποχή του χρόνου που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα το δέρμα με πρώτο χαρακτηριστικό της εποχής την ξηρότητα.

Οι κρύες μέρες του χειμώνα και η ξηρή ατμόσφαιρα που επικρατεί στις κατοικίες λόγω της θέρμανσης αφυδατώνουν το δέρμα. Και οι περιοχές που ταλαιπωρούνται περισσότερο είναι τα άκρα, αλλά και τα σημεία που εκτίθενται στο κρύο, όπως το πρόσωπο. Ακόμα και το συχνό πλύσιμο με νερό και κοινό σαπούνι μπορεί να το χειροτερέψει. Εκτός όμως από τις επιπτώσεις λόγω των καιρικών συνθηκών υπάρχουν και πολλές ασθένειες του δέρματος που ”ανθίζουν” την κρύα αυτή εποχή. Ο ιατρός δερματολόγος-αφροδισιολόγος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κωνσταντίνος Τσαούσης μας μιλάει για όλα όσα το ταλαιπωρούν «Το δέρμα μας είναι βασικό όργανο του σώματος μας και υπακούει, όπως και το σώμα μας κάνει το ίδιο στις εναλλαγές του περιβάλλοντος και των εποχών. Αυτό συνήθως το επιτυγχάνει όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες που αυτή η προσαρμογή δεν είναι εφικτή στον απόλυτο βαθμό».

Δερματικές παθήσεις που επιδεινώνονται το χειμώνα

Ο χειμώνας είναι η εποχή του χρόνου με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος και την ίδια στιγμή την ξηρή συνήθως ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, όπως προκύπτει από την προσπάθεια μας να το κρατήσουμε ζεστό. Οι συνθήκες αυτές καθιστούν το δέρμα μας πιο ευαίσθητο και ξηρό.

Έτσι, λοιπόν μπορούμε να μιλήσουμε για παθήσεις του δέρματος που τον χειμώνα συνήθως επιδεινώνονται. Άτομα που πάσχουν από ψωρίαση και έκζεμα αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά.

Έκζεμα

Στο έκζεμα όπου το δέρμα παρουσιάζει μια δυσλειτουργία των λιπιδίων του παρουσιάζεται έντονη ξηροδερμία. Το φαινόμενο εντείνεται τον χειμώνα για αυτό και πρέπει να είμαστε πιο σχολαστικοί στην περιποίηση και ενυδάτωση του σώματος μας.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση κατά την οποία ο κύκλος ζωής των κυττάρων της επιδερμίδας διαταράσσεται χειροτερεύει τους χειμερινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της μικρής έκθεσης στον ήλιο. Η ηλιακή έκθεση βελτιώνει τις βλάβες της ψωρίασης κάτι που παρατηρούμε το καλοκαίρι. Έτσι συνήθως θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε μια πιο εντατική θεραπεία την περίοδο αυτή με την καθοδήγηση του ιατρού.

 Δερματοπάθειες που σχετίζονται με το κρύο και εξαφανίζονται το καλοκαίρι

 Χείμετλα (Χιονίστρες)

Είναι βλάβες-βλατίδες κόκκινου χρώματος που παρουσιάζονται πιο συχνά στα δάχτυλα των χεριών μας με την έντονη έκθεση στο κρύο και τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας κρύου-ζεστού. Ο καλύτερος τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε είναι η πρόληψη. Προστατεύουμε τα χέρια μας από το κρύο φορώντας γάντια όταν είμαστε έξω. Επίσης αποφεύγουμε να πλενόμαστε με κρύο νερό.

Κρυοπαγήματα

Είναι μια πάθηση που στην ουσία έχουμε την ψύξη και νέκρωση του δέρματος. Είναι σπάνιο να συμβεί παρά μόνον κάτω από ακραίες συνθήκες ψύχους και χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.

Φαινόμενο Νόσος Reynaud

Στην έκθεση στο κρύο μπορεί να παρατηρήσουμε τα άκρα δάχτυλα μας να αλλάζουν χρώμα. Γίνονται λευκά από κακή κυκλοφορία αίματος στο δέρμα των άκρων δακτύλων κατόπιν όταν προσπαθήσουμε να τα ζεστάνουμε το χρώμα τους γίνεται μπλε και τελικά κόκκινο από υπεραιμία. Σε αυτή την διαταραχή συνιστώ να λάβετε την γνώμη κάποιου ειδικού για να αποκλειστεί κάποια άλλη εσωτερική διαταραχή. Σε γενικές γραμμές τα αγγεία στα άκρα είναι μικρής διαμέτρου. Έτσι κάποιες πρωτεΐνες που ενεργοποιούνται στο κρύο μπορεί να συσσωρευτούν σε αυτά τα μικρά αγγεία και να προκαλέσουν διαταραχές στο δέρμα. Άλλες φορές και μόνον η σύσπαση του αυλού μιας και είναι τόσο μικρά αρκεί για να προκαλέσει μια κακή κυκλοφορία.Η κνίδωση εκ ψύχους χαρακτηρίζεται από την αιφνίδια εμφάνιση εξανθήματος, πομφών με συνοδό καύσο και έντονο κνησμό μετά την παρατεταμένη έκθεση στο ψύχος ή σε ψυχρό νερό.

Παρουσιάζεται κυρίως σε παιδιά και σε νεαρούς ενήλικες.

Όσο για το τί μπορούμε να προκαλέσουμε στο δέρμα μας αν καθόμαστε δίπλα σε ένα θερμαντικό σώμα ο κ. Τσαούσης μας είπε  «Ναι μπορούμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα. Συχνά τώρα το χειμώνα έχουμε την συνήθεια να καθόμαστε πολύ κοντά σε θερμαντικά σώματα για να ζεσταθούμε. Όταν κάτι τέτοιο γίνει σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα μας ξηρότητα και δυσχρωμίες για αυτό θέλει από εμάς μια προσοχή.»

Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

Όσο για τον ήλιο του χειμώνα και την αντιηλιακή προστασία πρόσθεσε   «Ο ήλιος μπορεί και τον χειμώνα κάποιες ημέρες να γίνει δυνατός, ιδιαίτερα αν ασχολούμαστε με χειμερινά σπορ. Έτσι κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε το αντηλιακό μας ειδικά εάν έχουμε δυσχρωμίες και πανάδες. Χρειαζόμαστε ενυδάτωση με μια κρέμα για τον τύπο δέρματος μας, και μια διατροφή πιο πλούσια σε βιταμίνη D. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας παράγει λιγότερη βιταμίνη τους χειμερινούς μήνες λόγω της μικρότερης ηλιοφάνειας. Μπορούμε τότε σε ένα βαθμό να αναπληρώσουμε την απώλεια αυξάνοντας την πρόσληψη της μέσω τροφών. Τέτοιες τροφές είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ψάρι, το αυγό και το μουρουνέλαιο. Επιπλέον κυκλοφορούν και προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως χυμοί και δημητριακά.

Αυτά είναι μερικά χαρακτηριστικά του δέρματος αυτή την περίοδο. Κατά τα άλλα ο χειμώνας είναι μια υπέροχη εποχή με τις δικές της ιδιαιτέρες ομορφιές που μερικές φορές τείνουμε να ξεχάσουμε.»..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου