Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Ένοπλες Δυνάμεις και Μήδεια. Από το ΒΗΜΑτοδότης


Τα χιόνια για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ευκαιρία για άσκηση και για κοινωνική προσφορά

Ένοπλες Δυνάμεις και Μήδεια | tovima.gr

Ηενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί κυρίως στην Αττική αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας με τις διακοπές ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια» ζητήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανταποκρίθηκαν αμέσως και η συνδρομή τους θα είναι, όπως μαθαίνω, στη διάνοιξη δρόμων (κυρίως σήμερα που θα επικρατήσει παγετός), στην κοπή δένδρων που έχουν πέσει, στην αποκατάσταση βλαβών του οδικού δικτύου με τα βαριά ερπυστριοφόρα οχήματα που διαθέτουν. Και όλα αυτά προκειμένου να μπορούν να φτάσουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου έχουν προκληθεί οι βλάβες και να τις αποκαταστήσουν.

***

Είχε προηγηθεί ένα εντυπωσιακό βίντεο του ΓΕΕΘΑ, λίγο πριν υποβληθεί το αίτημα για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με το οποίο απεικονίζονται άρματα μάχης μέσα στο χιονιά να κάνουν ασκήσεις και να ανοίγουν δρόμους, στρατιωτικά οχήματα να περιπολούν μέσα στο χιόνι στον Έβρο, ειδικές δυνάμεις με στολές αλπινιστών σε ασκήσεις, μαχητικά αεροσκάφη να απογειώνονται από χιονισμένα αεροδρόμια και ένα από τα αόρατα υποβρύχια ντυμένο στα λευκά (από το χιόνι) στο ναύσταθμο έτοιμο να πλεύσει. Τα χιόνια για τις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν ευκαιρία για άσκηση και για κοινωνική προσφορά. 

***
Όταν έκλεισε η Εθνική Οδός

Μνήμες από το τεράστιο και βασανιστικό μποτιλιάρισμα του 2017 στην Εθνική Οδό, ένεκα της τότε χιονόπτωσης ήρθαν, όπως έμαθα, σε σύσκεψη για την κακοκαιρία που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ήταν τότε, όπως οι περισσότεροι θυμούνται, που εκατοντάδες οδηγοί είχαν αποκλειστεί και χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού είτε να τους απεγκλωβίσει, είτε να τους μοιράσει τροφή και νερό. Τότε που έκαναν την εμφάνισή τους τεθωρακισμένα οχήματα στην εθνική οδό για να ανοίξουν δρόμο. Όλη αυτή την ταλαιπωρία θυμήθηκαν στο Μαξίμου και δεν ήθελαν να επαναληφθεί. Και δόθηκε απευθείας η εντολή, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού, να κλείσει η εθνική οδός. Όπως μου είπε ένα πουλάκι που κατοικοεδρεύει στην οδό Ηρώδου Αττικού (και με το οποίο συνομιλώ συχνότατα) ο Πρωθυπουργός έλεγε στους συνεργάτες του ότι «κλείνουμε δρόμους και όχι ανθρώπους, έστω και λίγες ώρες». Έτσι έκλεισε η εθνική οδός.

***
Διαστημικό όχημα στο Κολωνάκι

Ένας από τους εργάτες του Δήμου Αθηναίων που έσπευσε αξημέρωτα στο Κολωνάκι για να ανοίξει τους δρόμους από το χιόνι, περιέγραψε την αντίδραση των κατοίκων: Ήταν, είπε, σαν να έβλεπαν οι κάτοικοι του Κολωνακίου… διαστημικό όχημα. Και τούτο επειδή είδαν το πρωί της Τρίτης ένα εκχιονιστικό μηχάνημα και μια αλατιέρα να ανοίγει δρόμο μέσα στα χιόνια, εκεί στην πλατεία. Και η απορία όλων ήταν πού βρήκε ο Δήμος της Αθήνας τόσα πολλά εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες; Η επιχείρηση καθαρισμού του Κολωνακίου και όλης της Αθήνας από το χιόνι έχει πολύ παρασκήνιο το οποίο και σας μεταφέρω.

Ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης παρακολουθούσε τις τελευταίες ημέρες τα μετεωρολογικά δελτία και πίστεψε τους μετεωρολόγους για το κύμα της βαρυχειμωνιάς που ερχόταν. Μηχανήματα ο Δήμος δεν είχε, συνεπώς έπρεπε από κάπου να τα δανειστεί. Μαθαίνω λοιπόν ότι τηλεφώνησε στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας (στην περιφέρεια όπου είχε διατελέσει στο παρελθόν περιφερειάρχης) και σε μερικούς δημάρχους της περιοχής και τους ζήτησε να του δανείσουν μηχανήματα. Με προθυμία του έστειλαν 30 (εκχιονιστικά, μπουλντόζες και αλατιέρες). Τόσα πολλά βαριά μηχανήματα ποτέ δεν είχαν δει οι κάτοικοι του Κολωνακίου.

***

Χαμός στο Διαδίκτυο για τους ντελιβεράδες

Σάλο έχουν προκαλέσει ωστόσο στα social media εικόνες από εργαζόμενους στη διανομή φαγητού και Κούριερ οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται εν μέσω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Σε μία από αυτές ένας ντελιβεράς έχει πάρει το μηχανάκι του στα χέρια και προσπαθεί να προχωρήσει μέσα στη χιονισμένη οδό Μπενάκη, στα Εξάρχεια. Όπως έχει διαπιστωθεί αρκετοί εργοδότες δεν υπολογίζουν την επικινδυνότητα της κατάστασης και υποχρεώνουν τους υπαλλήλους τους να εργαστούν υπό τέτοιες συνθήκες…

***

Έκαναν σκι με παγοπέδιλα στην Αθήνα

Ως ευκαιρία για χειμερινά σπορ είδαν όμως και ορισμένοι Αθηναίοι τα χιόνια. Ίσως επειδή εφέτος το lockdown και τα κλειστά χιονοδρομικά κέντρα δεν τους επέτρεψε να κάνουν σκι, έβγαλαν τον εξοπλισμό τους στον δρόμο για να κάνουν… snowboard και σκι στην πρωτεύουσα. Ορισμένοι δεν έχασαν την ευκαιρία και ανακάλυψαν μια… κατηφόρα στου Ζωγράφου και τη μετέτρεψαν σε χιονοδρομική πίστα την οποία κατέβηκαν με snowboard.

***

Η Δόμνα μοιράζει ζεστό τσάι σε άστεγους

Στους παγωμένους δρόμους του κέντρου της Αθήνας βρέθηκε μέσα στον χθεσινό χιονιά η ηγεσία της Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργο Σταμάτη μπήκαν στο ειδικό βανάκι των Γιατρών του Κόσμου και μαζί με τους ανθρώπους της οργάνωσης έψαξαν για άστεγους συμπολίτες μας που δεν μπόρεσαν να βρουν κατάλυμα στις δομές προστασίας.

Μοίρασαν φαγητό, ζεστό τσάι και έδωσαν σε όσους δεν είχαν sleeping bag για να προστατευτούν από το τσουχτερό κρύο. Όπως τους εξήγησαν οι Γιατροί του Κόσμου, υπάρχουν αρκετοί άστεγοι που ενώ θα μπορούσαν να βρουν στέγη, τροφή και θέρμανση στους ξενώνες φιλοξενίας, παραμένουν στο κρύο επειδή φοβούνται μήπως χάσουν τα προσωπικά τους είδη. Και για αυτούς χρειάζεται άλλου είδους μέριμνα.

***
Οι 11. 000 δόσεις του εμβολίου και ο επαναπρογραμματισμός

Η συχνότερη λέξη που ακουγόταν στις συσκέψεις της Πολιτικής Προστασίας ήταν ο «επαναπρογραμματισμός». Δεν ήταν λίγοι, όπως έμαθα οι εμβολιασμοί που αναβλήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας. Κάπου 11.000! Και οι περισσότεροι από αυτούς θα έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Οπως καταλαβαίνετε, υπήρξε ανησυχία με τον Μάριο Θεμιστοκλέους να επιχειρεί τον «επαναπρογραμματισμό» το ραντεβού των 11.000 πολιτών. Το θέμα ήταν αρκετά σοβαρό και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία μετείχε και ο Πρωθυπουργός ο οποίος δήλωσε ότι καμιά δόση δεν θα πάει χαμένη και ότι θα αξιοποιηθούν τα εμβόλια που έμειναν αδιάθετα μέσω του συστήματος των εμβολιασμών.

***

Όταν δεν τηρούνται τα μέτρα

Σε τετραψήφιους αριθμούς -μετά το διάλειμμα του Σαββατοκύριακου- ανέβηκαν και πάλι τα κρούσματα στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.121 κρούσματα. Σταθερά, όπως κάθε μέρα στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αττική, η οποία βρίσκεται εδώ και 5 μέρες σε καθεστώς καθολικού lockdown. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει αυξημένο αριθμό μολύνσεων. Ρώτησα ένα μέλος της επιτροπής των ειδικών εάν δικαιολογούνται τόσα πολλά κρούσματα μετά από πέντε μέρες σκληρού lockdown στην Αττική και μου είπε ότι δεν τηρούνται απόλυτα τα μέτρα. Βάζουμε, είπε, κάθε λίγο και λιγάκι νέα μέτρα επειδή δεν τηρούνται τα μέτρα που είχαμε εξαγγείλει. Αυτό είναι το βασικό θέμα που πρέπει να επιλυθεί.

***

Και διπλή μάσκα;

H χρήση διπλής μάσκας – μιας χειρουργικής και μιας πάνινης – αποδεικνύεται τελικά πιο αποτελεσματική στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας, κατά τους ειδικούς. Οι χώρες, η μία μετά την άλλη κάνουν τις σχετικές συστάσεις στους πολίτες τους. Για το λόγο αυτό, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και μάλιστα να εγκριθεί ομόφωνα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την ερχόμενη Παρασκευή. Αρχικά θα αφορά στους κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό, στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η σχετική εισήγηση προτείνει τη χρήση χειρουργικής μάσκας σε επαφή με το πρόσωπο και της υφασμάτινης ως δεύτερο στρώμα, από πάνω, στη λογική ότι δύο στρώσεις είναι καλύτερες από μία μόνο. Να ξέρετε όμως και τούτο: Ό,τι έως τώρα δεν υπήρξε καμία συζήτηση στην Επιτροπή Ειδικών για τη χρήση διπλής μάσκας.

***
Η ΔΕΗ στην κακοκαιρία

Το μεγάλο στοίχημα των ημερών, κρυφό κι ανείπωτο σε κάθε περίπτωση, ήταν να μην καταρρεύσει το δίκτυο της ΔΕΗ στην Αττική, καθώς η πρόσφατη βλάβη στον σταθμό του Ασπροπύργου, έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία. Τότε, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 7ης Φεβρουαρίου, το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου είχε παραδοθεί στις φλόγες και ναι μεν η φωτιά κατασβέστηκε σύντομα και τα συνεργεία επανάφεραν το ρεύμα σε 1-2 ώρες, ωστόσο κανείς από τους υπευθύνους δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει ότι δεν θα ξανασυμβεί. Τώρα, τα πράγματα είναι πιο σκούρα αφού η πρόσβαση τόσο στα αποκαλούμενα Νεόδμητα του Ασπροπύργου όσο και στον έτερο μεγάλο σταθμό μεταφοράς ενέργειας του Αγ. Στεφάνου, θεωρείται «σχεδόν ανέφικτη». Πληροφορούμαι δε ότι όσες σχετικές ερωτήσεις κι αν υποβλήθηκαν από τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου προς τους αρμόδιες διαχειριστές της ρευματοδότησης, δεν υπήρξαν σαφείς απαντήσεις.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου