Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Καθηγητές κάνουν μήνυση στη Σχολή - Επιστολή Μεθοδίου υπέρ καθηγήτριας και εναντίον της Σχολής

 Θεόδωρος Καλμούκος

Εθνικός Κήρυξ

Από την πρώτη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης το 2019. Διακρίνονται από αριστερά: π. Εμμανουήλ Κλάψης. Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος Δρ. Εύη Ζαχαριάδη -Χόλμπεργκ και Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: HCHC

ΒΟΣΤΩΝΗ. Δύο από τους έξι απολυθέντες καθηγητές του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, η Δρ. Εύη Ζαχαριάδη-Χόλμπεργκ (Evie Zachariades-Holmperg) της Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας Λειτουργικών και Πατερικών Ελληνικών και ο π. Εμμανουήλ Κλάψης της Δογματικής, κάνουν μήνυση στη Σχολή για την απόλυσή τους. Απελύθησαν τον Αύγουστο έπειτα από απόφαση της Εφορείας καθότι η Σχολή περιήλθε σε καθεστώς κρίσιμης οικονομικής κατάστασης -financial exigency- όπως είχε γράψει σχετικά ο «Ε.Κ.» στις 10 Αυγούστου του 2020.

Υπογραμμίζεται ότι τέσσερις από τους έξι απολυθέντες καθηγητές είχαν μονιμότητα (tenure), ανάμεσά τους και οι δύο μηνυτές, η Δρ. Χόλμπεργκ και ο π. Κλάψης. Αμφότεροι δίδαξαν στο Κολέγιο και τη Σχολή επί μακρά σειρά ετών. Η Δρ. Χόλμπεργκ είχε κατορθώσει να λάβει διπλή μονιμότητα τόσο στο Ελληνικό Κολέγιο, όσο και στη Θεολογική Σχολή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ενημέρωσε τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου στην τελευταία συνεδρίασή τους μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021. Συνάμα ανακοίνωσε τον αποκλεισμό του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου από τις συνεδριάσεις της Εφορείας της Σχολής.

Υπενθυμίζει ότι ο «Ε.Κ.» στο δημοσίευμά του της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου 2021 είχε γράψει τα εξής: «Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος αποκλείσθηκε από τη συμμετοχή του στην Εφορεία της Σχολής, διότι θεωρείται ότι συνδέεται με νομικές ενέργειες οι οποίες στρέφονται εναντίον των συμφερόντων της Σχολής. Επ' αυτού υπάρχει επίσημη νομική γνωμάτευση. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Σχολής που ιεράρχης της Αρχιεπισκοπής απαγορεύεται να συμμετάσχει στην Εφορεία της».

Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε στα μέλη της Συνόδου αντίγραφο της επιστολής των δικηγόρων της Σχολής προς τον πρόεδρό της Γεώργιο Καντώνη, με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2021, στην οποία υποδεικνύουν ότι ο Μητροπολίτης Μεθόδιος δεν μπορεί να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Εφορείας της Σχολής. Από την επιστολή των δικηγόρων προς τον πρόεδρο της Σχολής, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του «Ε.Κ.», προκύπτει ότι ο Μητροπολίτης Μεθόδιος έχει γράψει επιστολή υπέρ της καθηγήτριας Χόλμπεργκ η οποία κατηγορεί το Ιδρυμα για «διάκριση» σε βάρος της (discrimination).

Από την επιστολή προκύπτει επίσης πως αμφότεροι Χόλμπεργκ και Κλάψης υπέβαλλαν αρχικά τη μήνυση στην Επιτροπή της Μασαχουσέτης Εναντίον των Διακρίσεων (Massachusetts Commission Against Discrimination), αλλά όπως έγραψαν οι δικηγόροι της Σχολής «μας έχει πληροφορήσει ο δικηγόρος της καθηγήτριας Χόλμπεργκ πως θα αποσύρουν την υπόθεση από την Επιτροπή της Μασαχουσέτης Εναντίον των Διακρίσεων (Massachusetts Commission Against Discrimination) και θα την καταθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο Νόρφολκ (Norfolk Superior Court)». Επίσης, αμφότεροι είχαν στείλει αναφορά προ μηνών στις Ακαδημαϊκές Αρχές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ακαδημαϊκή αναγνώριση της Σχολής.

Την επιστολή υπέρ της καθηγήτριας Χόλμπεργκ φέρεται να έγραψε ο Μητροπολίτης Μεθόδιος όταν ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, έπειτα από την αποπομπή από την Προεδρία της, του π. Χριστόφορου Μητρόπουλου. Ωστόσο, πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι δεν υπάρχει αντίγραφο της επιστολής αυτής στα αρχεία της Σχολής. Η καθηγήτρια Χόλμπεργκ επικαλείται στη μήνυσή της την επιστολή του κ. Μεθοδίου για να στηρίξει τις κατηγορίες της.

Επίσης, πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι και ο πρώην αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής, π. Θωμάς Φιτζέραλντ, έχει γράψει δική του επιστολή υπέρ της καθηγήτριας Χόλμπεργκ και κατηγορητήριο σε βάρος της Σχολής. Ο π. Φιτζέραλντ εξακολουθεί να είναι καθηγητής στη Σχολή.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του «Ε.Κ.» με την καθηγήτρια Χόλμπεργκ είπε ότι «δεν θα ήθελα να το συζητήσω».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο διημείφθη η εξής στιχομυθία:

«Ε.Κ.»: Σας τηλεφωνώ για το εξής: Θα δημοσιεύσουμε σχετικά για τη μήνυση της καθηγήτριας κυρίας Χόλμπεργκ εναντίον της Σχολής στην οποία εμπεριέχεται και μία επιστολή δική σας. Θέλετε να σχολιάσετε;

Μητροπολίτης Μεθόδιος: Θεόδωρε, αυτή η επιστολή εστάλη τον περασμένο Οκτώβριο στον τότε Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής τον Φιτζέραλντ. Δεν υπήρχε μήνυση τότε. Εάν κάνει αυτή μήνυση μαζί με τον Κλάψη που κάνουν μήνυση εγώ δεν ανακατεύομαι με αυτά. Σεβάστηκα τον Αρχιεπίσκοπο προχτές που είπε, κι όπως το έγραψες κι εσύ στην εφημερίδα, ότι δεν πρέπει να είμαι στην Εφορεία της Σχολής έως ότου ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα και του είπα πολύ ευχαρίστως.

«Ε.Κ.»: Αλλά τώρα που γνωρίζετε ότι η κυρία Χόλμπεργκ κάνει μήνυση σκέπτεστε να ανακαλέσετε αυτή σας την επιστολή;

Μητροπολίτης Μεθόδιος: Κάνει και ο Κλάψης μήνυση, όχι μόνο η Χόλμπεργκ. Γιατί να την ανακαλέσω;

«Ε.Κ.»: Επειδή τη χρησιμοποιεί εναντίον της Σχολής και εσείς είσθε ιεράρχης της Εκκλησίας.

Μητροπολίτης Μεθόδιος: Και ιεράρχες της Εκκλησίας δεν επιτρέπεται να εκφέρουν τη γνώμη τους στον Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής; Γιατί να την αποσύρω, «η εσχάτη πλάνη χείρω της πρώτης».

Ο Γεώργιος Καντώνης, Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον «Ε.Κ.» δήλωσε πως «επειδή πρόκειται για νομικό θέμα που μπορεί να φτάσει σε εκδίκαση, μας έχουν συμβουλεύσει οι δικηγόροι μας να μην κάνουμε σχόλια».

Ο «Ε.Κ.» άφησε μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα του π. Εμμανουήλ Κλάψη, του ετέρου των μηνυτών της Σχολής και του π. Θωμά Φιτζέραλντ ο οποίος κι αυτός έγραψε επιστολή υπέρ της κυρίας Χόλμπεργκ, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. Ολόκληρη η επιστολή των δικηγόρων του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής η οποία δόθηκε στα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε Καντώνη,

Το Κολέγιο έχει ζητήσει για συμβουλή αναφορικά τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου στις συνεδριάσεις της Εφορείας, ως αποτέλεσμα αποστολής επιστολής υποστηρίζοντας τις αιτιάσεις της καθηγήτριας Χόλμπεργκ και την πιθανότητα να είναι μάρτυρας (ο Μεθόδιος) στην υπόθεση.

Γι' αυτό το θέμα, η καθηγήτρια Χόλμπεργκ αμφιβάλλει (challenging) τη διακήρυξη της Εφορείας κρίσιμης οικονομικής κατάστασης -financial exigency – και επίσης αιτιάζει διάκριση (discrimination) από το Κολέγιο εναντίον της.

Στη μήνυσή της ενώπιον της Επιτροπής της Μασαχουσέτης Εναντίον των Διακρίσεων (Massachusetts Commission Against Discrimination) η καθηγήτρια Χόλμπεργκ έχει συμπεριλάβει ένα γράμμα από τον Μητροπολίτη (Μεθόδιο) στο οποίο υποστηρίζει τις κατηγορίες της εναντίον του Κολεγίου. Μας έχει πληροφορήσει ο δικηγόρος της καθηγήτριας Χόλμπεργκ πως θα αποσύρουν την υπόθεση από την Επιτροπή της Μασαχουσέτης Εναντίον των Διακρίσεων (Massachusetts Commission Against Discrimination) και θα την καταθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο Νόρφολκ (Norfolk Superior Court). Αποτέλεσμα αυτής της επιστολής, φαίνεται ότι ο Μητροπολίτης είναι αντίθετος με τη θέση του Κολεγίου, το οποίο αρνείται οποιαδήποτε διάκριση εναντίον της καθηγήτριας Χόλμπεργκ. Η θέση του Μητροπολίτη είναι σε αντίθεση με εκείνη του Κολεγίου.

Συνεπώς, δεν θα ήταν πρέπον για την Αυτού Σεβασμιότητα να συμμετάσχει σε οιανδήποτε συνεδρίαση αναφορικά με τα οικονομικά του Κολεγίου ή την πορεία της υπόθεσης της καθηγήτριας Χόλμπεργκ ή την υπόθεση του π. Κλάψη, ο οποίος μηνύει επίσης το Κολέγιο. Σημειώνω ότι η καθηγήτρια Χόλμπεργκ και ο π. Κλάψης αντιπροσωπεύονται από τον ίδιο δικηγόρο, και ο π. Κλάψης έχει κάνει τις ίδιες κατηγορίες που υπάρχουν στη μήνυση της καθηγήτριας Χόλμπεργκ.

Ως δικηγόροι του Κολεγίου γι' αυτό το θέμα, συστήνουμε όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεθόδιος απέχει από τις συνεδριάσεις της Εφορείας αυτή την περίοδο».

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου