Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Ερευνα και ανακάλυψη του ομογενή καθηγητή Ιατρικής Σωτήρη Τσιμήκα για τον κορωνοϊό

 Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, 2021

Ο ιατρός Σωτήρης Τσιμήκας είναι γιός του Χρίστου και Κλεάνθης Τσιμήκα από το Dracut (Lowell, Massachusetts) και είναι απόφοιτος της Ελληνο-Αμερικάνικης Ακαδημίας του Lowell.  Η οικογενειά του είναι μέλη του Μακεδονικού Συλλόγου Αιμιλιανός & Θεοδώρα.  

Συγχαρητήρια στον επιστήμωνα ιατρό/καθηγητή Σωτήρη Τσιμήκα αλλά και στους γονείς που βρέθηκαν από τα Γρεβενά στην Αμερική για μία καλύτερη ζωή.  paneliakos.com

Εθνικός Κήρυξ

Ο ομογενής ιατρός καρδιολόγος και καθηγητής της ιατρικής Δρ. Σωτήρης Τσιμήκας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΛΙΦΌΡ

San Diego, California. Το φως της δημοσιότητας είδε στο ιατρικό περιοδικό «BioWorld» πολλά υποσχόμενη έρευνα και ανακάλυψη του ομογενή καρδιολόγου ιατρού και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας στην πόλη Σαν Ντιέγκο, Σωτήρη Τσιμήκα.

Συγκεκριμένα, η Covicept Therapeutics Inc., η οποία είναι μία νέα εταιρεία που εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ενός μικρού μορίου για την αναστολή της αναπαραγωγής και της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 και άλλων ιών RNA. Ηδη ξεκίνησε με βασική χρηματοδότηση 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή εταιρεία Forbion. Η εταιρεία Covicept Therapeutics Inc, η οποία ξεκίνησε από την έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (UCSD), στοχεύει να ξεκινήσει την πρώτη της κλινική μελέτη στα μέσα του έτους 2021.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δρ Σωτήρης Τσιμήκας, δήλωσε στο «BioWorld» ότι η Covicept ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 μετά την ανακάλυψη, με τους συνιδρυτές του Philip Gordts και Jeffrey Esko, ενός μικρού μορίου που βρέθηκε εδώ και πολύ καιρό να έχει αντι-μολυσματικές ιδιότητες. Αν και δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει το όνομα του μικρού μορίου, όταν ο Γκόρντς και ο Εσκο το έφεραν στο εργαστήριο για να το δοκιμάσουν ενάντια στο SARS-CoV-2 στην κυτταρική καλλιέργεια και σε ένα προκλινικό μοντέλο σε ζώα το βρήκαν εξαιρετικά ισχυρό.

Η σύνθεση ήταν αρχικά μέρος μιας καρδιαγγειακής επικέντρωσης που χορηγήθηκε με σκοπό να φωτίσει την επιγενετική των μακροφάγων στο πλαίσιο της φλεγμονής. Αλλά, «όπως για πολλά πράγματα στη ζωή, υπάρχει πάντα λίγη εμπλοκή», κάτι που βοήθησε με το να προετοιμάσει το μυαλό για νέα πράγματα, είπε ο Τσιμήκας, ο οποίος όπως και οι συνιδρυτές του Covicept, είναι επίσης καθηγητής του UCSD. Εκτός από την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Covicept, ο Δρ Τσιμήκας εργάζεται επίσης με μερική απασχόληση στην εταιρεία Ionis Pharmaceuticals Inc.

Δεδομένου ότι ένα πακέτο τοξικολογίας και δοκιμή φάσης Ι του μορίου είχε ήδη ολοκληρωθεί σε προηγούμενη ένδειξη, ο Δρ Τσιμήκας είπε πως «πιστεύουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στη φάση II για να μελετήσουμε τον Covid-19». Υπάρχει ήδη σχεδιασμός ότι αυτή η δοκιμή θα μετρήσει τους ιούς τίτλους SARS-CoV-2 των συμμετεχόντων μόλις εγγραφούν και, στη συνέχεια, να δούμε πόσο γρήγορα αυτοί οι τίτλοι μειώνονται σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Η καθιέρωση αποδεικτικών στοιχείων για την επιτάχυνση της εκκαθάρισης του ιού θα ανοίξει το δρόμο για μια δοκιμή αποτελεσματικότητας της φάσης III.

Εκτός από τον προγραμματισμό της δικής της μελέτης, η εταιρεία Covicept έχει επίσης υποβάλει αίτηση για να καταστήσει το μόριό της μέρος της δοκιμής ACTIV-2 του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, μια μελέτη για εξωτερικούς ασθενείς με Covid-19.

Αυτό που δεν είναι το μυστήριο του μορίου, είναι ένα αντιιικό κατά την έννοια των προϊόντων Tamiflu (oseltamivir) ή Veklury (remdesivir) της Gilead Sciences Inc., καθένα από τα οποία λειτουργεί άμεσα σε έναν ιό. Αντ’ αυτού, το μόριο της Covicept λειτουργεί σε πλήθος κυττάρων που μολύνουν οι ιοί, σταματώντας τον μηχανισμό αυτών των κυττάρων από το να δημιουργούν περισσότερα αντίγραφα του ιού, ειδικά των ιών RNA.

Ο Δρ Τσιμήκας είπε πως «στην πραγματικότητα, αποτρέπει την αναπαραγωγή του ιού, επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να το αντιμετωπίσει με πολύ μικρότερο ιικό φορτίο και, θεωρητικά, σε αυτό το επίπεδο, μειώνοντας την πιθανότητα ενός ασθενή να αρρωστήσει». Ενας τέτοιος μηχανισμός μπορεί να υποστηρίξει τόσο την ευρεία εφαρμογή, όπως σε άλλους ιούς RNA, και μπορεί επίσης να αποφύγει τις θεραπείες αντισωμάτων κινδύνου αντίστασης που αντιμετωπίζονται τώρα στο Covid-19.

Τονίζοντας την πιθανή χρησιμότητα του φαρμάκου στο Covid-19 είναι η τάση του να συσσωρεύεται στους πνεύμονες λόγω των χημικών του ιδιοτήτων. Η ιδέα είναι ότι όταν ένας ασθενής αρρωστήσει, θα πάρει το φάρμακο ως χάπι, όπως με το Tamiflu, προκαλώντας τον ιικό πολλαπλασιασμό να τελειώσει σε διάστημα 5 έως 10 ημερών.

    ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου