Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Πέθανε ο καθηγητής Dr. (PhD) Αδάμ Σγούρος στο Lowell Μασαχουσέτης

Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, 2021

 Ευχαριστώ αντί νεκρολογία.  Στο καλό καλέ άνθρωπε, Έλληνα.



Ο αείμνηστος καθηγητής Αδάμ Σγούρος. 

Ο Αδάμ ήταν ένα από τα τέσσερα παιδιά, με μία μεγαλύτερη αδελφή την Ελένη και έναν νεότερο αδελφό τον Αλέξανδρο, ενώ ο δεύτερος αδελφός τους, ο Νικόλαος, απεβίωσε σε παιδική ηλικία.

Ο Αδάμ μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ηλικία των 19 ετών. Επιστρατεύθηκε στον Αμερικανικό Στρατό και υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή στον Πόλεμο της Κορέας, ενώ αποστρατεύτηκε με τιμές και βραβεύσεις. Μετά την επιστροφή του σπούδασε στο Πολιτειακό Κολέγιο του Λόουελ, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας Μαθηματικά, Συγκριτική Παιδαγωγική, ενώ πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Δίγλωσση Εκπαίδευση και στα Μαθηματικά. Δίδαξε σε αρκετά πανεπιστήμια, ενώ ήταν γνώστης πέντε γλωσσών: Ελληνικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Αρχαία Ελληνικά και Ιταλικά.

Βοηθούσε πολύ τους εξ’ Ελλάδος φοιτητές τους οποίους δεχόταν στο σπίτι του όπου τους έκανε δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα και οι οποίοι τον αγαπούσαν και εκτιμούσαν πολλοί, ενώ είχε βγάλει τη φήμη ανάμεσά τους του «καλού ανθρώπου».

Εδινε πάντοτε από τους πρώτους το παρών σε ελληνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ ήταν υπερασπιστής της Ελληνικής Παιδείας και της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματολογίας.

Καταλείπει τη σύζυγό του Τζοάν, τρία παιδιά και δέκα εγγόνια. Επίσης, καταλείπει τον αδελφό του πρωτοπρεσβύτερο Αλέξανδρο Σγούρο από τη Φλόριδα, καθώς και πολλούς ανιψιούς, ανιψιές και πολλούς φίλους.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού η Εξόδιος Ακολουθία και ο Ενταφιασμός του θα γίνουν σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Λόουελ. Αντί ανθέων όσοι επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του μπορούν να στείλουν χρηματικές δωρεές για την ενίσχυση του Ελληνικού Ημερήσιου Σχολείου της Κοινότητας Αγίας Τριάδος του Λόουελ.  E.K.

----------------------------------------------------------

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. 

Ο αείμνηστος, Αδάμ Σγούρος, (Αδαμάκης) όπως τον αποκαλούσε η μητέρα του είχε βοηθήσει πολλούς Έλληνες που στα πρώτα χρόνια δεν γνώριζαν την αγγλική γλώσσα.  Στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1970 γνώρισα τον Αδάμ που τότε είχε μείνει άεργος από το Κολλέγιο (σήμερα Πανεπιστήμιο του Westfield, Massachusetts) και ήταν στο ταμειο ανεργίας.  Τότε είχε μόνο το Μπάτσελορ, μετά πήρε το Μαστερς από το Πανεπιστήμιο του Ντιτρόϊτ και το Δοκτοράτο από το Πανεπιστήμιο της Φλώριδας.

Έτσι γνώρισα τον Αδάμ από κοντά αφού μόλις είχα έρθει από την Ελλάδα, μαθητής του Λυκείου, και ο Αδάμ με βοήθησε με την ορολογία στα Calculus (ανώτερα μαθηματικά) αλλά και στη Χημεία και Φυσική και όχι μόνο!

Θυμάμαι πολλές φορές που ο Αδάμ θεωρούσε τον εαυτό του «αδικημένο» από το σύστημα και «κυνηγούσε» καπιταλιστές! 

Μιλούσαμε για τον Ελληνισμό, την Ομογένεια, τους Πολιτικούς αλλά και τους κληρικούς καθ’ ότι ο πατέρας του ήταν για 36 χρόνια ιερέας της Αγίας Τριάδος στο Λόουελ και ο αδερφός του Αλέξανδρος ιερέας στη Φλώριδα και από το σπίτι τους στο Butterfield Street είχαν περάσει ο Μητροπολίτης Σίλας ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος και πολλοί άλλοι. 

Η μητέρα του, πρεσβυτέρα Αθηνά, μας έφτιαχνε καφέδες και εμείς συζητούσαμε επί ώρες το χειμώνα του 1975-1976.  Στο τέλος του Ιουνίου, 1976, με πήρε με την «κούρσα» του και πήγαμε στα παλιά του «λημέρια» στο Westfield ΜΑ στο σπίτι που έμεναν και που τώρα κατοικούσαν άλλοι.  Πήγαμε στο Κολλέγιο και στην Τάξη που δίδασκε. 

Κάθισε στην έδρα που δίδασκε και μου είπε:  (Βασιλάκη, εδώ καθόμουν και μάθαινα τα παιδιά μαθηματικά. Μία ημέρα, όταν μπήκα στην αίθουσα, σε αυτήν εδώ την καρέκλα στην έδρα, ένας φοιτητής είχε απλώσει τα πόδια πάνω στην έδρα μου και κάπνιζε.  Του είπα να κατέβει.  Ο φοιτητής αντέδρασε και άρχισε να με βρίζει.  Του είπα ότι τον αποβάλω και μου απάντησε «ανθρωπάκο, αύριο θα ψάχνεις να βρεις δουλειά».  Έτσι έγινε.  Την άλλη ημέρα με φώναξε ο πρόεδρος του κολλεγίου και έχασα τη δουλειά μου). 

Στο κολέγιο γνώρισα και τον Ελληνικής καταγωγής πρύτανη της μουσικής Δρ. Ρούσο, που είχε βαπτίσει τον γιό του Αδάμ, Δημήτρη.

Μετά πήγαμε στο σπίτι του κ. Κατιάννη που έμενε στην περιοχή.  Ο Κατιάννης ήταν πολιτικός μηχανικός και είχε κτίσει αρκετά κτίρια στις ΗΠΑ, κυρίως ελληνικές εκκλησίες και κοινοτικά κέντρα.  Ένα από τα κτίρια ήταν ο ναός Της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Lowell.

Ο Κατιάννης ήταν Πρόεδρος του ΠΑΚ του Ανδρέα Παπανδρέου από το οποίο γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ.  Επίσης ήταν και θείος της Αρσένη (όχι του Γεράσιμου Αρσένη) που ήταν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρόνια μετά.  Ο Κατιάννης θέλησε να πάμε για φαγητό και μας έβαλε στο αυτοκίνητό, ένα μεγάλο μπλε Plymouth, και πήγαμε σε ένα Howard Johnson όπου φάγαμε στο εστιατόριο.  Όταν βγήκαμε έξω, ο κ Κατιάννης πήγε και έφερε το αυτοκίνητο.  Μπήκαμε μέσα και αντιλήφθηκα ότι στο πίσω κάθισμα ήταν μία μεγάλη ομπρέλα.  Λέω, αυτή η ομπρέλα δεν ήταν εδώ πριν.  Στο κάθισμα του συνοδηγού ήταν ένα βιβλίο όπως είπε ο Αδάμ.  Ο Κατιάννης κάνει στροφή επί τόπου.  «Δεν είναι το δικό μου αυτοκίνητο» λέει.  Γυρίζει πίσω στο Howard Johnson και άφησε το ξένο αυτοκίνητο και πήρε το δικό του.  Δεν ξέρω αυτή η σύμπτωση τι πιθανότητες έχει να γίνει και όμως έγινε, δύο ίδια αυτοκίνητα σταθμευμένα σχεδόν δίπλα και το κλειδί να είναι το ίδιο!

Στην επιστροφή και ενώ είμαστε στο Worcester είδαμε ένα πελώριο καπνό πάνω από την περιοχή του Lowell.  Όσο πλησιάζαμε τόσο αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει.  Καιγόταν κάτι στο κέντρο της πόλης.  Με κομμένη την ανάσα γιατί είχαμε συγγενείς στο Lowell και οι φωτιές τότε ήταν σύνηθες φαινόμενο.  Όταν φτάσαμε στο σταθμό του τραίνου οι δρόμοι ήταν κλειστοί από την αστυνομία.  Καιγόταν το συνεργείο και βενζινάδικο Macheras. 

Καλό ταξίδι Προφέσσα (Professor).  Σε ευχαριστούμε.

Βασίλης Καυκάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου