Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Ο δαπανηρός προστατευτισμός των ΗΠΑ

  Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

Ο δαπανηρός προστατευτισμός των ΗΠΑ

Η πανδημία του κορωνοϊού κλόνισε την πίστη των Ηνωμένων Πολιτειών στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι πολιτικοί, αφού βρέθηκαν αντιμέτωποι με απειλητικές για τη ζωή ελλείψεις αγαθών από ιατροφαρμακευτικές προμήθειες και ανταλλακτικά οικιακών συσκευών, υιοθέτησαν μία προσέγγιση χωρίς περιστροφές: υποχρεώστε τις επιχειρήσεις να παράγουν ό,τι είναι αναγκαίο στο έδαφος της Αμερικής. Το πρόβλημα όντως υφίσταται, αλλά αυτή η πολιτική, υποθέτοντας πως ακόμα είναι εφικτή όλη αυτή η εγχώρια παραγωγή για την κάλυψη των αναγκών, απέβαινε δαπανηρότατη. Απαιτείται μία συνετή μετακίνηση από τη φιλοσοφία τoυ «εγκαίρως» σε εκείνην του «μήπως χρειαστεί». Κι αυτό πρέπει να γίνει έξυπνα. Η μέγιστη ανθεκτικότητα και αντοχή μιας οικονομίας δεν σημαίνει μέγιστη απομόνωση.

Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού έφερε στο φως σοβαρές ατέλειες στα συστήματα εφοδιαστικής αλυσίδας, τα οποία τις τελευταίες δεκαετίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ακριβείς και χρονομετρημένες παραδόσεις από πολύ μακρινές περιοχές. Από το 2018, μόνο η Κίνα αντιπροσώπευε περισσότερες από τις μισές παγκόσμιες εισαγωγές εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες N95, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες σπάνιες γαίες, οι οποίες απαιτούνται στην κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών και αμυντικού εξοπλισμού. Οι επιχειρήσεις διατηρούν τόσο πολλούς προμηθευτές, και προμηθευτές προμηθευτών, που συνήθως δεν γνωρίζουν τις μη εμφανείς ανεπάρκειες σε διάφορα επίπεδα του συστήματος. Οταν η πανδημία διέρρηξε τους εμπορικούς δεσμούς και διέκοψε τον εφοδιασμό, η αγορά προσαρμόστηκε σε μεγάλο βαθμό. Ομως, σε κρίσιμους τομείς, αυτό δεν αρκεί. Ακόμα και σήμερα οι νοσοκόμες και οι νοσοκόμοι επαναχρησιμοποιούν μάσκες N95 μιας χρήσης, επειδή στα νοσοκομεία διετηρείτο απόθεμα μιας εβδομάδας και μόνον. Είδη, όπως ποδήλατα και οικιακές συσκευές, που απαιτούνται για τη μεταφορά και την προετοιμασία γευμάτων κατ’ οίκον, παραμένουν σε έλλειψη, λόγω διακοπής λειτουργίας των ξένων εργοστασίων και των επιπλοκών στον συντονισμό των παραδόσεων από την άλλη πλευρά του πλανήτη.

Στις ΗΠΑ, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκαν να φέρουν σχέδια για την ενίσχυση της κατανάλωσης αμερικανικών προϊόντων, ώστε να εντοπίσουν όλα όσα έχουν στρατηγική σημασία και μπορούν να παραχθούν εντός συνόρων. Ωστόσο, καμία χώρα δεν μπορεί να είναι τόσο ευημερούσα όσο και αυτάρκης.  Στο διεθνές μέτωπο αυτό σημαίνει αναβίωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, έτσι ώστε τα κράτη να συμφωνήσουν να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά σε περιόδους κρίσης και να περιορίσουν τις κινεζικού τύπου πρακτικές στρέβλωσης του εμπορίου. Στο εσωτερικό, τέλος, οι εταιρείες οφείλουν να κάνουν καλύτερη δουλειά χαρτογράφησης και διαχείρισης των αλυσίδων εφοδιασμού τους – μια προσπάθεια που, εάν γίνει σωστά, μπορεί να ενισχύσει τις αντοχές της οικονομίας και την καινοτομία.

BLOOMBERG, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου