Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Στην τσιμπίδα της εφορίας οι ξεχασμένες - αδήλωτες συντάξεις Ελλήνων του εξωτερικού

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Αssociated Press

(AP/Petros Giannakouris) 


Του Βασίλη Κουτσίλα 

ΑΘΗΝΑ. Με επιστολή ελέγχων για τα αδήλωτα εισοδήματα (συντάξεις –μερίσματα ) των Ελλήνων του Εξωτερικού που ζουν στην Ελλάδα ενημέρωσαν οι Εφορίες τις τελευταίες ημέρες πριν τελειώσει το 2020 τους φορολογούμενους που δεν δήλωσαν ποσά που ελάμβαναν από το 2014 από χώρες του εξωτερικού ή και συνεχίζουν να λαμβάνουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον «Ε.Κ.» η κ. Αννα Χρυσούλη, που είναι λογίστρια και φοροτεχνικός, προτεινόμενη σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας, οι «ύποπτες καταθέσεις» και η ζωηρή κίνηση στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντοπίστηκαν από τις αποτελεσματικές διασταυρώσεις στο Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών που είναι συνδεμένο με τα αρχεία των τραπεζών. Από εκεί αναζητούνται και βρίσκονται εύκολα οι τραπεζικοί λογαριασμοί καταθέσεων, οι τόκοι καταθέσεων, τα δάνεια και οι θυρίδες των υπόπτων προσώπων καθώς το ελληνικό κράτος επιδιώκει να αυξήσει με γρήγορο τρόπο τα έσοδα, στα άδεια ταμείων των Εφοριών.

Στο επίκεντρο των ελέγχων μπαίνουν αφενός όσοι φορολογούμενοι αναγράφουν στους κωδικούς του εντύπου Ε1 διαφορετικά στοιχεία από εκείνα που κοινοποιούν στο taxisnet, τράπεζες και άλλοι φορείς, όπως επίσης και εκείνοι που οι καταθέσεις τους παρουσιάζουν «ύποπτη και ενδιαφέρουσα σημασία».

Οπως αναφέρει η ΑΑΔΕ «το ποσό φόρου που καταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε στην αλλοδαπή αναγράφεται στους κωδικούς 651-652 αν πρόκειται για εισόδημα από μισθούς, συντάξεις κ.λπ. Αλλοδαπής προέλευσης. Οι φορολογούμενοι που έχουν αναγράψει ποσά στους πιο πάνω κωδικούς, δύνανται να καλούνται στη Δ.Ο.Υ. (Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία) για προσκόμιση δικαιολογητικών. Η καταβολή του ποσού του φόρου στην αλλοδαπή ή η παρακράτησή του, αποδεικνύεται με συγκεκριμένα δικαιολογητικά έγγραφα». Οπως εξάλλου είπε η κ. Αννα Χρυσούλη στον «Ε.Κ.», στις περιπτώσεις αυτές οι φορολογούμενοι έλαβαν ήδη ειδοποιήσεις και καλούνται για εξηγήσεις, για έλεγχο και τον καταλογισμό προστίμων εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν καταθέσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2019 ή και προηγουμένων ετών.

Οπως εξηγεί η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), μέσω πρόσφατης απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, για οποιαδήποτε προσαύξηση περιουσίας, που προέρχεται από παράνομη ή αδικαιολόγητη ή άγνωστη πηγή και αιτία προέλευσης, ακολουθούνται πιστά οι διατάξεις συμμόρφωσης ελέγχου και αναδρομικών δηλώσεων και ορίζεται ότι ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να αποδείξει την πραγματική πηγή ή την αιτία προέλευσης ή ότι η εν λόγω προσαύξηση φορολογήθηκε ή απαλλάχθηκε νόμιμα.

Σε περίπτωση που οι αποδείξεις δεν είναι ικανοποιητικές, η οποιαδήποτε προσαύξηση της περιουσίας χαρακτηρίζεται και φορολογείται ως εισόδημα από άγνωστη πηγή. Η άρνηση ή η παράλειψη του φορολογούμενου να παράσχει τις παραπάνω πληροφορίες ή η αδυναμία του να τεκμηριώσει επαρκώς τους ισχυρισμούς προς δικαιολόγηση των επίμαχων ποσών, είναι σε βάρος του φορολούμενου.

Για τις τραπεζικές συναλλαγές με τις οποίες τα φυσικά πρόσωπα κάτοικοι Εξωτερικού στην Ελλάδα συναλλάσσονται ισχύουν οι υποχρεώσεις FACTA τόσο για όλες τις χώρες της Ευρώπης όσο και για τις ΗΠΑ από 01/07/2014 με την εφαρμογή του νόμου περί Φορολογικής Συμμόρφωσης Λογαριασμών της Αλλοδαπής (FATCA), καθώς και της Συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης και την εφαρμογή του FATCA.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου