Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Εχει Ταλιμπάν η Ορθοδοξία; Ελλειψη εκκλησιαστικής συνείδησης

 Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021


Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος. Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Καναδά




Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τι σημαίνει πρώτος μεταξύ ίσων; Οταν ο πρώτος προεδρεύει Ιεράς Συνόδου, υπάρχει άλλος πρώτος (ίσος) με αυτόν; (Ιεράς Συνόδου τοπικής Αυτοκεφάλου Εκκλησίας ή Πατριαρχείου). Οταν προεδρεύει ο πρώτος Οικουμενικής Συνόδου, υπάρχει άλλος πρώτος (ίσος) με αυτόν;».

Ολόκληρο το κείμενο του Αρχιεπισκόπου Σωτηρίου έχει ως εξής:

«Διαβάζοντας τελευταία στα ιστολόγια να γράφουν ‘εκκλησιαστικοί’ άνδρες, χάνει κανείς τον νου του. Διερωτάται. Είναι, αυτοί που γράφουν, πραγματικά Ορθόδοξοι χριστιανοί; (Πατριάρχες, αρχιερείς, ιερείς, γεροντάδες, μοναχοί);

Από τα γραφόμενά τους λείπει η αγάπη. Η ειρήνη. Η σύνεση. Η ταπείνωση. Η λογική. Πάνω απ’ όλα λείπει η εκκλησιαστική συνείδηση.

Ενθυμούνται αυτά που είπε ο Χριστός; ‘Μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε’ (Ματθ. 7,1). ‘Πάσα βασιλεία μερισθείσα καθ’ εαυτήν ερημούται’ (Ματθ. 12, 25). ‘Και διά το πληθυνθήναι την ανομίαν ψυγήσεται η αγάπη των πολλών ο δε υπομείνας εις τέλος ούτος σωθήσεται’ (Ματθ. 24,12-13).

Τι σημαίνει πρώτος μεταξύ ίσων; Οταν ο πρώτος προεδρεύει Ιεράς Συνόδου, υπάρχει άλλος πρώτος (ίσος) με αυτόν; (Ιεράς Συνόδου τοπικής Αυτοκεφάλου Εκκλησίας ή Πατριαρχείου). Οταν προεδρεύει ο πρώτος Οικουμενικής Συνόδου, υπάρχει άλλος πρώτος (ίσος) με αυτόν; Δεν είναι η διδασκαλία της Εκκλησίας, ότι σε μία Σύνοδο -οιαδήποτε Σύνοδο- ο πρώτος δεν αποφασίζει μόνος του, αλλά σέβεται την πλειοψηφία των μελών, αλλά ούτε και τα μέλη μπορούν να αποφασίσουν μόνα τους; Μπορούν τα μέλη της Συνόδου να συνεδριάσουν χωρίς τον πρώτο; Ασφαλώς όχι. Μια τέτοια συνεδρίαση είναι παρασυναγωγή ή τυρία. Δεν είναι αυτή η πραγματική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας;

Οποιος έχει εκκλησιαστική συνείδηση δεν σχίζει τον άρραφο χιτώνα του Χριστού. Δεν θέτει τον εαυτό του πάνω από την Εκκλησία. Δεν αφήνει τον εγωισμό του να κυριαρχήσει και να τον κάνει να πιστεύει, ότι είναι αλάθητος. Οχι μόνο στην Εκκλησία, αλλά και σε οιαδήποτε ευνομούμενη κοινωνία δεν επιτρέπονται αυτά τα οποία τελευταίως παρουσιάζονται σε Ορθόδοξα ιστολόγια από τους παντός είδους ταλιμπάν της Ορθοδοξίας.

Οταν κάποιοι φθάνουν στο σημείο να ερμηνεύουν αυτοί με τον εγωϊσμό τους και το θέλημα του Θεού, τότε τα πράγματα γίνονται αδιόρθωτα, εκτός εάν υπάρχει πραγματική μετάνοια. Ορθόδοξοι χριστιανοί, όποιοι κι αν είστε, αποκτήστε ταπείνωση, σύνεση και εκκλησιαστική συνείδηση.

Οσοι πραγματικά έχουν Ορθόδοξο φρόνημα και εκκλησιαστική συνείδηση δεν βγαίνουν στα ιστολόγια, αλλά περιμένουν να ακούσουν τη σωστή φωνή της Εκκλησίας. Η σωστή φωνή της Εκκλησίας ακούγεται μόνο από τον πρόεδρο της Συνόδου ή από τον επίσημο εκπρόσωπο αυτής. Ολα τα άλλα είναι φωνασκίες μη Ορθόδοξες και προϊόν εωσφορικού εγωϊσμού».

Εθνικός Κήρυξ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου