Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Φταίνε οι γιορτές ή η μετάλλαξη; Αύξηση κρουσμάτων και επιβολή σκληρών περιορισμών σε πολλές χώρες

  Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε ημερήσια βάση καταγράφουν ξανά σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και αρκετές ευρωπαϊκές, οδηγώντας τις κυβερνήσεις (όπως και στην Ελλάδα) στη λήψη αποφάσεων για επαναφορά σκληρών μέτρων μετά την χαλάρωση των εορτών.


Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις ήδη εκτιμάται πως για την αύξηση που παρατηρείται πιθανότατα δεν ευθύνεται μόνο η σχετική ανεμελιά κατά την εορταστική περίοδο και η άρση κάποιων μέτρων αλλά και η εμφάνιση της μετάλλαξης του ιού που φαίνεται να τον καθιστά πολύ πιο μεταδοτικό. Ήδη το νέο στέλεχος του Sars-Cov-2 έχει εντοπιστεί σε δεκάδες χώρες και κάποιες, πέραν της Βρετανίας όπου τα πράγματα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρα, εκφράζεται μεγάλη ανησυχία.

Οι δε επιστήμονες τονίζουν πως ακόμη δεν έχουν δει πλήρως τις επιπτώσεις από την εορταστική περίοδος ενώ σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την μετάδοση του νέου στελέχους, ουδείς μπορεί επί του παρόντος να κάνει εκτιμήσεις. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φθάσει πλέον τα 84.993.315, οι νεκροί ανέχονται σε 1.843.866 ενώ έχουν αναρρώσει 60.110.468. Από τους υπόλοιπους ασθενείς 106,046 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση

Κορονοϊός: Το νέο στέλεχος είναι τρομακτικά μεταδοτικό - Αυξάνει το R έως και 0,7%

 Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων 

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν παγκοσμίως ακόμη 551.876 μολύνσεις και 8.296 θάνατοι.  

ΗΠΑ- Πολύ κοντά στα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών ο αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανήλθαν σε 232.227 και οι νεκροί σε 2.107.

Ηνωμένο Βασίλειο - Με την μετάλλαξη του κορονοϊού να φαίνεται πως ευθύνεται πρωτίστως για την μεγάλη αύξηση στον αριθμό νέων κρουσμάτων, η χώρα κατέγραψε νέο ρεκόρ με 57.725 σε μια ημέρα ενώ ανακοινώθηκαν και 445 ενώ ο δείκτης R υπολογίζεται στο 1,1 με 1,3. Η χώρα αναγκάστηκε να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων. 

Ο δε πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε  ότι πιθανόν να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στη χώρα πρόσθεσε όμως ότι τα σχολεία είναι ασφαλή και οι μαθητές θα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν.

Ρωσία - Εξαιρετικά υψηλός για τα δεδομένα της χώρας και κρούσματα του τελευταίου 24ωρου που έφτασαν τα 26,301 και οι νεκροί τους 447.

Ινδία - Βρίσκεται σε φάση συνεχούς περιορισμού της εξάπλωση του ιού και κατέγραψε μόλις 21.222 και 266 θανάτους, αριθμοί εξαιρετικά χαμηλή για τα δεδομένα της χώρας μετά την μεγάλη έξαρση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Βραζιλία - Ανάλογη εικόνα και στην χώρα της Λατινικής Αμερικής με τις αρχές να ανακοινώνουν 5.827 νέες μολύνσεις και 301 θανάτους. Ωστόσο επισημαίνεται πως παρατηρούνται σταθερά μεγάλες αυξομειώσεις γεγονός που πιθανότατα σχετίζεται με τον τρόπο καταγραφής αλλά σίγουρα δεν προσφέρει μια ξεκάθαρη εικόνα. 

Νότιος Αφρική - Η δεύτερη χώρα μετά το Ηνωμένο Βασίλειο στην οποία φαίνεται να καταγράφεται σημαντική εξάπλωση του νέου στελέχους του ιού και εκτιμάται πως ευθύνεται πιθανότατα και για την μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κυρίως κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν ακόμη 15.002 νέα κρούσματα και 288 θάνατοι. 

Ιταλία - Η χώρα καταγράφει αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων από τα Χριστούγεννα και το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε επίσης υψηλός αριθμός νέων μολύνσεων φθάνοντας τις 11.831 ενώ οι θάνατοι ανήλθαν σε 364.

Επίσης η κυβέρνηση μετέθεσε το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων της για τις 18 Ιανουαρίου, με τις περιφερειακές αρχές να ζητούν περισσότερο χρόνο, εκτιμώντας πως οι προϋποθέσεις δεν πληρούνται για το άνοιγμα των σταθμών σκι που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 7 Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την λήξη του χαρακτηρισμού όλη της χώρας ως ”κόκκινης ζώνης” καθ′ όλη τη διάρκεια των εορτών, σε έξι περιφέρειες της χώρας είναι πιθανό να διατηρηθούν οι αυστηροί περιορισμοί αν και σύμφωνα με την Repubblica δεν αποκλείεται να παραμείνει όλη η Ιταλία σε καθεστώς ”κόκκινη ζώνης” όλα τα σαββατοκύριακα, μέχρι και τον Φεβρουάριο. 

Κολομβία - Και σε αυτή τη χώρα καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από τα μέσα Δεκεμβρίου ενώ ανακοίνωσε ακόμη 11.528 και 270 αντίστοιχα. 

Τουρκία - Παρά την μεγάλη πτώση που παρατηρείται στον αριθμό των νέων κρουσμάτων από τα μέσα Δεκεμβρίου ο αριθμός των νεκρών σε ημερήσια βάση παραμένει υψηλός και αναφέρθηκαν ακόμη 11.180 και  202 αντίστοιχα. 

Μεξικό - Στα ύψη παραμένει ο αριθμός των νέων μολύνσεων και θανάτων σε ημερήσια βάση, από τα μέσα Νοεμβρίου ενώ το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν ακόμη 6.359 και 344 θάνατοι. 

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και της Ιταλίας που είναι στην λίστα των 10 χωρών με τα περισσότερα νέα κρούσματα παγκοσμίως, η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Συνολικά καταγράφηκαν 159,361 κρούσματα και 2.756 θάνατοι. 

Η Γερμανία κατέγραψε ακόμη 11.015 νέες μολύνσεις παρουσιάζοντας μιας συνολική εικόνα ταχύτερης εξάπλωσης του ιού από τα μέσα περίπου του Δεκεμβρίου ενώ καταγράφεται και μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νεκρών που το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε  340.

Θεωρείται δε πιθανό να παραταθεί το εθνικό lockdown και πέραν της 10ης Ιανουαρίου. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και τοπικοί πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συμφωνήσουν στην παράταση των περιοριστικών μέτρων σε συνάντησή τους την Τρίτη. Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο θα διαρκέσει η παράταση.

″Οι αριθμοί είναι ακόμη πολύ υψηλοί, επομένως θα πρέπει να παρατείνουμε τους περιορισμούς”, δήλωσε σε συνέντευξή του χθες το απόγευμα στο δίκτυο RTL ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ποσοστά μόλυνσης πρέπει να μειωθούν σημαντικά. ”Αυτό είναι προτιμότερο από το να χαλαρώσουν πολύ νωρίς και έπειτα, ίσως και μέσα σε μερικές εβδομάδες να αντιμετωπίζουμε νέα και δύσκολα ερωτήματα”, διευκρίνισε.

Στη δε Ολλανδία αναφέρθηκαν ακόμη 8.601 κρούσματα και 36 νεκροί ενώ και σε αυτή μετά το πρώτο δεκαήμερο το Δεκεμβρίου παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αφού στις 20 του μήνα κατέγραψε και ρεκόρ με περισσότερα από 23.000 μολύνσεις. Αύξηση όμως καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες και στους θανάτους. 

Η αρχές της Πολωνίας ανέφεραν ακόμη 6.945 φορείς του ιού και 102  θανάτους αλλά εδώ η εικόνα της εξάπλωσης του ιού φαίνεται να είναι σταθερή μετά τη κορύφων σε αριθμό κρουσμάτων που σημειώθηκε περί τα τέλη Νοεμβρίου με περισσότερα από 37.500 κρούσματα. Ωστόσο, η εξέλιξη δεν είναι και τόσο σαφής καθώς παρουσιάζονται σταθερά επαναλαμβανόμενες μεγάλες μειώσεις και αυξήσεις γεγονός που μάλλον αφορά ζητήματα καταγραφής. 

Στη Ουκρανία φαίνεται να μειώνονται σταδιακά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων όσο και των θανάτων που το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 4.576 και 123. 

Στη Γαλλία είχαμε 3.466 νέες μολύνσεις και 156 θανάτους αλλά γενικότερα η αύξηση που έχει καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και είναι εντός των υπολογισμών και στόχων των αρμόδιων αρχών. Πάντως η κυβέρνηση επέβαλλε αυστηρότερους περιορισμούς επιβάλλοντας από πιο νωρίς απαγόρευση της κυκλοφορίας σε 15 διαμερίσματα στο βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό τμήμα. Η κυκλοφορία θα σταματά από τις 6μμ αντί τις 8μμ. Αν και οι πλειονότητα των πολιτών παγκοσμίως σέβονται τους περιορισμούς, στη δυτική Γαλλία, στη μικρή πόλη Λιερόν, πραγματοποιήθηκε παράνομο ρέιβ πάρτι με τη συμμετοχή 2.500 ανθρώπων, οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή την Πέμπτη από όλη τη Γαλλία αλλά και από το εξωτερικό. Αφού σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των συμμετεχόντων και της αστυνομίας, το πάρτι διαλύθηκε χθες Σάββατο το πρωί. Δύο άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, ενώ οι αρχές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να παραμείνουν σε καραντίνα για επτά ημέρες και μετά να υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό.

Η Τσεχία καταγράφει μια μεγάλη και αιφνίδια μείωση των κρουσμάτων που πιθανότατα οφείλεται σε μειωμένο αριθμό διενεργούμενων τεστ αφού από τη μια μέρα στη άλλη οι μολύνσεις σε 24ωρη βάση μειώθηκαν από σε 3.466 από 17.000 και 13.000 τις αμέσως δύο προηγούμενες ημέρες. Ο αριθμός των νερκών όμως παρέμεινε σταθερά υψηλός στους 128.

Μετάλλαξη ή χαλάρωση;

Στην αύξηση των κοινωνικών συναναστροφών την περίοδο των Χριστουγέννων και όχι στη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού αποδίδουν οι αρχές της Ιρλανδίας την ξαφνική μεταστροφή που παρατηρήθηκε αφού εμφανίζει τον ταχύτερο ρυθμό μόλυνσης ενώ είχε τον βραδύτερο στην ΕΕ. 

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα με 3.394 νέα αλλά ευτυχώς οι θάνατοι παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο με μόλις τέσσερις. 

Ο ανώτερος ιολόγος της χώρας, ο Κίλιαν ντε Γκάσκουν, δήλωσε  ότι τα εργαστήρια εντόπισαν 16 περιπτώσεις της νέας μετάλλαξης σε ένα δείγμα 169 θετικών τεστ ενώ ο  Φίλιπ Νόλαν, ο επικεφαλής της ιρλανδικής ομάδας μοντελοποίησης του κορονοϊού ότι το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος αντιπροσωπεύει το 5% με 17% των σημερινών δεδομένων.

″Θεωρούμε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει μικρή σχετικά παρουσία εδώ, ακόμη και με αυτό το μικρό δείγμα”, είπε ο Νόλαν στο εθνικό δίκτυο RTΕ και εξήγησε ”Είδαμε ένα ακόμη εντονότερο επίπεδο κοινωνικοποίησης και ιικής μετάδοσης τα Χριστούγεννα σε σχέση με αυτό που περιμέναμε και αυτό είναι που μας οδηγεί στη σημερινή αληθινά επισφαλή θέση μας”. Σύμφωνα με τον Νόλαν, τα κρούσματα θα κορυφωθούν στα 3.000 με 6.000 ημερησίως και η Ιρλανδία σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα, σχεδόν διπλάσια από τον ημερήσιο απολογισμό. Αυτό θα οφείλεται εν μέρει στα συσσωρευμένα θετικά διαγνωστικά τεστ, αλλά ο Νόλαν διευκρίνισε ότι η αύξηση δείχνει ότι ο αριθμός εκείνων που μολύνθηκαν από κάποιον με κορονοϊό―ο αποκαλούμενος ”ρυθμός αναπαραγωγής”(R)―πιθανόν να έχει αυξηθεί στο 1,8 ή 2.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το θέμα του νέου στελέχους του ιού, μεγάλη ανησυχία  υπάρχει στη Δανία όπου καταγράφηκαν 86 κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού με την Αρχή Ελέγχου των Λοιμωδών Ασθενειών της Δανίας (SSI) να υπογραμμίζει πως η συχνότητα των κρουσμάτων αυξάνεται. «Η εξάπλωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του ιού μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο απότομη επιδημιολογική καμπύλη (…) κάτι που θα σήμαινε πως θα έπρεπε να ενισχύσουμε τα μέτρα πρόληψης των μολύνσεων ή να τα διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να κρατήσουμε υπό έλεγχο την επιδημία», επισημαίνειμία από τους υπεύθυνους της SSI, η Τίρα Γκρόβε Κράους.

Οι υγειονομικές αρχές συστήσουν τη διατήρηση των περιορισμών (γενικευμένη τηλεργασία, σχολεία και εμπορικά καταστήματα κλειστά με εξαίρεση τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων) στη μάχη κατά της κυκλοφορίας του ιού.

Στο μεταξύ στο Γιβραλτάρ όπου το Σάββατο επιβλήθηκε για δύο εβδομάδες νέο γενικό lockdown εξαιτίας του διπλασιασμού των κρουσμάτων μέσα σε ένα μήνα, επίσης εκτιμάται πως η αρνητική αυτή εξέλιξη σχετίζεται με το νέο στέλεχος του κορονοϊού. “Η συμπεριφορά του ιού, με τις μολύνσεις σε τόσο μαζική κλίμακα, υποδηλώνει ότι αντιμετωπίζουμε ένα νέο στέλεχος, πιο μεταδοτικό”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ Φαμπιάν Πικάρντο.

Σε έναν μήνα, ο αριθμός των κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε στο Γιβραλτάρ, από τα 1.035 στις 2 Δεκεμβρίου στα 2.304 σήμερα, έγινε γνωστό από τον πρωθυπουργό Φαμπιάν Πικάρντο.

Και άλλα lockdowns

Στον Λίβανο πάντως οι γιορτές προκάλεσαν μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων φέρνοντας α νοσοκομεία στα όριά τους. ”Οι ασθενείς κάνουν ουρά στα επείγοντα περιστατικά αναμένοντας ένα κρεββάτι”, κατήγγειλε ο πρόεδρος του συνδικάτου ιδιωτικών νοσοκομείων Σλέιμαν Χαρούν. Μπροστά σε αυτή την “καταστροφική” κατάσταση, η Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης της covid-19 συνέστησε την επιβολή νέου lockdown τριών εβδομάδων.

Και στην Ασία η επιδημία προκαλεί επίσης ανησυχία. Η κυβερνήτρια του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε ζήτησε  από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να κηρύξει εκ νέου κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η πρωτεύουσα έσπασε αυτή την εβδομάδα το ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Η Κόικε ζητεί τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα μπαρ καραόκε να κλείνουν στις 20:00 και να μην σερβίρεται αλκοόλ μετά τις 19:00.

Μέτρα ελήφθησαν και στη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, όπου από το Σάββατο έκλεισαν μπαρ και νυχτερινά κέντρα, κέντρα αισθητικής και μασάζ και πολλοί δημόσιοι χώροι προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της επιδημίας, μετά την εμφάνιση σε ψαραγορά μιας εστίας η οποία μεταδίδεται γοργά.

Huffpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου