Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας

  Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Εκτός ΝΔ ο καταγγελλόμενος, Αριστείδης Αδαμόπουλος.

EUROKINISSI
.

Η ΝΔ, με ανακοίνωσή της, αναστέλλει την κομματική ιδιότητα του μέλους της ΔΗΜΤΟ Ραφήνας Αριστείδη Αδαμόπουλου, που καταγγέλλεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου.

Ο νυν αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος, Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο οποίος επίσης εκτελεί χρέη εκπροσώπου της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, είναι ο άνθρωπος που κακοποίησε σεξουαλικά τη Σοφία Μπεκατώρου το 1998, όπως κατέθεσε η ίδια η “χρυσή” Ολυμπιονίκης στον Εισαγγελέα.

Οπως σημειώνει η ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Αδαμόπουλου και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν.

Την ίδια ώρα, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας δηλώνει την αμέριστη και χωρίς αστερίσκους στήριξή της στην Ελληνίδα Ολυμπιονίκη.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπεκατώρου

«Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του κράτους δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει. «Έχει επίσης δομές που βοηθούν να κλείνουν τα τραύματα από τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι κρίσιμο, όμως, σε αυτή την αποστολή να βρίσκει καθημερινό συμπαραστάτη της και τον κάθε Έλληνα» προσθέτει.

Επίσης σημειώνει ότι «η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι, και μια ολυμπιονίκης της ευθύνης, στο όνομα όλων: Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια».

Αναφέρει ότι μίλησε με την πρωταθλήτρια για την οδυνηρή εμπειρία της την οποία όπως χαρακτηριστικά τονίζει «δεν την ”θυμήθηκε” τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Όπως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά να αντιδρά. Γι′ αυτό και είμαι δίπλα της. Όχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός επισημαίνει: «είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι».

ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτη η στήριξη στη Σοφία Μπεκατώρου - αιχμές κατά Κυριάκου Μητσοτάκη

Την απόλυτη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «η κίνησή της αποτελεί μία γενναία πράξη, μία νίκη πολιτισμού και δείχνει το δρόμο για μια κοινωνία που δεν θα ανέχεται την σεξουαλική κακοποίηση και την έμφυλη βία».

Στην ανακοίνωσή του προσθέτει: «Η στήριξή μας απέναντι στο πρόσωπό της, όπως και σε κάθε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, είναι απόλυτη. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε τις πρακτικές που προστατεύουν τους θύτες και στοχοποιούν τα θύματα». Ακολούθως στρέφεται κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζοντας: «Υπό αυτή την έννοια μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση που στη δημόσια τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει ούτε μια συγνώμη εκ μέρους του κόμματος, ως πρόεδρος της Ν.Δ., ούτε μια κουβέντα για την αυτονόητη διαγραφή του στελέχους του που κατηγορείται για την κακοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου. Οι μικροκομματικές υπεκφυγές και οι τακτικισμοί προσβάλουν πρώτα απ´ όλα τα ίδια τα θύματα που έχουν το θάρρος να υψώνουν το ανάστημά τους».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έχει αναφερθεί με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνική δικτύωσης: «Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή», έγραψε χαρακτηριστικά.

Φ. Γεννηματά: Σοφία σ΄ευχαριστούμε

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, εκθειάζει την καταγγελία της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, για σεξουαλική κακοποίηση. Η κ. Γεννηματά, σε ανάρτησή στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέρει πως η Σοφία Μπεκατώρου με την στάση της επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν πάνω απ′ όλα δύναμη ψυχής.

Προσθέτει πως με τη θαρραλέα στάση της πέτυχε να δώσει δύναμη και φωνή σε άλλα κορίτσια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις και φοβούνται να μιλήσουν ή το συντηρητικό περιβάλλον τις κάνει να αμφιβάλλουν ακόμα και για το αν όσα βιώνουν είναι αληθινά. «Κακοποίηση δεν είναι μόνο η προσφυγή στη σωματική βία από τον δράστη. Είναι η προσφυγή σε μεθόδους χειραγώγησης, η χρήση της εξουσίας που συχνά έχει ο δράστης επί του θύματός του», επισημαίνει η Φώφη Γεννηματά και υπογραμμίζει: «Σοφία σ′ ευχαριστούμε που με το θάρρος σου, δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε. Αξίζει να μιλάμε, όταν και όποτε βρούμε το κουράγιο να το κάνουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα όριά μας. Όταν μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, λέει όχι σημαίνει όχι. Αξίζει να μιλάμε για να γνωρίζει κάθε δράστης ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος. Για να κάνει πίσω την επόμενη φορά. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη. Αντρες και γυναίκες σχηματίζουμε μια αλυσίδα προστασίας και αλληλεγγύης».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαρακτηρίζει ακόμα ντροπιαστική και απαράδεκτη τη στάση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, καθώς με την αμφισβήτηση όσων είπε η κ. Μπεκατώρου, αναπαράγει το στερεότυπο.

Δ. Κουτσούμπας: Στήριξη χωρίς «ναι μεν, αλλά»

«Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δε χωρούν ″ναι μεν, αλλά”. Εξίσου αυτονόητη θα πρέπει να είναι και η ολόπλευρη προστασία, με ευθύνη του κράτους, των αθλητριών, των νέων κοριτσιών που παραμένουν εκτεθειμενα σε κάθε είδους πιέσεις και κινδύνους, ειδικά στο πλαίσιο ενός αθλητισμού που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη σήψη της εμπορευματοποίησης και των διαφόρων ισχυρών παραγόντων υπογραμμίζει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στο Twitter.

Βαρουφάκης: Η Σ.Μπεκατώρου βοηθά να γκρεμιστεί το τείχος της σιωπής

Την πλήρη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εκφράζει με ανάρτησή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Στο σχετικό tweet ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει:

«Η Σοφία Μπεκατώρου όχι μόνο αξίζει την υποστήριξή μας - αλλά και τις ευχαριστίες μας που βοηθά ώστε να έρθει και στην Ελλάδα η ώρα που θα γκρεμιστεί το τείχος της σιωπής με το οποίο η πατριαρχία περιβάλει την κακοποίηση των γυναικών».

Ελληνική Λύση: Καμιά συγκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία σε όσους εμπλέκονται

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ συγχαίρει την ολυμπιονίκη μας για το θάρρος της. Καμιά συγκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία σε όσους εμπλέκονται σε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα. Το παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου δείχνει τον δρόμο για να σπάσει η σιωπή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του κόμματος. 

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου